Bakan Çubuçu'ya 'görücü usulü evlilik'le mücadele soruları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, ''Türkiye'de Aile Yapısı'' başlıklı araştırmaya göre, kadınların yüzde 64.2'si, erkeklerin ise yüzde 56.7'sinin görücü usulüyle evlendiğini belirterek, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ya, ''İnsanların bir hayatı paylaşacakları eşlerini tanıyarak evliliğe adım atmalarını teşvik etmek için uygulanan projeleriniz var mı?'' diye sordu.

Erbatur, Bakan Çubukçu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün ''Türkiye'de Aile Yapısı'' başlıklı anket sonuçlarıyla ilgili sorular yöneltti.

Araştırmada, yemek yapma ve ütü gibi gündelik işlerin yüzde 80'den daha yüksek oranda kadınlar tarafından yapıldığının belirlendiğine işaret eden Erbatur, ankete göre, akraba evliliklerinin, halen sıkça görülen bir uygulama olduğunu belirtti.

-BAŞLIK PARASI UYGULAMASI-

Sağlık açısından da kötü sonuçlar doğuran akraba evliliklerinin, halk arasında yaygınlığını azaltmak için yapılan çalışmaları öğrenmek isteyen Gaye Erbatur, araştırmaya göre, kadınların yüzde 64.2'si, erkeklerin ise yüzde 56.7'sinin görücü usulüyle evlendiğine dikkati çekti.

CHP'li Erbatur, önergesinde şu soruları yöneltti:

''İnsanların bir hayatı paylaşacakları eşlerini tanıyarak evliliğe adım atmalarını teşvik etmek için uygulanan projeleriniz bulunmakta mı?

Araştırmada, aynı zamanda Türkiye genelinde başlık parası uygulamasının yüzde 16,8, kırsal kesimlerde ise yüzde 23,5 dolaylarında olduğunu belirtilmiştir. Bu durumun engellenmesi için bakanlığınızca uygulanan projeler var mı?'' Erbatur, Bakan Çubukçu'ya kamu sektöründe kadın istihdamının artırılmasına yönelik çalışmaları da sordu.

-''35 GÜNDE NE KADAR SATILDI?''-

CHP Adana Milletvekili Erbatur, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a yönelttiği soru önergesinde de 16 Temmuz 2007'de Parol tablet ağrı kesicinin 3700 serisinde kıl çıktığının belirlendiğini, ancak toplatma kararının 20 Ağustos'ta İstanbul Eczacılar Odasına ulaştırıldığını öne sürdü.

''Sağlık açısından bu denli önemli bir toplatma kararı, 35 günden daha kısa bir süre içinde eczacı odalarına ulaştırılması mümkün olmamış mıdır?'' diye soran Erbatur, bu 35 günlük süre içinde kaç tane Parol tablet satıldığının açıklanmasını istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu başka bir soru önergesinde ise Gaye Erbatur, Kaz Dağı'nda Global Madencilik A.Ş tarafından kurşun, bakır ve altın aramak üzere madencilik faaliyeti başlatılmasını gündeme getirdi. Erbatur, Global Madencilik A.Ş'nin Maden İşleri Dairesince onaylı ruhsatı bulunup bulunmadığını öğrenmek istedi.

CHP'li Erbatur, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise ''Meclisin temizlik işlerinin özelleştirilmesine neden ihtiyaç duyulduğu'' sorusunu yöneltti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber