'SSK ile anlaşmamız var ama karneniz gece geçmiyor'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 05:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigortalı hastalara bakmak için Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşan özel tıp merkezlerinde vatandaş ilginç sıkıntılarla karşılaşıyor.

Fark ücreti almadan tedavi uygulamasını yerine getirmeyen bazı merkezler, saat 17.30'dan sonra da hasta kabul etmiyor. Acil, çocuk, kadın doğum ve dahiliye branşlarında yaşanan doktor sıkıntısı, vatandaşın muayene olamadan başka bir kuruluşa gönderilmesine yol açıyor. Acilde iki doktor çalıştırma zorunluluğunu yerine getirmeyen birçok tıp merkezinde akşam saatlerinde ilaç yazdırmak ve tedavi olabilmek mümkün değil. Bunun için sabahı beklemek gerekiyor. Aksi halde sigortalı olsanız bile sağlık hizmeti alabilmek için yaklaşık 100 YTL'yi gözden çıkarmanız şart. Vatandaşın itirazına verilen cevap ise genelde aynı: "SSK ile anlaşmamız var; ama karneniz gece geçmiyor."

15 Haziran'dan bu yana sigortalı hastalara bakan özel tıp merkezleri, personel eksiğini gidermediği için vatandaşı mağdur ediyor. SGK'nın belirlediği iki doktor çalıştırma şartına riayet edilmeyen merkezlerde hastalara 'gece değil gündüz gel' deniyor. "Hastalığın saati mi olur?" tepkisini veren vatandaşlar yetkilileri göreve çağırıyor. Şartları yerine getirmeyen tıp merkezleriyle yapılan anlaşmaların iptal edilmesi istenirken, 'iyi sağlık kuruluşu ile kötünün' böylece birbirinden ayrılacağına dikkat çekiliyor. Hasta sayısını yüzde 100 artıran ve poliklinik sayısı ikiye katlanan merkezlerin yöneticileri, sıkıntının doktor eksiğinden kaynaklandığı, gece gelen acil hastaların bazılarına mecburen baktıklarını ifade ediyor. Zonguldak'ta, A. Tıp Merkezi yetkilileri, çocuk doktorunun 17.30'a kadar çalıştığını, bu saatten sonra gelen hastaların reçetelerinin yazılamadığını ifade ediyor. Nöbetteki pratisyen hekimlerin muayene ve tedavi hizmeti verdiğini belirten merkez yönetimi, ilaçların ertesi gün uzman doktor tarafından yazıldığı bilgisini veriyor.

Gece muayenelerinde yaşanan problemi doğrulayan Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkanı Ahmet Karataş, "Piyasada doktor yok. Her merkez, acilde iki doktor çalıştırmak zorunda. Çalıştırmadığımız için saat 17.00'den sonra gelen hastalara bakamıyoruz. Baktığımız hastalardan da para alıyoruz. Gazetelere ilan verdik, fellik fellik doktor arıyoruz, hâlâ eksikleri gideremedik." diyor. 637 tıp merkezinin bin 200 doktor açığı bulunduğunu aktaran Karataş, sistemin yeni yeni oturduğunu, iki ay içinde fark almadan tedavinin yapılacağını, 24 saat sağlık hizmetinin de verileceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber