Kanser ilacı yaralarına kına yakma tedavisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pek çok ülkede düğün öncesi ellere yakılan kına artık tıbbın hizmetinde.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin bir çalışması sayesinde meme ve bağırsak kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olan el ve ayak yaraları kınayla tedavi edilebiliyor.

İç Hastalıkları ve Tıbbı Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İdris Yücel, meme ve kalınbağırsak kanseri tedavisinde kullanılan fluoropirimidin grubu ilaçların yan etkisinin bilindiğini söylüyor: "Hastalar ayaklarının üstüne basamaz, elleriyle herhangi bir cisim tutamaz hale geliyor. Hekimler çözüm olarak ya ilacın dozunu azaltıyor ya da ilacı kesiyor. Böyle olunca da kanser tedavisi yarım kalmış oluyor" dedi.

Kınayla tedavi uygulamasınıysa tesadüfen ortaya çıkardıklarını söyleyen Yücel, "Bir hastam geldi, ayaklarında çıkan yaralar yüzünden ilacı kesmemizi istedi. Kınalı olan ellerindeyse yara yoktu. Hemen ayaklarına da kına yakmasını istedim. Üç hafta sonra geldiğinde artık ayaklarında da yara yoktu. Bu durumdaki hastalarımızın el ve ayaklarına düzenli olarak kına yakmaya başladık ve kına olduğu sürece el ve ayaklarda yara olmadığını gözlemledik. Böylece uyguladığımız ilaçları vermeye de devam edebildik" diye anlatıyor.

Çalışmayı 17. Ulusal Kanser Kongresi'nde de sunan Yücel ve ekibi, deneyimlerini önümüzdeki ay dünyaya duyurmaya hazırlanıyor. Latince ismi 'lawsonia inermis' olan kınanın yara iyileştirici özelliğinin belirlenebilmesi içinse yapısının bilimsel olarak analiz edilmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber