Parmak izniyle girilebilen okul

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'de ilk kez bir devlet okulu giriş kapısındaki turnikeye parmak iziyle öğrenci tanıma sistemi kurdu. Uygulama tartışılsa da çocuklarının güvenli bir yerde okumasını isteyen veliler büyük ilgi gösterdi. Kayıtlar ikiye katlandı

ANKARA'DA Özel Yüce Okulları'nın kantininde para yerine kurulan parmak izi sistemi tartışma yaratmıştı. Öğrenciler ailelerinin önceden yüklediği krediyle alışveriş yapıyordu. Sistem Türkiye'de ilk kez bir okulun girişinde denenmeye başladı. İstanbul Pendik'teki Gülizar Zeki Oktan Lisesi'nin bahçesindeki turnikelere yabancıların girişini engellemek için parmak izi sistemi kuruldu.

?HOŞGELDİN AYŞE'

SİSTEMİ öğrencilerin can güvenliği için kurduklarını söyleyen Müdürü Bekir Çiçek ?10 bin YTL harcadık. Bin 750 öğrencinin parmak izi kaydını aldık' dedi. Sistem sayesinde tanınan öğrenci ?Hoşgeldin' komutuyla karşılanıyor. Parmak izi tanınmayınca alarm çalıyor. Okulun büyük rağbet gördüğünü anlatan Müdür Çiçek ?Bizden habersiz okula tırnak makası bile sokulmayacak. Vatandaş memnun. Kayıtlar ikiye katlandı. Birinci sınıfa 750 öğrenci kayıt yaptırdı' diye konuştu.

İPTAL BAŞVURUSU

PARMAK izi sistemi geçen yıl Siyami Ersek Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi'nde de kurulmuştu. Uygulama, hastane çalışanlarının ?İstanbul İnsan Hakları İl Kurulu'na şikayetiyle iptal edilmişti. Ankara'da ise Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın kurduğu sistem önceki gün Ankara Valiliği'nde toplanan Başbakanlık İnsan Hakları İl Kurulu'nca iptal edildi. Kurul örnek karar olarak benimsediği kararında uygulamayı ?Kişisel hak tecavüzü' olarak değerlendirdi.

Gizlilik prensibine

aykırı bir uygulama

İSTANBUL İnsan Hakları Kurulu İl Başkanı Vali Yardımcısı Mehmet Seyman daha önce denenen sistemin şikayet üzerine iptal edildiğini söyledi. Seyman ?Bir devlet hastanesi sistemi denedi. Şikayet geldi. AİHM Akil Adamlar Kurulu üyesi Prof. Rona Aybay'ın ve yedi üniversiteden hocalarımızın üyesi olduğu kurulumuz, mevcut yasalara aykırı olduğuna karar verdi' dedi. Ankara'da benzer bir durumla ilgili önceki gün iptal kararı çıktığını anlatan Seyman ?Yargı kararı olmadan parmak izi toplanamaz. İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. ve Anayasanın 20. maddelerine göre özel hayatın gizliliği prensibine aykırıdır. Okul parmak izi toplayamaz' diye konuştu.

SULTAN UÇAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber