Üniversite adayları için dış alternatifler

Haber Giriş : 08 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstediği üniversiteye giremeyenlere alternatif sunan yurt dışındaki üniversiteler bireysel yeteneklere göre öğrenci kabul ediyor. Fiyatları da uygun olan bu okullarda çok kültürlü bir eğitim almak mümkün.


Her yıl olduğu gibi bu yıl da açıklanan ÖSS sonuçları öğrencilerden kiminin yüzünü güldürürken kimisinin ise moralini bozdu. Alınan puanlardan yola çıkacak olan öğrenciler tercihlerini yapmaya başladılar bile. Ancak ÖSS'ye giren öğrencilerin 396 bini üniversiteli olurken, 1 milyon 300 bine yakın aday ise açıkta kalacak. Türkiye'de üniversiteye giremeyenlerin önündeki en büyük seçenek yurtdışında eğitim. Ülkemizdeki vakıf üniversitelerinin ücret bakımından yabancı üniversitelerle yarışır hale gelmesi, eğitim hedeflerini ÖSS ile gerçekleştiremeyenler yanında sınavda başarılı olan öğrencileri de yurt dışında üniversite eğitimini daha ciddi düşünmeye sevk ediyor.

'Çok kültürlü' eğitim

Alternatif Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı'ndan Ali Işıl, yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilere bazı tavsiyelerde bulunuyor. Işıl, dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerle, çok kültürlü bir ortamda eğitim alarak uluslararası bir bakış kazanmak, mevcut dünya düzeninin "resmi" dili olan İngilizce'yi konuşulduğu ülkede öğrenmek ve uluslararası geçerliği olan nitelikler elde etmek gibi pekçok imkanın yurtdışında eğitimle kazanılacağını söylüyor.

Üniversiteye yerleştirme yöntemlerinin ülkemizde olduğu gibi merkezi sistemle değil bireysel olarak değerlendirildiğini ifade eden Işıl, "İyi bir üniversiteye kabul edilebilmek için iyi bir not ortalaması ile dil yeterliği yanında sosyal bir insan olduğunuzu da kanıtlamanız gerekiyor" diyor ve ekliyor:

'Büyük rekabet var'

"Sıralama listelerinin en üst basamaklarında yer alan üniversiteler, dünyanın dört bir yanından başvuran nitelikli öğrencilerin sınırlı bir kısmını kabul ediyor ve bu üniversitelere girişte büyük rekabet yaşanıyor. Yurtdışında üniversiteye başvurma konusunda öğrencilerin ilk yapması gereken, gerçekçi olmak ve kendilerini kabul edecek bir okula başvurmaktır. Amerika'da yaklaşık 3000, İngiltere'de 100, Kanada'da 70, Avustralya'da ise 50 civarında üniversite ve kolejin varlığı, her öğrenci ve tercihe uygun okul bulmanın teminatıdır."

Ali Işıl, yurt dışında eğitim görmek isteyen bir öğrencinin gidebileceği okullarla ilgili ise şu bilgileri veriyor: "İngiltere, Avustralya, Kanada ve Almanya üniversitelerinin büyük kısmı devlet üniversitesidir. Amerika'da ise her eyalette bir ya da daha fazla devlet destekli üniversite vardır. Devlet üniversitelerinin maliyetleri özel okullara oranla daha düşüktür. Bunun sebebi üniversitelerin eyalet bütçesinden daha fazla mali kaynak alıyor olmasıdır. Devlet üniversiteleri öğrenci kabulünde önceliği kendi vatandaşlarına verir. Son yıllarda birçok devlet üniversitesi yabancı öğrenci kabulüne de sıcak bakmaktadır."

En ünlü okullar

Dünya genelinden birçok öğrencinin başvurduğu bazı ünlü devlet üniversitelerden bazılarının isimlerini Ali Işıl, şöyle sıralıyor: "University of Cambridge, University of Oxford, LSE, University of California-Berkeley, University of California-Los Angeles, San Diego State University, McGill University, University of Toronto, University of Sydney, University of New South Wales." Işıl, Kanada ve Avustralya'da az sayıda özel üniversite bulunduğunu, Amerika'da ise çok sayıda özel üniversitenin yer aldığını söylüyor. ABD'de özel üniversite seçerken dikkatli olmak gerektiğini vurgulayan Ali Işıl, "Özel üniversitelerin devlet üniversitelerine göre bazı dezavantajları olmakla beraber en iyi üniversitelerin önemli bir kısmı özel üniversitelerdir. Mesela, Harvard, Yale, MIT gibi. Küçük olmasına rağmen kaliteli eğitim veren özel üniversiteler de mevcuttur" diyor.

ABD'de 'özel'ler masraflı

Amerikan yüksek öğretim kurumları tek bir merkezden yönetilmiyorlar. Federal bakanlık, eyaletlerin ihtiyaç duyacağı yüksek öğrenim kurumları hakkında genel standartları belirliyor. Yüksek öğrenim kurumlarında (university, college, community college, institute of technology) çeşitli fakülte ve bölümlerde, lisans (BA, BSc) Mastır (MA, MSc) ve Doktora (PhD) dereceleri veriliyor. Özel üniversiteler maliyet bakımından daha masraflı. Yabancı öğrenciler tarafından yoğunlukla tercih edilen okul gurubu 'community college'ler. Meslek yüksek okul seviyesinde bir kurum olan community collegeler, daha çok üniversite öncesi temel eğitim ve iki yıllık yüksek okul diploması veriyorlar. İki yıllık eğitimin ardından dört yıllık bir okula devam etme imkanı var.

İngiltere'de lisans 3 yıl

İngiltere'de çeşitli yüksek öğrenim programları sunan 96 üniversite ve 50 tane de üniversiteye bağlı yüksek okul bulunuyor. Üniversite sistemi, lisans (undergraduate) ve yüksek lisans-doktora (postgraduate) şeklinde ayrılıyor. İskoçya hariç ülkenin diğer bölgelerinde lisans eğitimi normal olarak üç yıl devam ediyor. Özel alan lisans derecesi (honours) için öğrenciler okudukları konu üzerinde uzmanlaşma hızlarını artırmak için ana müfredata ek olarak bir veya iki konuda daha ders alıyor. Yeni üniversitelerin bir çoğu eski üniversitelere göre kabul şartlarında daha esnek davranıyor. Üniversiteler, öğrencilere lisans üstü eğitim kapsamında mastır ve doktora programları sunuyor.

İngiliz üniversitelerine girişte kullanılan ölçütler ; A-Level, AS-Levels, Uluslar arası Bakalorya ve GNVQ'dan yeterli puan almış oluyor. Çoğu öğrenci İngiliz üniversitelerine girebilmek için akademik hazırlık ve dil hazırlığını bir arada sunan Foundation Kurslarına da katılıyor. İngiliz üniversitelerinde yıl sistemi şöyle: Akademik yıl üç "term" (dönem)'e ayrılıyor. Sonbahar, kış ve ilkbahar termlerine ek olarak okullardan semestr sistemi de yaygın olarak kullanılıyor. Her bir term kabaca 10-12 haftayı içeriyor ve bu dönemler arasında 3 haftalık tatiller mevcut oluyor.

Avustralya iktisat ve sanat ağırlıklı

Avustralya okul sistemi, devlet okulları ve özel okullardan oluşuyor. Yabancı öğrenciler, devlet okullarının tümüne ve özel okulların büyük bir kısmına kayıt olabilirler. Bazı özel okullar ise sadece yabancı öğrenciler içindir. Kıtadaki üniversiteler akla gelebilecek hemen her dalda lisans ve lisansüstü eğitim veriyor. Yabancı öğrencilerin yarıdan fazlası işletme, iktisadi ve idari bilimler sahalarında eğitim görüyor. Avustralya üniversitelerine kabul edilmek için belli bir akademik ortalama ve İngilizce yeterlilik konusunda iyi bir standarda sahip olmak gerekiyor. Üniversiteye giriş şartları her kurum tarafından ayrı belirleniyor. Hukuk ve Tıp gibi belli konularda üniversite eğitimi görmek isteyenlerin oldukça rekabetçi bir ortamda iyi akademik ortalamalara sahip olmaları durumunda kabul edilme şansları var. Çoğu üniversite, lisans eğitimine başlayabilmek için alternatif olarak hazırlık programları düzenliyor.

Yeni Zelanda'da fiyatlar da uygun

Yeni Zelanda yüksek öğrenim sistemi, devlet destekli sekiz üniversite, kolejler, politeknikler ve teknoloji enstitülerinden oluşuyor. Bu kurumların bir çoğunun yabancı öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun hizmet vermek amacıyla oluşturulmuş yabancı öğrenci ofisleri bulunuyor. Yeni Zelanda üniversitelerinin tamamı, lisans, mastır ve doktora düzeyinde programlar sunuyor. Lisans programları çoğunlukla üç yıl sürmekle birlikte bazı programlar altı yıla kadar çıkabiliyor. Bazı bölümlerde bir yıl fazladan okuyarak özel alan lisans derecesi (honours) almak da mümkün. Masraflar Yeni Zelanda'da diğer ülkelere göre daha düşük Akademik yıl ise şöyle: "Eğitim, Şubat sonu veya Mart başında başlıyor ve Kasım ayında sona eriyor. Çoğu Yeni Zelanda üniversitesi sömestr sistemine dayalı olarak eğitim verirken bazıları trimester veya quarter" sistemine göre de çalışıyor.

Kanada'da eğitim iki ana bölümde

Kanada'da lise sonrası eğitim kurumları başlıca iki ana bölüme ayrılıyor: Üniversiteler ve sanat-teknik yüksek okulları. Üniversiteler akademik ve mesleki eğitim verir ve öğrencilere lisans ve üzeri diploma dereceleri kazandırıyor. Sanat ve teknik yüksek okulları ise çeşitli sanat dallarında ve teknoloji alanlarında sertifika ve diploma programları sunar ve iş eğitimi veririyor. Akademik yıl genellikle Eylül'den Nisan'a kadar devam ediyor. İngilizce ve Fransızca, Kanada'nın resmi dilleri ve birkaç üniversite ve yüksek okul her ikisini de kullandığı halde çoğu, öğrenimde tek bir dili kullanır. Başvuru evraklarınızın arasında başvuru formu, başvuru ücretinin ödendiğine dair evrak ve resmi not çizelgeniz (transkript) bulunması gerekiyor. Üniversiteler için, en önemli kıstas akademik durumdur.

ABD'de 'özel'ler masraflı

Amerikan yüksek öğretim kurumları tek bir merkezden yönetilmiyorlar. Federal bakanlık, eyaletlerin ihtiyaç duyacağı yüksek öğrenim kurumları hakkında genel standartları belirliyor. Yüksek öğrenim kurumlarında (university, college, community college, institute of technology) çeşitli fakülte ve bölümlerde, lisans (BA, BSc) Mastır (MA, MSc) ve Doktora (PhD) dereceleri veriliyor. Özel üniversiteler maliyet bakımından daha masraflı. Yabancı öğrenciler tarafından yoğunlukla tercih edilen okul gurubu 'community college'ler. Meslek yüksek okul seviyesinde bir kurum olan community collegeler, daha çok üniversite öncesi temel eğitim ve iki yıllık yüksek okul diploması veriyorlar. İki yıllık eğitimin ardından dört yıllık bir okula devam etme imkanı var.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber