Öğrenciler hayır kurumlarında "zorunlu gönüllü" olarak çalışacaklar

Haber Giriş : 09 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gerekli "hizmet saatini" doldurmayan öğrenci karnesini alamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı bir ilke imza atarak, zorunlu da olsa ilköğretim öğrencileri için 'gönüllü çalışma' projesini uygulamaya koyuyor. İlköğretim birinci sınıftan itibaren öğrenciler 'zorunlu olarak' yılda belli saat huzurevi, çocuk esirgeme, çevre kuruluşu ya da hayvan haklarını savunan derneklerde gönüllü çalışacak. 'Zorunlu gönüllü çalışma süresini' dolduramayan öğrenci bu çalışmayı yapana kadar karnesine ulaşamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ankara'nın dışında pilot il olarak seçtiği Bolu, İstanbul, İzmir, Van, Hatay ve Trabzon'daki 100 ilköğretim okulunda başlatacağı müfredat değişikliği ile artık 'gönüllü toplum hizmeti'ni yerine getirmek şart olacak. İlköğretim birinci sınıftan itibaren öğrenciler yaş gruplarına göre belli yılın belli saatlerini sosyal hizmet veren kurumlarda çalışarak geçirecekler. Örneğin ilköğretim birinci sınıf öğrencisi en az 15, sekizinci sınıf öğrencisi en az 60 saatini 'toplum hizmetine' verecek. Aksi halde karne almaları hayal olacak. Toplum hizmetini yerine getirmeyen öğrenci, sorumlu olduğu 'hizmet saatini' doldurduğunu kanıtladıktan sonra karnesine kavuşabilecek. Her yıl karneyi almaları ve dolayısıyla mezun olabilmeleri için öğrencilerin bu zorunluğu tamamlamaları gerekiyor.

MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk 2004-2005 öğretim yılında pilot illerdeki 100 okulda hayata geçirilecek uygulama ile ilgili bilgi verdi. Bu okullarda yapılan müfredat değişikliği kapsamında da 'öğretmen odaklı' yerine 'öğrenci odaklı' bir modelin uygulanacağını anlatan Selçuk, "Ancak iddia edildiği gibi öğretmen dışlanmayacak. Öğretmenin olmadığı bir sistem başarılı olmaz. Sadece bu sistemde öğrencinin aktif olduğu zaman daha fazla olacak" diye konuştu.

SOSYAL YAN ARTACAK
Türkiye'de eğitim sisteminin 'öğretim ağırlıklı' olduğu eğitim ve davranış değiştirmenin ikinci planda yer aldığını vurgulayan Selçuk, eğitimin sosyal yanını güçlendirmek için de 'Toplum hizmeti' uygulamasına geçileceğini belirtti. Bu programda öğrencilerin birinci sınıftan itibaren yılın belli saatlerini gönüllü kuruluşlarda çalışarak geçireceklerini ifade eden Selçuk, şöyle konuştu: "Çocuklar kimsesizler yurdu, gönüllü çevre kuruluşları, hayvan dernekleri, engelliler, huzurevleri gibi konularda gönüllü toplum faaliyetlerinde bulunacaklar ve gönüllü çalıştıklarını belgeleyecekler. İlk olarak bu öğretim yılında 100 okulda başlayacak bu uygulama ve müfredat değişikliği 2005-2006'da tüm okullarda başlayacak"

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber