9 Üniversitede akademik yıl törenlerle başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2007 23:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

KAÜ'DE YENİ AKADEMİK YIL TÖRENLE BAŞLADI

- REKTÖR PROF. DR. ABAMÜSLÜM GÜVEN:

- "LAİK-ANTİLAİK ÇATIŞMASINI ÜNİVERSİTELERE SOKMAYA ÇALIŞIYORLAR"

(FOTOĞRAFLI)

BEDİR ALTUNOK

KARS (İHA) - Kafkas Üniversitesi'nin (KAÜ) 2007-2008 akademik yılı açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven, "Bugün laik-anti laik ayrışması üzerinde çalışan gruplar faaliyetlerini üniversitelere de sokma çabası içerisindedirler" dedi.

KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen törene Vali Mehmet Ufuk Erden, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şeref Oguş, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven, akademisyenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı öğrenciler adına Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik 4. sınıf öğrencisi Selvihan Nuray yaptı. Daha sonra

kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven, "Bin yıldır Müslüman olan Türk milleti sanki yeni Müslüman olmuş gibi, yeni yeni tanımlamalar ve uygulamalarla karşı karşıya getirilmeye çalışılmaktadır. Yüce dinimiz kullanılarak din ve dincilik adına bir yarış başlatılmak istenmektedir. Dinimiz tarikatlaştırılmaya, toplum ümmet gösterilmeye çalışılarak Cumhuriyetimizin kazanımları yok edilmeye çalışılmaktadır. Bugün daha çok laik-anti laik ayrışması üzerinde çalışan bu gruplar faaliyetlerini

üniversitelere de sokma çabası içerisindedirler. Ancak Büyük Atatürk'ün önderliğinde bir ulusun yeniden doğuşunu içine sindiremeyen bu güçler unutmamalıdır ki, çekilen bütün sıkıntılara ve ödenen bedellere rağmen Türk halkının sağduyusu her zaman galip gelmiştir. Kendisine yapılan haksızlıklara, dayatmalara ulusal birliğini ve benliğini tehlikeye düşürebilecek tuzaklara düşmeden varlığını sürdürmüştür" diye konuştu.

Vali Erden de konuşmasında, Kafkas Üniversitesi'nin büyüyen bir üniversite olduğunu ifade ederek, öğrencilere yeni eğitim öğretim yıllarında başarı diledi.

Konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu tarafından "Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye" konulu ilk ders verildi. Program müzik dinletisiyle sona erdi.


MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ 2007-2008 ÖĞRETİM YILI TÖRENLE AÇILDI

- EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. NEJDET ÇATALBAŞ:

- "ÜNİVERSİTELER İLLERE EKONOMİK VE SOSYAL AÇIDAN BÜYÜK KATKILAR SAĞLAMAKTADIR"

(FOTOĞRAFLI)

KADİR TUNÇ

MUŞ (İHA) - Muş Alparslan Üniversitesi'nde 2007-2008 eğitim-öğretim yılının açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Muş Eğitim Fakültesi salonunda düzenlenen törene, Muş Vali Yardımcısı Yaşar Güneş, Fırat Üniversitesi Rektörü ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Muz, Muş Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejdet Çatalbaş, İl Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Eyüp Bölük, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Ertaş, kurum amirleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı'nı müteakip konuşma yapan Muş Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejdet Çatalbaş,

üniversitelerin illere ekonomik ve sosyal açıdan büyük katkılar sağladığını kaydetti. Çatalbaş, "Üniversiteler özgür ve bilimsel düşüncelerin doğduğu, büyüdüğü ve yeşerdiği yerler olarak bilinirler. Bilim ve sanatın üretildiği insanların çağdaş bilgi ve becerilerle donatıldığı üniversiteler, fonksiyonlarını sürdürebilmek için sürekli bir gelişim değişim içerisinde olmak zorundadırlar. Aksi halde gelişime ayak uydurmayıp yenilenemeyen ve dönemine uygun öğretim veremeyen üniversiteler başarısız olmaya

mahkumdurlar" dedi.

Törende konuşan Fırat Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Muz, Muş'ta üniversite kurulmasıyla şehrin gelişip kalkınacağını belirterek, bu konuda Muşlular'ın önemli bir çabalarının söz konusu olduğunu kaydetti. Üniversitelerin şehrin sosyal, kültürel ve iktisadi bakımdan en işlevsel kurumları olduğunu dile getiren Muz, "Bir ülkenin kalkınmasında milli birlik ve beraberliğin öneme herkesçe malumdur. Sevginin olmadığı yerde başarılı olmak bir yana ot bile yeşermiyor.

Kalkınma yolunda bugün en çok ihtiyacımız olan şey milli birlik ve beraberliğimizdir. Bunun tek yolu Atatürk milliyetçiliğidir. Onun fikirlerinin rehberliğinde dünya uygarlığının medeni bir milleti olmak için gece gündüz çalışmalıyız. Anadolu coğrafyasında onurlu bir biçimde yaşamanın başka yolu yoktur" dedi.

Düzenlenen tören, Prof. Dr. İbrahim Yılmaz Çelik'in 'Atatürk ve Türk Gençliği' konulu ilk dersi anlatmasıyla devam etti. Ardından derslik binalarının temsili olarak açılışının yapılması için kurdele kesimi yapıldı.


UŞAK ÜNİVERSİTESİ'NDE İLK DERS HEYECANI

- UŞAK ÜNİVERSİTESİ'NDE 2007-2008 AKEDEMİK YILI AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

(FOTOĞRAFLI)

KADİR YEŞİL

UŞAK (İHA) - Uşak üniversitesi 2007-2008 eğitim öğretim akademik yılı açılışı, düzenlenen törenle yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene Uşak Valisi Kayhan Kavas, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Özköse, Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ruhi Candan, Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, İl Emniyet Müdürü, Cafer Şahin, daire müdürleri ve öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı. Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman açılışta yaptığı konuşmada,göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek ?Göreve geldiğimiz 18 Mayıs 2007 tarihinden bu yana geçen dört aylık süre içersinde birçok projeye ve başarıya imza attık. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın onayı ile Avrupa Birliği Eğitim Araştırma ve Uygulama merkezi açılmıştır. Üniversitemiz bünyesinde Güzel Sanatlar Fakültesi kurulması Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nca uygun bulunmuş ve Yüksek öğretim kurulu tarafından 27 Haziran 2007 tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı'na arz edilmiştir. Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde ?Eğitim Yönetimi?, ?Sınıf Öğretmenliği?, ?İşletme?, ?İktisat? ve ?Coğrafya yüksek lisans programlarının açılması kabul edilmiş ve bu öğretim yılında öğrenci alınmıştır. Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ?Tekstil Mühendisliği? yüksek lisans programının açılması kabul edilmiştir. Rektörlüğe bağlı Beden Eğitimi ve Spor bölümü açılmıştır. Meslek yüksek okulları bünyesinde yeni bölümler açılmıştır? dedi.

Uşak Üniversitesi'nin 1992 yılında kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı olarak eğitime başladığını söyleyen Adnan Şişman,? İlimizde Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Yüksekokulu açılmıştır. 1993-1994 öğretim yılında Banaz, Eşme, Karahallı , Ulubey Meslek Yüksekokulları ve 1997-1998'de de Sivaslı Meslek Yüksekokulu faaliyete geçmiştir. 2000-2001 öğretim yılında Fen Edebiyat Fakültesi, 2001-2002 öğretim yılında da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi açılmıştır. Bu fakülte ve meslek yüksekokulları hala eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Üniversitemizde 4 fakülte, 1 s ağlık yüksek okulu ve 6 meslek yüksek okulu bulunmaktadır. 2007-2008 öğretim yılında bu okullardaki toplam öğrenci sayımız 8 bin 268 olacaktır. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden ayrıldığımızda 136 akademik personelimiz 73 idari personelimiz mevcuttu. Bugün Uşak Üniversitesi birimlerinde 5 profesör, 1 doçent, 54 yardımcı doçent, 53 öğretim görevlisi, 20 araştırma görevlisi, 2 uzman olmak üzere toplam 146 akademik personel 144 idari personel bulunmaktadır. Tahsis edilen kadrolara atama yapıldığı taktirde 2007 yılı sonuna kadar personel sayısı bakımından büyük bir atılım gerçekleştirilecek olup, akademik kadrolarda yüzde 51, idari kadrolarda ise yüze 230 luk bir artış sağlanmış olacaktır? diye konuştu.

2007-2008 akademik yılın açılışına tanıklık etmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Uşak Valisi Kayhan Kavas ise, ? Bu güzel günün heyecanını ve mutluluğunu yaşıyorum. Aradan yıllar geçtiğinde belki de 24 Eylül 2050 yılına gelindiğinde belki ilk akademik yılının açılışına katılan bizlerden bahsedeceklerdir. Üniversiteler kentin motorudur. Uşak içinde Uşak Üniversitesi öyle olacaktır. Üniversitemizin ilk yılı sıkıntılı olacaktır. Bu nedenle tüm Uşak halkının desteğine ihtiyacımız vardır. Üniversitemizin gelişme sürecinin daha hızlı ilerlemesi süreci bizlerin elindedir. Ramazan Bayramı'ndan sonra Uşaklılar ile bir toplantı yapıp neler yapabileceğimiz konusunda fikir alış verişinde bulunmak istiyorum. Bu toplantıda ayrıca üniversitemize destek çıkılmasını isteyeceğim. Üniversitemiz büyüdükçe Uşak'ta büyüyecektir. Bende Uşak Valisi olarak önceliklerim arasına Uşak Üniversitesini koyacağım? diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından ilk dersi Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Nesrin Özsoy, verdi. Tören daha sonra Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinin klasik müzik dinletisi ile sona erdi.


HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2007-2008 YILI AKADEMİK YILI AÇILIŞI

- H.Ü.REKTÖRÜ PROF.DR.HALİL MUTLU:

- "TÜM SORUNLARI BİLİMİN VE AKLIN IŞIĞINDA ÇÖZMEK İSTİYORUZ"

(FOTOĞRAFLI)

ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi'nin 2007-2008 akademik yılı, düzenlenen törenle başladı.

Osmanbey Kampüsünde gerçekleştirilen törene Vali Vekili Abdülmuttalip Akdemir, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mustafa Kuş, Demokratik Toplum Partisi Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile üniversite öğrencileri ve öğretim görevlileri katıldı.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Halil Mutlu, 9 binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğü Harran Üniversitesinde 842 akademik görevli, 668 idari personelin görev yaptığını söyledi. Yeni eğitim ve öğretim döneminde ilin sorunlarıyla ilgili faydalı çalışmalar yapmak istediklerini ifade eden Mutlu, "Tüm sorunları bilimim ve aklın ışığında çözmek istiyoruz. Şanlıurfa uzun yıllar önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Şanlıurfa Harran Üniversitesi dünyanın sayılı üniversiteleriyle yarışacak düzeye ulaşması için herkesin çaba göstermesi gerekiyor" dedi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, törende dil devriminin 75.yılında Türkçe konulu bir ders verdi. Dünyada en çok konuşulan dilin Çince olduğunu, ifade eden Akalın, Türkçe ve lehçelerinin ise 220 milyon insan tarafından konuşulduğunu dile getirdi.

Almanlar tarafından araştırmada dilini en çabuk öğrenen insanların Türk çocukları olduğu sonucuna ulaşıldığını belirten Akalın, "Gelişmeye en açık dillerden biri Türkçe'dir. Fakat kamuoyunda Türkçe ile bilim ve felsefe yapılmaz gibi bir düşünce vardır. Ama bin yıl önce yazılan ve Türkçe'nin ilk sözlüğü konumundaki Divani Lüğat-ül Türk isimli kitapta 8 bin 500 sözcük bulunuyor. Türkçe'de en fazla akraba, renk ve yemek isimlerine sahiptir. Çünkü bir toplum neyle daha çok ilgilenirse sözcük varlığı o derece zengin olur. Türkçe diğer dilleri etkileyebilecek bir kapasitedir" diye konuştu.

Daha sonra profesör, doçent ve yardımcı doçentliğe yükselen 62 öğretim görevlisine Rektör Mutlu tarafından binişleri giydirildi.


AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

- AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. SELAHATTİN SALMAN:

- "AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ ARASINDAKİ YERİNİ ALACAK "

- VALİ M. LÜTFULLAH BİLGİN:

- "AHİ EVRAN'A OLAN SORUMLULUKLARIMIZ ARTIYOR "

- AK PARTİ KIRŞEHİR MİLLETVEKİLİ MİKAİL ARSLAN:

- "HEDEFLERİMİZ VE VİZYONUMUZ BÜYÜK OLMALI "

- MHP KIRŞEHİR MİLLETVEKİLİ METİN ÇOBANOĞLU:

- "21. YÜZYILIN KIRŞEHİRİNİ OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ "

- BELEDİYE BAŞKANI HALİM ÇAKIR:

- "AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİNİN KURULMASINDA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER "

(FOTOĞRAFLI)

ALPARSLAN DEMİRBAŞ

KIRŞEHİR (İHA) - Ahi Evran Üniversitesi 2007-2008 Eğitim ve Öğretim Yılı açılışı, törenle gerçekleşti.

Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen törene Vali M. Lütfullah Bilgin, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Emrullah Çuhadar, Belediye Başkanı Halim Çakır, Ak Parti Kırşehir milletvekili Mikail Arslan, MHP Kırşehir milletvekili Metin Çobanoğlu, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, Ak Parti İl Başkanı Yaşar Bahçeci, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk ile kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, daire müdürleri, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Salman, Ahi Evran Üniversitesini Türk ve Dünya üniversiteleri arasında saygın bir yere getirmek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirterek, "Anadolu'da Türk kültürünün yeşerdiği bu topraklar, geçte olsa kuruluşu gerçekleşen Ahi Evran Üniversitesi ile hak ettiği değere kavuşmuştur. Anadolu'da bilimin ve çağdaşlığın simgesi olan bu bölge, yetiştirdiği ve kaynaklık ettiği birçok düşünür, bilim adamı ve sanatçı sayesinde Türk kültürünün parlayan yıldızı olmuştur " dedi. Türk insanının mutlu, hoşgörülü ve refah içinde yaşaması için Anadolu topraklarında yatan köklere inilmesi gerektiğini vurgulayan Rektör Salman, "Bu hedefe ulaşmakta Ahi Evranlara, Aşık Paşalara, Hacı Bektaş-ı Velilere, Mevlanalara, Cacabeylere ve Mustafa Kemallere yakışan bir nesil oluşturmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bu bilinçle saygın bir üniversite olmayı kendime görev sayıyorum" dedi.

' AHİ EVRAN'A OLAN SORUMLULUK ARTIYOR '

Törende konuşan Vali Bilgin de, "Ahi Evran Üniversitesinin kurulmasında emeği geçen herkese ve Kırşehirlilire sonsuz teşekkürlerimiz ve şükranlarımı sunuyorum. Ahi Evran üniversitenin de Kırşehirlilerin de ve biz yöneticilerinde sorumluluklarını artırıyor. Çünkü Ahi Evran, felsefesiyle ve gayretleriyle bu toprakların kalıcı olarak vatan kalmasını sağlayan büyük düşünür ve büyük Alperendir. Bu üniversitede okuyan öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin de üzerinde büyük sorumluluklar var. Burada yaşayan herkese bu topraklarda hangi şartla var olduğumuzu ve kıyamete kadar nasıl var olacağımızı öğretmek, sadece öğretmek değil benimsetmek öğretmenlerimizin görevidir. 12. ve 13. yüzyılda Anadolu'nun aydınlanması burada başlamıştır. İnşallah kıyamete kadar yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her yıl güçlenerek gelişmesi de bu üniversitenin varlığı ile olacaktır " dedi.

'HEDEFLER BÜYÜK TUTULACAK '

Törende konuşan Ak Parti Kırşehir milletvekili Mikail Arslan, Ahi Evran Üniversitesinin gelişmesi ve büyük üniversiteler arasında yerini alabilmesi için hedeflerin büyük tutulması gerektiğini belirterek,"Ahi Evran Üniversitesinin gelişmesi için hedefler büyük tutulmalı. Çevre illerde bulunan büyük üniversitelerde ne varsa Ahi Evran üniversitemizde de olmalı. Hatta biraz ötesinde büyük üniversitelerde olmayanlar bizde olmalı. Ufkumuzu ve vizyonumuzu yüksek tutuyoruz. Sıçrama tahtamızı yüksek tutacağız. Hedeflerimizi başarmak için çok çalışacağız. Hedefimiz büyük olacak ve gürültüyle, kavgayla uğraşmayacağız. Enerjimizi her zaman hedeflerimizin gerçekleşmesine yönelik kullanacağız " dedi.

Bilimin ilerlemesine dair üniversitelere büyük görev düştüğünü belirten Arslan, "Ahi Evran Üniversitesi bilimin adresi olacaktır. Şehrimizin, ülkemizin kalkınması için ne yapılması gerekiyorsa Ahi Evran Üniversitesi olarak onu yapacağız. Türkiye'nin geçmişi ve geleceğinin planının ortaya çıkarılmasında Ahi Evran Üniversitesinin yapması gereken çok çalışma var ve bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.

' 21. YÜZYILIN KIRŞEHİR'İ OLUŞTURULACAK '

Milletvekili Arslan'ın hemen ardından kürsüye gelen MHP Kırşehir milletvekili Metin Çobanoğlu, Ahi Evran Üniversitesinin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederken, " Bu şehirde sorunların arasında en büyüğü üniversitemizin olmaması vardı. Üniversitemizin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayalimiz 13. yüzyılda kültür şehri olan Kırşehir'in, 700 yıl sonra tekrar kültür şehri olmasıdır. Bu noktada üniversitemize büyük görevler düşüyor ve inşallah Kırşehir'i, 21. yüzyılın Kırşehir'ini birlikte oluşturacağız" dedi.

Törende son olarak Belediye Başkanı Halim Çakır söz aldı. Başkan Çakır, Anadolu'nun Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında büyük emeği olan Ahi Evran'ın isminin üniversite ile birlikte yaşatılacağını belirterek, üniversitenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından tören, Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Haluk Tolga İlhan tarafından Türk Halk Müziği dinletisi sunumu ile son buldu.


BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ'NİN AÇILIŞ TÖRENİ

- ÜNİVERSİTE REKTÖRÜ PROF. DR. MEHMET HAMDİ MUZ:

- "HALKLA BÜTÜNLEŞEMEYEN VE GEREKLİ MADDİ DESTEĞİ ALAMAYAN ÜNİVERSİTELERİN BÜYÜMESİ İMKANSIZDIR"

(FOTOĞRAFLI)

MURAT ÇAKA

BİNGÖL (İHA) - Bingöl Üniversitesi'nin 2007-2008 eğitim öğretim yılı açılış töreni, düzenlenen bir programla gerçekleşti.

Bingöl Üniversitesi Meslek Yüksekokulu konferans salonundaki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aydın Girgin, açılışın hayırlı olması dileklerinde bulunarak okulun tarihçesi ile ilgili bilgiler verdi. Okullarında 9 programda örgün eğitim, 2 programda da ikinci öğretim yapıldığını ifade eden Prof. Girgin, "Bilgi toplumunun en önemli özelliği meslek çeşitliliğine bakmaksızın

fertlerin ortak ve genel bir eğitim almasıdır. Yüksekokulumuz bu amaçla, mezunlarının bilgisini mesleki hayatına taşıyan, takım halinde çalışmanın önemini kavrayan ve iş yerinde karşılaşılan problemlere çözüm bulan ve inisiyatif alabilen kişiler yetiştirmektir. İyi yetişmiş, tecrübe ve pratik bilgilere sahip, meslek sahibi elamanlar bütün dünyada iş bulabilmektedirler" ifadelerini kullandı.

Prof. Girgin'in konuşmasının ardından kürsüye çıkarak söz alan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz ise, üniversitelerin bir şehrin yeni yüzü olduğunu, aynı zamanda o şehrin dünyaya açılan kapısı olduğunu vurguladı. Üniversitelerin bir şehrin sosyal, iktisadi ve kültürel bakımdan en işlevsel kurumları olduğunu ve yapacakları çalışmalarla şehrin iktisadi ve kültürel cephesinin gelişmesine önemli katkılarda bulunduklarını belirten Prof. Muz, "Ancak devletimizin imkanlarının kısıtlı olması

sebebiyle halkla yeterince bütünleşmeyen ve gerekli maddi desteği alamayan üniversitelerin büyümesi imkansızdır. Bu nedenle Bingöllüler'in üniversitelerine sahip çıkmalarını istirham ediyorum" dedi. Törene katılan öğrencilere hitaben konuşmasına devam eden Muz, ülkenin, laik ve demokratik cumhuriyetin, Atatürk ilke ve inkılaplarının en sağlam bekçilerinin gençler olduğunu söyledi. Devletin sonsuza kadar yaşaması ve milletin mutluluğunun Türk gençliğinin gayretine bağlı olduğunu belirten Muz, "Bir ülkenin

kalkınmasında milli birlik ve beraberliğin önemi hepimizce malumdur. Sevginin olmadığı yerde başarılı olmak bir yana, ot bile yeşermiyor. Kalkınma yolunda bugün en çok ihtiyacımız olan şey, milli birlik ve beraberliğimizdir. Bunun tek yolu Atatürkçü milliyetçiliğidir. Onun fikirlerinin rehberliğinde dünya uygarlığının medeni bir milleti olmak için gece gündüz çalışmalıyız. Anadolu coğrafyasında onurlu bir biçimde yaşamanın başka yolu yoktur" şeklinde konuştu.

Düzenlenen törene Bingöl Valisi Vehbi Avuç, 49. Motorlu Piyade Tugay Komutan Yardımcısı Kurmay Albay Yüksel Aksöz, Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Güray Alpar, Cumhuriyet Başsavcısı Tarık Gür, kurum amirleri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Vali Avuç'un, Bingöl Üniversitesi'nin kurulmasında yaptığı katkılarından dolayı Rektör Muz'a plaket vermesinin ardından program sona erdi.


YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ'NİN YENİ AKADEMİK YILI, TOPTAN'IN KATILDIĞI TÖRENLE AÇILDI

- TBMM BAŞKANI KÖKSAL TOPTAN:

- "GENÇLERİMİZ, TEORİK EĞİTİMLERİNİ MİLLİ SARAYLARIMIZA AİT ATÖLYELERDE ÇALIŞARAK PRATİK EĞİTİMLE BÜTÜNLEŞTİRECEK"

- "2 YILLIK DÖNEM İÇERİSİNDE HEM KALİTELİ VE UYGULAMALI EĞİTİM ALACAKLAR HEM DE İŞSİZLİK GİBİ BİR SORUNLA KARŞI KARŞIYA KALMAYACAKLAR"

- "KÜRESELLEŞMEYLE BİRLİKTE BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİ KULLANABİLEN, İYİ EĞİTİM ALMIŞ, ÜRETKEN VE NİTELİKLİ İNSANLARIN KALKINMA SÜRECİNDEKİ ROLLERİ ARTMIŞTIR"

- "EĞİTİM BAŞTA OLMAK ÜZERE ÜLKEMİZİN EKONOMİK VE SOSYAL TÜM TEMEL SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN HEP BİRLİKTE ÇABA SARF EDİYORUZ"

RAMAZAN CİN

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, küreselleşmeyle birlikte bilgi teknolojilerini kullanabilen, iyi eğitim almış, üretken ve nitelikli insanların kalkınma sürecindeki rollerinin arttığını dile getirerek, "Eğitim başta olmak üzere ülkemizin ekonomik ve sosyal tüm temel sorunlarının çözümü için hep birlikte çaba sarf ediyoruz" dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi 2007-2008 akademik yılı, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın katılımıyla gerçekleşen açılış töreniyle başladı. Toptan'ın yanı sıra Rektör Prof. Dr. Durul Ören, öğretim üyeleri ve öğrenciler törende hazır bulundu. Tören Atatürk büstüne çelenk konulması, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Köksal Toptan, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin, 1911 yılında "Kondüktör Mekteb-i Alisi" adıyla eğitime

başladığını, günümüze kadar çeşitli aşamalardan geçerek sürdürmüş köklü bir bilim yuvası olduğunu hatırlatarak, "Ülkemizin önde gelen yüksek öğretim kurumlarından birisi olan Yıldız Teknik, o tarihten bugüne, yetiştirdiği nitelikli öğrenciler ve akademisyenlerle geleceğimizin şekillenmesinde büyük pay sahibi olmuştur" dedi. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin, özellikle teknik alandaki çalışmalarıyla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde önemli bir yere sahip olduğunu dile

getiren Toptan, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin seçkin öğretim kadrosu, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki binlerce öğrencisi ve son derece modern kampüsüyle Türkiye'nin saygın yüksek öğretim kurumlarından olduğunu söyledi. Toptan, "Bilgi ve teknoloji, çağımızın en büyük zenginlikleridir. Bilgiye ve teknolojiye ulaşarak gelişmiş ve refah içerisinde bir toplum olmanın yolu eğitimden geçmektedir. Küreselleşmeyle birlikte bilgi teknolojilerini kullanabilen, iyi eğitim almış, üretken ve

nitelikli insanların kalkınma sürecindeki rolleri artmıştır. Bilgi toplumu haline gelebilmek için, bilgi ve teknolojiyi üretebilecek seviyeyi yakalamak ve uluslararası alanda adından söz ettirecek konuma ulaşmak büyük önem taşımaktadır. Teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından izleyen, eğitime ve bilime önem veren toplumlar, her zaman çağdaşlaşma yolunun öncüleri olmuştur" diye konuştu.

"Üniversiteler, toplumun geleceğini şekillendirerek, milletlerin sağlam temeller üzerinde yükselmesine yardımcı olurlar" diye devam eden Toptan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İleri görüşlüğünü ve dehasını Milli Mücadele'nin her safhasında gösteren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ilerlemenin bilimde olduğuna inancını şu veciz sözleriyle dile getirmiştir; 'Gözlerimizi kapayıp tek başımıza yaşadığımızı düşünemeyiz. Memleketimizi bir çember içine alıp dünya ile alakasız yaşayamayız. Aksine yükselmiş, ilerlemiş, medeni bir millet olarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız. Bu hayat ancak ilim ve fen ile olur. İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her millet ferdinin

kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur.' İşte bu anlayışla bilimin ışığında yoluna devam eden cumhuriyetimiz, bugün Yıldız Teknik Üniversitesi gibi çok sayıda nitelikli eğitim kurumuna sahip bir konuma ulaşmıştır."

Sayıları 115'i bulan üniversitelerin bilimsel düşünceye ve araştırmalara ağırlık vererek aydın kuşaklar yetiştiren eğitim kurumları olarak, Türkiye'nin en büyük gücü ve zenginliği olduğunun altını çizen Toptan, "Üniversitelerimiz, bilim ve teknolojinin geliştirilmesi, milletimizin beklentilerinin karşılanması yönündeki hizmetleriyle, geleceğimizin ve çağdaşlaşma çabalarımızın teminatıdır. Bilimin, teknolojinin ve kültürel hayatın geliştirilmesine öncülük eden üniversiteler, aynı zamanda topluma yön

gösterir, ülke sorunlarına çözüm üretir. Genç nesillerin bilgi ve deneyim sahibi olacak şekilde yetiştirilmesi, kapasitelerinin ortaya çıkarılması akademik eğitimin temel amaçlarındandır" diye konuştu.

Öğrencilere seslenen Köksal Toptan, "Sizler sorumluluk bilinci gelişmiş, yeniliklere açık, öğrenmeye istekli, demokrasiye ve insan haklarına saygılı bireyler olarak geleceğimizin güvencesisiniz. Üniversiteli olmanın ayrıcalıklarından faydalanarak, bu eğitim yuvasının sizlere sunduğu imkanları iyi değerlendirmeli, kendinizi her alanda çok iyi yetiştirmelisiniz. Gücünü köklü medeniyet geçmişinden ve kültüründen alan bu büyük ülkeye çok faydalı hizmetlerde bulunacağınıza yürekten inanıyorum" şeklinde

konuştu. Geçmişte Milli Eğitim Bakanlığı yaptığını hatırlatan Toptan, eğitime gönül vermiş bir insan olarak öğrencilerden her zaman büyük düşünmeleri, büyük hayaller kurmaları ve büyük hedefler seçmeleri konusunda ricada bulundu. Türkiye'nin öğrencilerin bu büyük hayallerine, düşüncelerine ve hedeflerine ihtiyacı olduğunu dile getiren Toptan, "Hayatınız boyunca karşılaştığınız zorluklar ne kadar çetin olursa olsun asla karamsarlığa düşmeyin, yılmadan çalışarak ülkemize ve tüm insanlığa faydalı kişiler olun.

Şunu hiçbir zaman unutmayın; Türkiye'nin çağdaşlık yürüyüşündeki en büyük güç kaynağı sizlersiniz. Bunun için Gazi Mustafa Kemal Atatürk, destansı mücadeleler sonucunda kurduğu cumhuriyeti sizlere emanet etti. Bu kutsal vatana, onun gösterdiği ilkeler ışığında sahip çıkacağınıza inancım tamdır" ifadelerini kullandı.

TBMM'nin öğrencilerin geleceğe güvenle bakması için her türlü yasal çalışmaif0daşlaşma yolunun öncyı geçmişten beri yürüttüğünü belirten Toptan, eğitim başta olmak üzere Türkiye'nin ekonomik ve sosyal tüm temel sorunlarının çözümü için hep birlikte çaba sarf ettiklerinin bilinmesini isteyerek, "Sizlerin güveni ve desteği ile bu sorunların kısa zamanda aşılacağına, ülkemizin gelişme ve kalkınma yolunda hızla ilerleyeceğine yürekten inanıyorum" dedi.

TBMM'nin bünyesinde saraylar, kasırlar ve bazı tarihi yapılar bulunduğunu ifade eden Meclis Başkanı Toptan, "Köklü bir geçmişin bizlere mirası olan bu eserler, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından TBMM'ye emanet edilmiştir. İnsanlığın ortak değerleri olan bu tarihi varlıkların korunmasından ve yaşatılmasından sorumlu birimimiz Milli Saraylar Daire Başkanlığı'dır. Zengin tarihimizin bu eşsiz hazinelerinin gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki sorumluluğumuzun bilinciyle, milli

saraylarımıza özel önem verdiğimizi bilmenizi isterim" diye konuştu.

Toptan, Atatürk'ün vasiyet ettiği eserleri korumak için geceli gündüzlü çalıştıklarını belirterek, "Şanlı tarihimizin bize güç verdiğini biliyoruz. Bu tarihi yapılarımızın yaşatılmasından sorumlu bir Meclis Başkanı olmaktan büyük gurur duyuyorum. Çok nadide ve seçkin bu tarihi yapıları ve eserleri göz bebeğimiz gibi koruyor, onarım ve bakımlarını yaptırıyoruz" dedi. Bu eserlerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için nitelikli teknik elemanın en büyük ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Toptan, "Bu eksiğin

giderilmesi konusunda geçen dönem meclisimiz ve YTÜ güzel bir adım attı. Tarihi yapıların korunması ve yaşatılması amacıyla bir meslek yüksek okulu kurulması için işbirliğine gittiler. Benden önceki Meclis Başkanı Sayın Bülent Arınç ile YTÜ Rektörü Prof. Dr. Sayın Durul Ören, 1 Haziran 2007 tarihinde anlamlı bir protokole imza attı. İşte o imzanın ardından çok kısa bir süre içerisinde hayal gerçek oldu. Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulu böylece doğdu" şeklinde konuştu.

Toptan, "bina koruma ve yenileme" ile "mekan içi koruma ve yenileme" adı altında iki bölümü olan meslek yüksek okulunda, bu yıl 40 öğrencinin eğitim göreceğini ve bu gençlerin teorik eğitimlerini milli saraylara ait atölyelerde çalışarak pratik eğitimle bütünleştireceklerini ifade etti. Toptan ayrıca, gençlerin bu sayede 2 yıllık dönem içerisinde hem kaliteli ve uygulamalı eğitim alacaklarını hem de işsizlik gibi bir sorunla karşı karşıya kalmayacaklarını dile getirdi. Bu okulla tarihin içinden süzülerek

günümüze ulaşan değerli eserlerin hem bilimsel bir korumaya kavuşacağını hem de Türkiye'nin ihtiyacı olan yetişmiş elman sıkıntısı bir ölçüde giderilmiş olacağını vurgulayan Toptan, şöyle konuştu:

"Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulu'nda eğitim alacak gençlerimizi de kutluyorum. Onlar aslında çok kutsal bir işe gönül verdiler. Gözbebeğimiz olan tarihi eserlerimizi korumaya, yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya talip oldular. Hepsine başarılar diliyorum."

Türkiye'nin kuruluş felsefesine uygun olarak çağdaş medeniyet yolundaki ideallere, özgür üniversitelerin desteği ile ulaşacağını ifade eden Toptan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu özel ve anlamlı günde sizinle birlikte olmaktan ve coşkunuzu paylaşmaktan büyük memnuif0daşlaşma yolunun öncniyet duyuyorum. Hepinizi sevgiyle selamlarken, bir kez daha yeni akademik yılınızın hayırlı olmasını ve başarılı geçmesini diliyorum."

Konuşmaların ardından Rektör Ören, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a çini bir tabakla birlikte çiçek sundu.

Yaş kütüğe isim çakılmasının ardından söz alan Mesut Ilgım, "1993 Üniversite Reformu ve Türkiye'ye gelen yabancı bilim adamları" adını taşıyan açılış dersini verdi.


RİZE ÜNİVERSİTESİ'NDE İLK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI HEYECANI

- RİZE ÜNİVERSİTESİ'NDE 2007-2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAŞLADI

(FOTOĞRAFLI)

GÖKTÜRK FIRAT

RİZE (İHA) - Geçen yıl kurulan Rize Üniversitesi'nde 2007-2008 eğitim-öğretim yılı bugün düzenlenen törenle başladı.

Önceki yıl kurulan ve bu yıl eğitim vermeye başlayan Rize Üniversitesi'nde 2007-2008 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda bir tören düzenlendi. Törende Rektör Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu Atatürk Anıtı'na Rize Üniversitesi çelengini koydu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Törenin ardından açıklama yapan Prof. Okumuşoğlu, açılış töreninin 27 Eylül Perşembe günü TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın katılımıyla yapılacağını belirtti. Okumuşoğlu, Rize Üniversitesi'nin büyük atılımlara imza atacağını belirterek, "İyidere, Derepazarı, Pazar ve Ardeşen ilçelerinde yeni yüksekokullarımız açılacak. Bunların inşaatları sürüyor. Yeni fakülte açılması için talebimiz oldu. 50 öğretim elemanı kadrosu şu anda ilanda bulunuyor. Araştırma görevlisi için 21 kadro da bugünlerde ilana çıkacak. Ayrıca 17 tane de öğretim üyesi ilanımız olacak. Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Tıp Fakültesi dekanlarımızın atanmasını bekliyoruz. Önerileri yapıldı. Tıp Fakültesi dekanlığına atama biraz gecikebilir. Önerisi geçtiğimiz kurula yetişmedi? dedi.

Yeni yıla, yeni bir güç ve heyecanla, daha iyi bir kadro ile girmek istediklerini kaydeden Prof. Okumuşoğlu, Rize Üniversitesi'nin kendini ispatlamak için her türlü gayreti sarf edeceğini ifade etti.


SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDE YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLADI

(FOTOĞRAFLI)

KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi'nde 2007-2008 Eğitim Öğretim Yılı düzenlenen törenle başladı.

Yeni eğitim öğretim yılının açılışı dolayısıyla Anıt Alanı'nda tören düzenlendi. Törene, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçer Bedük, Prof. Dr. Şefik Bilir, Prof. Dr. Kürşat Turgut, fakülte dekanları, yüksek okul müdürleri ve öğretim üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Yeni eğitim-öğretim yılının Konya ve Selçuk Üniversitesi'ne hayırlı olmasını dileyen Rektör Okudan, "Yeni eğitim-öğretim yılı eskisinden daha güzel olacak. Yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı kamuoyuyla yakında paylaşacağız. Çok şey yaptık ancak yaptıklarımızla yetinmeyerek daha güzel çalışmalara imza atacağız. Yeni eğitim öğretim yılının Konya ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber