İller Bankası Genel Müdürü: Müfettişler, belediyeleri daha etkin takip etmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, Diyarbakır Belediyesinin pozitif ayrımcılık yapılan 10 belediye içinde yer aldığını bildirerek, ''daha geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Belediyesine tek kalemde 35 trilyon lira tahsis ettik'' dedi.

Atasoy, konuk olarak katıldığı Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, ''hükümetin yatırımlarda ayrımcılık yaptığı'' iddialarını değerlendirdi. Diyarbakır Belediyesinin, pozitif ayırımcılık yapılan 10 belediye içinde yer aldığını bildiren Atasoy, daha geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Belediyesine tek kalemde 35 trilyon lira tahsis ettiklerini ve haksız yere paralarını da kesmediklerini kaydetti. Hidayet Atasoy, Baydemir'in açıklamasının tamamen politik bir açıklama olduğunu ifade ederek, ''zeminleri kayınca tribünlere oynadı'' diye konuştu.

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak'ın, belediyelerin gereksiz harcama yapmamaları için ne tür önlem alınması gerektiğini sorması üzerine, Atasoy, 3 bin nüfuslu belediyelerde 50-100 kadar belediye personelinin çalıştığını, bazı belediye başkanlarının Ankara'da para peşinde olduğunu öne sürdü.

Belediye kaynağını öncelikle içme suyu ve kanalizasyon için kullanmayan belediye başkanı için ''ihanet içinde'' ifadesini kullanan Atasoy, ''Belediyelerin sosyal ve kültürel harcamaları en baş ağrıtıcı konu oluyor. İçişleri Bakanlığı müfettişleri daha etkin denetim yapmalı'' diye konuştu.

Başarılı belediye başkanlarının bulunduğu illerde sanayileşme ve ticaretin de gelişmiş olduğunu gözlemlediğini, Türkiye'de yaklaşık 55 milyon nüfusun yasadığı 3225 belediyeye hizmet verdiklerini anlatan Atasoy, Kayseri'ye yapılan yatırımın son 1 yılda 50 milyon YTL'ye ulaştığını kaydetti.

Türkiye'de kurumsallaşma konusunda sıkıntı yaşandığını belirten Atasoy, şöyle konuştu:

''Türkiye'de 1923-1933 yılları arasında kurulup, varlığını bugün de sürdüren kamu kurumu sayısı 5'i geçmez. Devlette kurumsallaşma olgusu oluşturamadık. İller Bankası, varlığını devam ettiren ender kurumlar arasında. İller Bankası, 1930 yılından beri mahalli idareler açısından önemli bir kalkınma aracı olmuştur. Bugüne kadar 20 binin üzerinde proje tamamlamıştır. 1 yılda 1 milyar dolarlık proje finanse ettik.''

Atasoy, bir başka soru üzerine, belediyelere nüfusa göre ödenek verdikleri için zaman zaman bazı illegal yollara başvurulduğunu öne sürerek, ''Küçük yerlerde birkaç milyar lira daha fazla para almak için yaşayanı da öleni de nüfusa yazıyorlar. Ben 1975 nüfus sayımında, orta 2. sınıftayken köylere gidip, nüfus kaydı tuttum. Ne kadar sağlıklı olduğunu siz düşünün. Bu durum, Türkiye'nin hem ülke içinde hem de uluslararası alanda makro rakamlarını değiştiriyor'' dedi.

KAYSO Başkanı Boydak, Atasoy'a toplantıya katılımından dolayı plaket verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber