Avro bölgesinde enflasyon, 1 yıl aradan sonra yüzde 2'yi aştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2007 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

AB'de ortak para kullanan 13 ülkenin dahil olduğu Avro Bölgesi'nde Eylül ayı itibariyle yıllık enflasyon, 12 ay aradan sonra Avrupa Merkez Bankası'nın orta vadede yüzde 2 seviyesinin altı olarak belirlediği sınırı aştı.

Resmi istatistik kurumu Eurostat'ın kesinleşmemiş verilerine göre Avro Bölgesi'nde Austos ayında yüzde 1,8 olan enflasyon, bu ay yüzde 2,1'e yükseldi.

Bir taraftan enflasyon tehlikesi nedeniyle faiz artırımlarını sürdürmek isteyen Avrupa Merkez Bankası, diğer yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dolar karşısında aşırı değer kazanan avronun dengelenmesi için faiz indirimi baskısı altında bulunuyor.

ABD Merkez Bankası FED'in son aldığı yarım puanlık faiz indirimi kararının Avrupa Merkez Bankası tarafından da uygulanmasını isteyen Sarkozy, aksi takdirde Avro Bölgesi'nin azalan rekabet gücünün ihracata ağır bir darbe vuracağı uyarısında bulunuyor.

ABD'nin tetiklemesiyle küresel piyasalarda yaşanan çalkantı ve Avro Bölgesi'nde son birkaç çeyrektir kaydedilen güçlü büyümenin sonuna gelindiği yönündeki veriler, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için faiz artırımına gitmesini zorlaştırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber