Glokomun adı biliniyor, tehlikesi bilinmiyor!

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 29 Eylül 2007 21:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pek çok kişi göz tansiyonuna bağlı olarak gelişen ve görme hücrelerinde tahribat yapan glokomun sadece ismini biliyor. Ancak dünyada 67 milyon insanın yakındığı glokom, tedavi edilmediği taktirde körlüğe neden olabiliyor.

?Gözün gizli düşmanı? olarak bilinen glokom, göz içi basıncının, göz sinirlerine zarar verebilecek ve bu nedenle görme kaybına yol açabilecek şekilde yüksek olması durumu olarak tanımlanıyor. Özellikle 50 yaş üstü erişkinlerde görüldüğü gibi çocukluk dönemlerinde de çıkabiliyor. Ancak Yöntem Araştırma Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen ?Ulusal Glokom Bilinirlik? araştırması, Türk halkının glokom konusunda yeterli bilince sahip olmadığını gösterdi. Türkiye Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, ?Glokomda önleyici bakım ve düzenli tedavinin körlüğe yol açan komplikasyonları önleyebileceği göz önüne alınırsa, toplumdaki bilgi ve bilinç eksikliği endişe verici? dedi.

BİLİYORUM DİYEN DE DOĞRU BİLMİYOR!

Türkiye Oftalmoloji Derneği ve Merck Sharp Dohme İlaçları tarafından desteklenen araştırma 11 ilde kentsel ve kırsal nüfusu içine alacak şekilde tasarlandı. Araştırmanın sonuçları ise glokomun riskleri konusunda bilinç düzeyinin oldukça düşük olduğunu gösterdi. Ülke çapında yapılan bu ilk araştırmaya göre katılımcıların yüzde 93'ü glokomdan haberdar olduğunu söylerken bunlardan sadece yüzde 16'sı hastalığı doğru tanımlayabildi. ?Glokom nedir?? sorusuna ise her 5 hastadan 3'ü ?bilmiyorum? cevabını verdi.

GLOKOMLULAR BİLE KÖR OLABİLECEĞİNİ BİLMİYOR

Araştırma glokom hastalarının bile kendi hastalıkları, tedavisi ve olası riskleri konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığını gösterirken Prof. Dr Nevbahar Tamçelik 3 glokom hastasından 2'sinin yetersiz tedavi ve takibin körlüğe neden olabileceğinin bilincinde olmadığını belirtti. Risk altında olan hastaların yılda bir kez bile kontrole gitmediği sonucuyla karşılaşan uzmanların kaygılandığını belirten Tamçelik; ?Görüşmelerde glokom hastası olduğunu bildiren kişiler bile göz doktorlarını düzenli bir biçimde yılda ortalama 1,4 kez ziyaret ettiklerini belirttiler? dedi.

ŞEKER BİLİNİYOR, GLOKOM SON SIRADA!

Risk faktörünü şeker hastalığı, yüksek tansiyon, göz tansiyonunun yüksek olması, genetik yapı ve miyopinin oluşturduğu ve ani gelişen durumlar dışında genellikle belirti vermeden ortaya çıkan glokom, diğer hastalıklarla kıyaslandığında vatandaşlar tarafından pek bilinmiyor.

Yapılan ankette farklı hastalıklar arasında, vatandaşlar çok yüksek yüzdelerle şeker hastalığı, kemik erimesi, astım, kolesterol ve yüksek tansiyondan haberdar olduklarını belirtirken, glokom listenin sonunda (yüzde 93) yer alıyor. Prof. Dr. Tamçelik bu çalışmanın TOD'un planladığı yeni bir ulusal bilinçlendirme kampanyasına ışık tutan veriler ortaya koyduğunu şu sözleriyle dile getirdi: ?TOD, yakında duyurusu yapılacak olan yeni bir ulusal eğitim ve bilinçlendirme projesinin hazırlıkları içindedir. Bu arada, 53 yaşın üzerindeki vatandaşların yılda en az bir kez göz doktorlarına görünmeleri hayati önem taşımaktadır?

TEDAVİ İLE KÖRLÜĞÜN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİYOR

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik ?Veriler hastalar arasında glokom ve göz sağlığı konusundaki bilinç eksikliğine dair endişelerimizi doğruluyor. Ama asıl önemli nokta, hastaların gerekli tedaviyi almazlarsa bir gün kör olabileceklerini bilmemeleri.? diye konuşurken, glokomun dünyada ve Türkiye'de körlük nedenlerinin 2. sırasında yer aldığını fakat güzel tarafının erken teşhis edildiği zaman sonucun yüz güldürücü olduğunu da söyledi. Nevbahar Tamçelik; ?Glokom, ilaç tedavisi ve ameliyatla giderilebilen bir hastalık. Bu yüzden, hastaların en az yılda bir kez hekime giderek göz kontrollerini yaptırmaları ve tedavilerini düzenli uygulamaları gerekiyor.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber