Müftüden imamlara öğüt: Anlatırken abartıya yer vermeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2007 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burdur Müftüsü Halil Arık: Meseleleri anlatırken abartmayın

BURDUR (CİHAN)-Burdur Müftüsü Halil Arık, imamları ve dini konularda fetva veren kişilere uyarılarda bulundu. Sorular cevaplandırılırken dinin emrettiği gibi olayların zorlaştırılmaması gerektiğini söyleyen Arık, "Bazı meseleleri anlatırken de aklın almayacağı şekilde abartıya girilmemelidir. Sonra vatandaşın kafasındaki şüpheler daha da büyür." diye konuştu.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası Burdur'da Atatürk Kültür Merkezi'nde kutlandı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Halil Arık, haftanın öneminden bahsetti. Cami ve ibadethane yaptırmanın sevaplarını anlatan Arık, ayrıca imam ve din görevlilerine uyarılarda bulundu. Vatandaşların sorularını yanıtlarken Hz. Muhammed'in (sas) yolundan gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Arık, dinin zorlaştırılmaması gerektiğini hatırlattı. Allah'ın (cc) zorlaştırmayı değil, kolaylaştırmayı emrettiğini aktaran Arık, bazı konuların ise olduğundan fazla abartıldığını dile getirdi. Meleklerin yapısı ile ilgili anlatılan abartılı şeyleri örnek veren Arık, "Dini konular zorluklar konusunda da kolaylıklar konusunda da haddinden fazla abartılmamalı. Hiç namaz kılmamış ama bunun farz olduğuna inanan kişi imanını kurtarmıştır. Ama namazın farz olduğunu kabul etmeyen kişi mutlaka uyarılmalı, gerçek anlatılmalıdır." şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya da ibadethanelerin son zamanlara şekilsiz, sevksiz, simetrikten uzak yapıldığını söyledi. Süleymaniye, Selimiye ve Sultanahmet gibi camilerin mimarisinden örnekler veren Akkaya, şimdikilerle kıyaslama yapılmasını istedi. Herkesin kafasına göre camilere bir şeyler yaptırmasının doğru olmadığına da değinen Akkaya, Burdur'da Şeyh Sinan ve Taş camilerine vatandaşlar tarafından yaptırılan onarımının vakıflar bölge müdürlüğü tarafından bozulduğunu anlattı. Akkaya sözlerini şöyle tamamladı: "Vatandaşların tarihi camilerin yapısını bozacak şekilde yaptırdığı onarımlar, fayda değil zarar veriyor. Hayır yaparken bile istişare etmek gerekiyor."

Din görevlilerinin bu konuyu çok iyi işlemesi gerektiğini söyleyen Mustafa Rasih Özbek, özellikle devlet kademelerindeki israfın hoş karşılanamayacağını aktardı. Vatandaşın emanet ettiği paranın kişiler tarafından gösteriş için kullanılamayacağını vurgulayan Özbek, "Vatandaş aç ise, imkanları yetersiz ise ben gösteriş için para harcayamam. Hele devletin parasını. Köylü kadının mutfağından su akmıyorsa, yolu çamursa ben parayı buraya harcarım. Yoksa gösteriş için, iş yaptı desinler diye para harcamamı hiç kimse beklemesin. Tekrarlıyorum, devletin parası gösteriş için harcanmaz. Lanet olsun öyle harcanan paraya." diye konuştu.

Programın sonunda camilere yardımda bulunan hayırseverlere teşekkür belgesi verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber