Emekli aylıklarına yeni düzenleme çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "emekli aylıklarını yükseltme formülü" konusunda, bütün emeklilerin aylıkları iptal ettirme şansı olmadığından "yeni bir kaos ortamı yaratıldığını" öne sürerek, bunun mağdurunun işçi emeklileri olduğunu söyledi.

Ergün, "Bu ayrımcılığa son verecek ve kazanılmış bir hak olarak refah payının tüm emeklilere yansıtılmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılmalıdır" dedi.

Sorunu çözecek formülün, refah paylarının ödenmesini sağlayacak bir düzenlemeden geçtiğini vurgulayan Ergün, 4447 sayılı kanun ile emekli aylıklarının hesabında getirilen, TÜFE ile birlikte kalkınma hızı artış oranı kadar refah payı uygulamasının, aynı şekilde emekli aylıklarının artışında da dikkate alınmasını önerdiklerini kaydetti.

Ergün, "En adil çözüm budur. Bunun dışındaki seçenekler ve baskılar, emekliler arasında haksız bir ayrımcılığı gündeme getireceğinden, bütün emeklilere büyüyen ekonomiden refah payının verilmesini öngörecek değişiklikler yapılmalıdır. Aksi takdirde, bu haktan yararlananlar için öz evlatlar, yararlandırılmayanlar için ise üvey evlatlar denilecektir. Devletin kurumları vatandaşlara öz evlat, üvey evlat muamelesi yapamaz"dedi.

Türk-İş'ten destek

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da emeklilerin yasaların yarattığı bir imkandan yararlanması kadar doğal bir durum olmadığını söyledi.

Bu olanaktan yararlanmak için, 2000 öncesi emekli olanların daha sonra fiili olarak çalışmanın yeterli olduğunu belirten Kılıç, "Ortada yasalara dayanan, hileye dayanmayan bir durum var. Bu konuda, tehdit yerine, ivedilikle mağduriyetleri giderecek yasal düzelemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Kurumun yeni bir düzenleme yapmadan kullanılan hakları engellemeye, baskı yapmaya yönelik davranışları kabul görmez. Emekli aylıkları arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmada intibak yasası çıkarılması en iyi yöntemdir"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber