AK Parti - MHP anlaştı, referandumda kriz olmayacak

Haber Giriş : 04 Ekim 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Referanduma sunulan Anayasa değişiklik paketinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konumuyla ilgili tartışmaya neden olan "11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer" ifadesinin yeniden düzenlenmesi konusunda AK Parti ve MHP anlaştı.

Referanduma sayılı günler kala AK Parti ve MHP arasında son dakika uzlaşması sağlandı. İki parti, referandumda "evet" oyu çıkması durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konumunu tartışılır hale sokmayacak bir düzenleme konusunda anlaştı.

Bunun için referanduma sunulan Anayasa değişikliğinde yer alan geçici 18 ve 19.maddeler paketten çıkarılıyor. Geçici maddede, " 11.Cumhurbaşkanı'nı halk seçer" ibaresi yer alıyordu. Bazı hukukçular bu metinden dolayı referandumda "evet" çıkması durumunda Cumhurbaşkanı Gül'ün istifa etmesi ve yeniden seçimlerin yapılması gerektiğini savunuyordu.

ZAMAN

Abdullah KARAKUŞ / MİLLEYET.

AKP, 21 Ekim'de Halkoyuna sunulacak Cumhurbaşkanı'nın halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin kriz yaratmasını önlemek için harekete geçti. AKP, kurmayları TBMM'de bulunan siyasi partilerle görüşerek "Gül krizini" önlemeyi amaçlıyor. İlk temaslarda AKP, CHP ve MHP'den olumlu sinyal aldı.

Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliğinin geçici 19. maddesi "11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer" diyordu. Halen 11. Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'ün durumu böylece tartışma konusu oluyordu. Başbakan Erdoğan, yapılacak halkoylamasından sonra "12. Cumhurbaşkanı'nın halk seçecek" demesine rağmen hukukçular ikiye bölünmüştü. Bazı hukukçular "Anayasa hükmü, 11. Cumhurbaşkanı seçilecek" diyordu.

Bu gelişmeler üzerine dün CHP Lideri Baykal, "Bu bir kriz çıkarır. Gelin referanduma gitmeden bu sorunu çözelim" demişti. MHP lideri Devlet Bahçeli'de aynı yönde çağrılarda bulunmuştu. Baykal ve Bahçeli'nin bu çağrısı üzerine harekete geçen AKP kurmayları partilerle görüşüp sorunu çözmeye çalışıyor.

Partilerle anlaşma sağlanması durumunda, Anayasa değişikliğinin geçici 18. ve 19. maddelerinin referandum kapsamından çıkarılması için yeni bir değişiklik teklifi hazırlanacak. Bu değişikilik teklifi hemen TBMM'den geçirilecek ve Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını sunulacak. Böyşlece ciddi bir tartışma konusu olan "Halkoylamasından sonra kaçıncı Cumhurbaşkanı seçilecek" krizi ve "Gül'ün görev süresi" tartışmaları da son bulacak.

-İŞTE DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENİLEN MADDELER-

?GE­Çİ­Cİ MAD­DE 18- Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Ana­ya­sa­sı­nın 67 nci mad­de­si­nin son fık­ra­sı, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­ri­nin ya­pı­la­bil­me­si için; çı­ka­rıl­ma­sı ge­re­ken ka­nun hü­küm­le­ri ile se­çim ka­nun­la­rın­da ya­pı­la­cak de­ği­şik­lik­ler bakımından dik­ka­te alın­maz.

GE­Çİ­Cİ MAD­DE 19- On­bi­rin­ci Cum­hur­baş­ka­nı se­çi­mi­nin ilk tur oy­la­ma­sı, bu Ka­nu­nun Res­mi Ga­ze­te­de ya­yı­mı­nı ta­kip eden kır­kın­cı gün­den son­ra­ki ilk Pa­zar gü­nü, ikin­ci tur oy­la­ma­sı ise ilk tur oy­la­ma­yı ta­kip eden ikin­ci Pa­zar gü­nü ya­pı­lır.

Ana­ya­sanın 101 in­ci mad­de­si uya­rın­ca gös­te­ri­len aday­lar, ya­zı­lı mu­va­fa­kat­la­rı ve Ana­ya­sa­nın de­ği­şik 101 in­ci mad­de­sin­de­ki şart­la­rı ih­ti­va eden ve di­ğer il­gi­li bel­ge­ler­le bir­lik­te ilk tur oy­la­ma ta­ri­hin­den otuz gün ön­ce Tür­ki­ye Bü­yük Mil­let Mec­li­si Baş­kan­lı­ğı­na baş­vu­rur­lar. Aday­la­rın baş­vu­ru­la­rın­da ek­sik bil­gi ve bel­ge­le­rin tes­pit edil­me­si ha­lin­de Tür­ki­ye Bü­yük Mil­let Mec­li­si Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan, ek­sik­lik­le­rin gi­de­ril­me­si için üç gün­lük ke­sin sü­re ve­ri­lir. Bu sü­re için­de ek­sik­lik­le­rin gi­de­ril­me­me­si ha­lin­de aday­lar, ken­di­liğinden aday­lık­tan çe­kil­miş sa­yı­lır­lar.

Tür­ki­ye Bü­yük Mil­let Mec­li­si Baş­kan­lı­ğın­ca, Ana­ya­sanın 101 in­ci mad­de­sin­de be­lir­ti­len ni­te­lik­le­ri ta­şı­dık­la­rı an­la­şı­lan aday­la­ra iliş­kin ke­sin lis­te iki gün için­de ilan edi­lir ve Yük­sek Se­çim Ku­ru­lu Baş­kan­lı­ğı­na bil­di­ri­lir.

Cum­hur­baş­ka­nı ada­yı gös­te­ri­len ka­mu gö­rev­li­si, aday gös­te­ril­di­ği ta­rih­ten iti­ba­ren gö­re­vin­den ay­rıl­mış sa­yı­lır. Gö­re­vin­den ay­rı­lan ka­mu gö­rev­li­si­nin Cum­hur­baş­ka­nı se­çi­le­me­me­si ha­lin­de gö­re­vi­ne ge­ri dön­me­si ko­nu­sun­da il­gi­li ka­nun hü­küm­le­ri uy­gu­la­nır.

Bi­rin­ci tur se­çim so­nuç­la­rı­nın ke­sin­leş­me­sin­den ikin­ci tur oy­la­ma­nın so­nuç­lan­ma­sı­na ka­dar, ikin­ci oy­la­ma­ya ka­tıl­ma­ya hak ka­za­nan aday­lar­dan bi­ri­nin ölü­mü ve­ya se­çil­me ye­ter­li­ği­ni kay­bet­me­si ha­lin­de; ikin­ci oy­la­ma, bo­şa­lan aday­lı­ğın bi­rin­ci oy­la­ma­da­ki oy sı­ra­la­ma­sı esas alı­na­rak sı­ra­da­ki aday­la dol­du­rul­ma­sı su­re­tiy­le ya­pı­lır. İkin­ci oy­la­ma­ya tek ada­yın kal­ma­sı ha­lin­de, bu oy­la­ma re­fe­ran­dum şek­lin­de ya­pı­lır. Aday, ge­çer­li oy­la­rın ço­ğun­lu­ğu­nu al­dı­ğı tak­dir­de Cum­hur­baş­ka­nı se­çil­miş olur.

Cum­hur­baş­ka­nı­nın se­çil­me­si­ne iliş­kin usûl ve esas­la­rın ka­nun­la dü­zen­len­me­si­ne ka­dar, 10/6/1983 ta­rih­li ve 2839 sa­yı­lı Mil­let­ve­ki­li Se­çi­mi Ka­nu­nu, 26/4/1961 ta­rih­li ve 298 sa­yı­lı Se­çim­le­rin Te­mel Hü­küm­le­ri ve Seç­men Kü­tük­le­ri Hak­kın­da Ka­nun, 22/4/1983 ta­rih­li ve 2820 sa­yı­lı Si­ya­sî Par­ti­ler Ka­nu­nu, 23/5/1987 ta­rih­li ve 3376 sa­yı­lı Ana­ya­sa De­ği­şik­lik­le­ri­nin Hal­ko­yu­na Su­nul­ma­sı Hak­kın­da Ka­nun ile di­ğer ka­nun­la­rın bu mad­de­ye ay­kı­rı ol­ma­yan hü­küm­le­ri uy­gu­la­nır.''

MİLLİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber