Van'daki hastaya internet üzerinden İstanbul'dan teşhis

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Ekim 2007 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Teletıp projesi, Sağlık Bakanlığı'nın hastaneler arası bilgi paylaşımı ve eğitim hastaneleri aracılığıyla radyolojik ve patolojik görüntüleri konsülde edilmesi esasına dayanır. Hastaneye gelen hastanın, eğer teşhisi tam olarak konulamamışsa internet aracılığıyla patolojik veya radyolojik görüntülerini üs kademedeki hastaneye gönderip, oradaki ilgili doktorlar tarafından değerlendirilerek bilgi gelmesini sağlamaktır." Konya Numune Hastanesi Başhekimi Rıza Sarıbabçı, Sağlık Bakanlığı'nın 'Teletıp' projesini böyle anlatıyor. Avrupa'da uygulanıp başarılı olan sistem, yakında Türkiye'de. İhalesi yapıldıktan sonra bu yıl sonunda deneme hizmetlerine başlayacak olan sistemle, özellikle doğu ve güneydoğudaki hastalara daha rahat teşhis ve tedavi uygulanacak.

Projede hastanın tüm bilgileri internet aracılığıyla uzmanların bulunduğu hastanelere gönderilecek. Burada konulacak teşhis, yine internet aracılığıyla geri gönderilip, hastaya müdahale gerçekleştirilecek ve böylelikle hem zaman kaybı önlenecek, hem de hastalar il il, hastane hastane dolaşmayacak.

'Teletıp Projesi'yle ilk etapta pilot uygulama kapsamında dokuz gönderici ve beş alıcı hastane arasında tele-radyoloji ve tele-patoloji hizmetleri verilecek. Alıcı ve gönderici hastanelere ilave olarak, sağlık hizmeti erişiminin güç olduğu Van Devlet Hastanesi ve Bahçesaray Devlet Hastanesi arasında teletıp projesi çerçevesinde; tele-radyoloji, tele-biyokimya ve tele-EKG hizmetleri, bu yıl sonuna doğru, denenmeye başlanacak.

Projenin 2008 yılından itibaren kademeli olarak Türkiye'deki bütün hastanelerde uygulanması hedefleniyor. İlk etapta radyoloji ve patoloji hizmeti sunulacak. Böylece, uzman sayısının yeterli olmadığı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları, hastalarına daha kolay ve doğru teşhis koyma imkânına sahip olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber