İstanbul'daki su zammına, CHP ve Tü-Mer'den tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2007 20:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Recep Tayyip Erdoğa'nın 14 yıl önce suya yüzde 5 oranında zam yapıldığında İSKİ bahçesine çadır kurduğunu hatırlatarak, ?Kendi belediyesinin bu okkalı zammına karşı ne yapacağını merak ediyorum" dedi.

İstanbul CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi'nin suya yaptığı zammı eleştirdi. Tekin, Nurettin Sözen döneminde, suya yapılan zammı İstanbullulara hakaret kabul ederek protesto eden Recep Tayyip Erdoğan'ın bu zammı nasıl yorumlayacağını merak ettiklerini belirterek, ?14 yıl önce, SHP döneminde yüzde 5 zam için İSKİ bahçesine çadır kuran Erdoğan, yüzde 134'lük su zammına ne tepki verecek merak ediyorum, su zammı, Başbakan'a hakarettir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde İstanbul'da su fiyatlarının 17 kez zam gördüğünü hatırlatan Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bu son zamla, 14 yıl önce suya yapılan zammı protesto eden Başbakan ile ters düştüğünü, zammın İstanbullulardan önce Başbakan Erdoğan'a hakaret olduğunu ve biran önce geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

ZAMMIN GEREKÇESİ NORMAL DEĞİL

Tüketici Hakları Merkezi (TÜMER) Genel Sekreteri Gülten Altıntaş da, İstanbul'da suya yapılan zam oranının da, gerekçesinin de normal olmadığını belirterek, ?Kuraklık gerekçesi ile yapılan zammın mevsim normallerinde geri çekileceği yönündeki sözün takipçisi olacağız" dedi.

Ramazan Bayramı öncesinde suya yapılan yüzde 17 ile yüzde 134 arasında değişen oranlardaki zammın enflasyon üzerinde olduğunu ve makul karşılanamayacağını belirten Altıntaş, yeni tarifeye göre suyun metreküp fiyatının 0-10 metreküpe kadar olan konutlarda yüzde 17 artışla 2 YTL'ye, 10-20 metreküpe kadar olan konutlarda yüzde 75 artışla 3 YTL'ye, 20 metreküpten fazla olan konutlarda ise yüzde 134 artışla 4 YTL'ye çıkarıldığını kaydetti.

Altıntaş, ?Zammın gerekçesi olarak, susuz geçen 2007 yılında yeni su kaynakları ihtiyacındaki artış, İSKİ'nin görev alanına dahil edilen köy ve beldelere yapılan yeni su ve yeraltı suyu yatırımları, bütçedeki gelir gider dengesinin korunması, maliyetli kredi kullanımının asgari düzeyde tutulması ve hayati öneme haiz suyun İstanbul halkına sürekli olarak temin edilmesi gösterilmektedirö açıklamasında bulunarak, küresel ısınmanın zam gerekçesi olamayacağını ve su sıkıntısıyla ilgili tedbirlerin önceden alınarak çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kurumların olası sorunlar için yatırımlarını önceden yapmaları, benzeri krizlere hazırlıklı olmaları ve yaşanan her sıkıntının tüketici önüne zam olarak konulmaması gerektiğine dikkat çeken Altıntaş, yağışların mevsim normallerine dönmesi ile bu zamların geri çekileceği yönünde verilen beyanatları tüketicilerin inandırıcı bulmadıklarını da belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber