Yargıtay'ın belge ve dökümanları kayıp

Haber Giriş : 18 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay'da arşiv sisteminin harabeye dönüştüğü ve çok sayıda belgenin kaybolduğu ortaya konuldu. Yargıtay Başkanı Özkaya, "Pekçok bilgi, belge ve döküman kayıp" itirafında bulundu.

Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Hakim Gürsel Mol, Yargıtay'ın 136 yıllık tarihini kaleme aldı. Mol'un kitap haline getirdiği araştırması, Yargıtay'da arşiv sisteminin harabeye dönüştüğünü ve çok sayıda belgenin kaybolduğunu ortaya koydu. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, kitabın önsözüne, "Üzülerek belirtmek isterim ki, daha önce böyle bir yapıt hazırlanamadığından aradan geçen uzun yıllarda pek çok belge, değerli bilgi ve döküman kaybolmuştur" diye yazdı.

Gürsel Mol tarafından yayına hazırlanan yaklaşık 1000 sayfalık dev kitapla, ilk kez Yargıtay'ın 136 yıllık tarihine ışık tutuldu. "Türk Hukuk Tarihi Sürecinde Yargıtay" adlı kitapta, ayrıca İslamiyet öncesinden günümüze kadar olan 1500 yıllık dönem, 19 ayrı bölüm halinde irdeleniyor. Yargıtay'la ilgili henüz kaybolmamış tüm bilgi ve belgeler, kütüphane ve arşivler taranarak derlendi.

Başkanın itirafı

Başkan Özkaya, kitaba uzunca bir "önsöz" yazdı. Yazıda Özkaya, şunları kaydetti: "Yüce Yargıtay, Türk hukukunun oluşması için üstlendiği saygın görevini, bugün de büyük bir titizlik ve başarı ile sürdürmektedir. Ne yazık ki, Türk hukukunda bu kadar büyük ve onurlu bir görev üstlenen yüce Yargıtay hakkında tüm bilgileri içeren bir eser bugüne kadar vücuda getirilememiştir. Bunun yanında çok önceki yıllarda yüce kurumda görev yapan Türk hukuk tatbikatına unutulmaz katkılar sağlayan sayın başkan ve üyelerin, öteki görevlilerin isimleri artık bilinemez ve hatırlanamaz duruma gelmiştir. Üzülerek belirtmek isterim ki, daha önce böyle bir yapıt hazırlanamadığından aradan geçen uzun yıllarda pek çok belge, değerli bilgi ve döküman kaybolmuştur."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber