Yargıçlar ve Savcılar Birliği zorda...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıçlar ve Savcılar Birliği zorda. YARSAV'ın kapatılmasını kapsayan tasarı Meclis'e gönderilirken, valilik derneğin feshi için başsavcılığa başvurdu. Anayasa taslağında da yargıçların dernek kurmasına sınır getiriliyor

Gökçer Tahincioğlu - Ankara

Adalet Bakanlığı ve yargı organlarından bağımsız kurulan, üyeleri arasında eski Yargıtay başsavcıları Sabih Kanadoğlu, Nuri Ok ile HSYK üyeleri, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları bulunan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), kapatılmamak için mücadele veriyor.

12 Haziran 2006'da Adalet Bakanlığı, AB'ye bağımsız yargıç birliği kurulabileceğini bildirdi. Bundan iki hafta sonra da 26 Haziran'da 501 yargıç ve savcı YARSAV'ı kurdu. Ancak bakanlık, YARSAV'ın kapatılmasına yol açacak düzenlemeyi de ekleyerek, yaklaşık 2 yıldır rafta bekleyen Türkiye Hâkimler ve Savcılar Birliği Yasa Taslağı'nı işleme koydu. Bakanlık ise Temmuz 2006'da İçişleri Bakanlığı'na, yargıçların dernekte görev alamayacakları yönünde görüş bildirdi.

Ankara Valiliği, bu görüşü esas alarak YARSAV'a 24 Ağustos'ta bir yazı göndererek, birliğin 501 üyesinden aktif görevdeki 493'ünün üyelikten çıkarılmasını istedi.

Soruşturma başlatıldı

Açtığı davada Danıştay'ın "yazının yürütmesini durdurma" kararı alması sonrası YARSAV, Medeni Kanun'a göre, 6 ay içinde genel kurulunu yapmayan dernekler kendiliğinden dağılmış sayılacağından genel kurulunu topladı.

İçişleri Bakanlığı, 31 Ocak 2007'de genel kurulun toplanmasını "yasadışı" olarak niteledi. Ankara Valiliği'nin suç duyurusu üzerine Sincan Başsavcılığı, YARSAV Başkanı hakkında soruşturma başlattı.

Adalet Bakanlığı da AB İlerleme Raporu'nda kurulması övgüyle karşılanan YARSAV'ın kapatılmasına yol açacak tasarıyı TBMM'ye gönderdi.

Danıştay, Dernekler Kanunu'nda yapılan değişiklik uyarınca, Ankara Valiliği'nin YARSAV'a gönderdiği yazıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. YARSAV, Mayıs 2007'de eski taleplerini yineleyen valiliğe olumsuz yanıt verince, valilik de birliğin feshi için Ankara Başsavcılığı'na başvurdu.

YARSAV'a son darbe

Başsavcılığın istemle ilgili kararı belli olmadan, Adalet Bakanlığı konuyla ilgisi olmayan bir davaya gönderdiği savunmada, "YARSAV ile ilgili fesih davası açılacağı" ifadesini kullandı.

YARSAV'a son darbe, AKP'nin akademisyenlere hazırlattığı anayasa taslağından geldi. Taslakta, yargıç ve savcıların dernek kurma özgürlüğünün kanunla sınırlanabileceği vurgulandı.

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Bakanlık, idari ve mali vesayetine olanaklı bir örgüt kurmak istiyor. YARSAV'a karşı tavır alınması, yargı bağımsızlığı konusunda, yürütme ve yasama ne lütfederse onunla yetinilmesi anlamındadır. 1982 anlayışının yansımasıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber