12 askerimiz nasıl şehit oldu?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ekim 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PKK'dan Dağlıca baskını: 12 şehit

250 PKK'lı terörist, önce köprüyü havaya uçurdu, sonra askerlere bomba ve roketatarlarla saldırdı. İlk ateşle karşılaşan 12 asker şehit oldu, 16 asker ise yaralandı. Saldırıda 32 terörist öldürüldü

TOLGA ŞARDAN BARKIN ŞIK Ankara HAKKÂRİ DHA

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde 4 ay önce konuşlanan piyade taburu, önceki gece 250 PKK'lı teröristin saldırısına uğradı.

Tabura saldırmadan önce karayolu bağlantısını havaya uçuran PKK'lılar, taciz ateşine karşılık verince yeri belli olan askerlere bomba ve roketatarla saldırdı. İlk ateşle karşılaşan 12 asker şehit oldu, 16 asker de yaralandı. Saldırı sırasında 32 PKK'lı da ölü olarak ele geçirildi.

TSK'nın terörle mücadele kapsamında geliştirdiği konsept çerçevesinde oluşturduğu "tabur düzeyindeki üs bölgeleri"nden biri olan Dağlıca köyündeki motorize piyade taburuna yönelik saldırı önceki gece yaşandı.

30 metre yaklaştı

Irak sınırından Türkiye'ye geçen teröristler, önce Yeşiltaş ile Dağlıca arasında bulunan Avaşin çayı üzerindeki köprüyü havaya uçararak karayolu bağlantısını kesti.

Teröristler daha sonra 00.20 sıralarında 7-8 koldan Dağlıca'daki tabura gelerek 2 ayrı hâkim tepede bulunan birliğe ateş açtı.

PKK'lıların bir bölümü, askerlerin bulunduğu 1700 metre yükseklikteki bölgeye saldırırken diğer gruplar, emniyet unsurlarına gelecek yardımı önlemek amacıyla tepelere giden yolda mayınlarla tuzaklama yaptı.

Askerlerin bulunduğu korunaklı mevzilere 30 metre kadar yaklaşan 8-10 kişilik PKK'lı bir grup, taciz ateşi sonucu yeri belli olan askerlere bomba ve roketatarla saldırdı.

Saldırı sırasında PKK'lılar, toplam 120 askerin görev yaptığı 2 tepedeki mevzilere girmeye çalıştı. Çatışmanın başlamasının ardından tepelerde görev yapan askerler, el bombası ve roketatarlı saldırıya karşılık vermeye çalışırken, bölgeye helikopterler sevk edildi. Bu sırada 2 helikopter, PKK'lıların açtığı ateşle yara almasına karşın üsse geri dönebildi.

Keşif yaptılar mı?

Sabahın ilk saatlerine kadar süren çatışma nedeniyle bölgeye askeri birlikler de kaydırıldı. PKK'nın uzun süredir kullanmadığı bir yöntemle gerçekleştirilen baskın için en az 2 haftalık keşif yapılmış olabileceği öne sürüldü.

Eylemin büyük çapta olması nedeniyle, üst düzey bir PKK'lının da saldırıda görev almış olabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Teröristler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Irak topraklarına doğru kaçmaya başladı. Teröristlerin imhası için bölgedeki helikopterler, topçu bataryaları ve askeri birlikler seferber edildi.

Teröristlerin muhtemel 63 kaçış güzergâhı ağır silahlarla ateş altına alındı. Kaçan PKK'lılar ile Dağlıca'nın güneyinde yeniden sıcak temas sağlanırken, manevra birlikleri de teröristlerin Irak'a kaçış istikametlerine intikal etti.

Baskın yapan PKK'lıların kaçarken, irtibat hendeklerinde etkisiz hale getirdikleri bazı Türk askerlerini de yanlarında götürdükleri ileri sürüldü. Ancak askerlerin kaçırıldığı yönündeki iddia yetkililerce doğrulanmadı.

Saldırı sırasında yaralanan 16 asker, helikopterlerle Hakkâri Dağ ve Komando Taburu'ndaki Asker Hastanesi'ne kaldırıldı, bazı yaralıların durumunun ağır olduğu belirtildi.

Desteği kestiler

Irak sınırına "4 kilometre" uzaklıkta Dağlıca'ya konuşlanan piyade taburunun Jandarma Asayiş Kolordusu'na bağlı olduğu öğrenildi. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin, Yeşiltaş ve Dağlıca köyleri arasında bulunan Şehri Köprüsü'nü havaya uçurarak, emniyet unsurlarının arkalarındaki karakollardan destek almasını engelledikleri kaydedildi.

Teröristlerin saldırıyı gerçekleştirirken, havanın kapalı olmasını bekledikleri, termal kameraların ve gece görüş dürbünlerinin kapalı havalarda yüksek verimle çalışmadıkları bildirildi. Kaynaklar, olayla ilgili olarak komutanlık düzeyinde idari tahkikat açılmasının gündemde olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber