Türkiye teröre karşı tek yürek oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ekim 2007 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkâri'de 12 askerin şehit edilmesi tüm yurtta büyük tepkiye neden oldu. Hangi görüşten olursa olsun her kesim teröre karşı birleşti. Türkiye'nin dört bir tarafından teröre lanet mitingleri düzenlendi.

Yedisinden yetmişine herkes PKK terörüne lanet yağdırdı. Türkiye'yi bölmeyi amaçlayan hain saldırı Türkiye'yi tek yürek yaptı.

TÜRK-İŞ YÖNETİM KURULU: ''BU HAİN SALDIRILAR KARŞISINDA SAĞDUYUMUZU YİTİRMEMELİYİZ"

Türk-İş Yönetim Kurulu, Hakkari'deki çatışmada 12 askerin şehit edilmesi ve 16 askerin yaralanması dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, ''sözde dost ve müttefik ülkelerin ve komşu ülkelerin desteğiyle varlığını sürdüren terör örgütünün, son günlerde saldırılarını artırdığı belirtilerek, şöyle denildi:

''Bu son saldırı, yıllardır her hain saldırıya tepki gösteren, açıklamalarla bu olayları lanetleyen, devletimize ve güvenlik güçlerimize destek veren, toplumsal duyarlılığımızı ortaya koyan bizleri artık yeni bir şeyler söylemeye zorunlu kılmaktadır. Hükümetimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin teröre ve terörizme karşı verdikleri mücadeleler yanında, artık Türk toplumu da ortak bir ses haline gelmeli, üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Türkiye, bağımsızlığımız, birliğimiz ve ulusal onurumuzun korunması için kararlı ve etkili yol ve uygulamaları hayata geçirmelidir. Türkiye, terörle mücadele edebilmek ve terörün üstesinden gelebilmek için artık dış politikasından ekonomisine, komşularıyla ilişkilerinden iç siyasetine kadar her alanda yeni politikalar benimsemelidir.

Ulusumuz, bu hain saldırılar karşısında sağduyusunu yitirmemeli, toplumsal barışımızı ve kardeşliğimizi bozacak davranışlardan özenle kaçınmalıdır. Gün, birlik olma günüdür. Türk-İş topluluğu, bu konuda üzerine düşen görevleri yerine getirmeye kararlıdır.''

İZMİR'DE 29 EKİM ŞÖLENİ İPTAL EDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, terörist saldırılardan duydukları üzüntü nedeniyle 29 Ekim fener alayı ve konser etkinliklerini iptal ettiklerini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Kocaoğlu, Hakkari'de 12 askerin şehit edilmesinden büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Kocaoğlu, üzüntü verici bu olaydan sonra her yıl İzmir'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen fener alayı ve konser etkinliğini iptal etmeyi uygun bulduklarını kaydetti.

Tüm İzmirlileri, Cumhuriyet Bayramı merasimine Türk bayraklarıyla katılmaya davet eden Aziz Kocaoğlu, vatandaşlardan ne kadar yoğun katılım olursa o kadar iyi mesaj verileceğini belirtti.

-TÖREN GİDERLERİ MEHMETÇİK VAKFINA-

Kocaoğlu, 100 ile 200 bin YTL arasında olması planlanan şölen giderini de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin onayı alındıktan sonra Mehmetçik Vakfına bağışlayacaklarını bildirdi.

-''TÜRKİYE, KİMSENİN DESTEĞİ OLMADAN TERÖRÜN ÜSTESİNDEN GELEBİLİR''-

Tarım-İş Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada da, Türkiye Cumhuriyeti'nin, kimsenin desteği olmasa bile terörün üstesinden gelebilecek güce sahip olduğu kaydedilerek, ''Irkçılığa ve bölücülüğe karşı tüm ulusun vatan savunması çizgisinde bir arada davranması ve doğru kararların hayata geçirilmesi gerekmektedir'' denildi.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan da yazılı açıklamasında ''Türk ordusu ve halkın canına kasteden, ülkenin bütünlüğünü tehdit eden, iç ve dış destekli örtülü savaşı şiddetle kınadıklarını'' bildirdi. Alkan, herkesi, Atatürk'ün Türk Gençliğine Hitabesi'ni bir kez daha okumaya ve içeriğini tam anlamaya çağırdıklarını ifade etti.

Türk Ocakları Derneği Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada ise, ''PKK, gizli ve açık destekçileri, PKK'yı bir terör örgütü olarak kınamayanlar'' lanetlendi. Açıklamada, ''Bir sivil toplum kuruluşu olan Türk Ocaklarının, üzerine düşen her görevi yerine getirme azim ve kararlığını haykırıyoruz'' denildi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin açıklamasında da, ''bu saldırıları düzenleyenler ve bunun arkasında olanların, Türk ulusunun tamamı şehit olmadan kimsenin bu toprakları bölemeyeceğini bilmesi' istendi. Açıklamada, ''Bu kanlı saldırıyı düzenleyenler ve arkasında olanlar, mutlaka bunun hesabını vermelidir. Artık Türk milletinin sabrı kalmamıştır'' ifadelerine yer verildi.

EDİRNE'DE ŞEHİR İÇİ OTOBÜSLER SİYAH BANTLARLA SERVİSE ÇIKIYOR

Edirne'de şehir içi yolcu taşıyan otobüsler şehit askerler için siyah bantla servise çıkmaya başladı. Hakkari'de 12 askerin şehit edilmesi Edirne şehir içi yolcu taşımacılığı yapan otobüsçüleri tarafından da kınandı. Üzüntüleri ifade etmek isteyen yaklaşık 68 otobüs sabah saatlerinden itibaren araçlarının önüne siyah bant takarak sefere çıktı. Otobüs sürücüleri, askere yapılan saldırıyı nefretle kınadıklarını ifade ederek, duydukları büyük üzüntü nedeniyle sefere siyah bantla çıkmaya karar verdiklerini dile getirdi.

İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ'TAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

İstanbul Ticaret Odası(İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, dünyanın en köklü devlet geleneğine ve ulus yapısına sahip olan Türkiye Cumhuriyetinin, terör belasıyla mücadelesinde mutlak surette başarılı olacağından kimsenin şüphe etmemesi gerektiğini söyledi. Yalçıntaş, "Vatandaşlarımızın teröre karşı mücadelede devletimize ve ordumuza karşı vereceği en önemli destek bundan sonra da sağduyulu, vakarlı ve soğukkanlı duruşu olacaktır" dedi.

İTO'nun bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kahraman Ordusu'nun yanında, Türk Milleti ile omuz omuza olacağını vurgulayan Yalçıntaş, "Hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır ki, dünyanın en köklü devlet geleneğine ve ulus yapısına sahip olan Türkiye Cumhuriyeti, terör belasıyla mücadelesinde mutlak surette başarılı olacaktır." Dedi.

BELEDİYE KONSERVATUARININ KONSERLERİ ŞEHİTLER İÇİN İPTAL ETTİ

Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuarı Türk Sanat Müziği İcra Heyeti tarafından yeni sanat sezonunun açılışı sebebiyle 25 Ekim Perşembe akşamı gerçekleştirilecek konser ile Türk Halk Müziği İcra Heyeti'nin 27 Ekim Cumartesi günü vereceği konser, terör örgütünün saldırısı sonucu şehit olan askerlere saygı sebebiyle iptal edildi.

SAKARYA ÜNİVERİSTESİ TÖRERÜ LANETLEDİ

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) rektörü, üğretim üyeleri, çalışanları ve öğrencileriyle birlikte topluca terörü lanetledi. Eyleme, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nden gelerek SAÜ'de eğitim yapan öğrenciler de yer aldı.

Kampüs Atatürk anıtı önünde toplanan ve öğretim üyelerinin cübbeleriyle katıldığı protesto eyleminde konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, terörün mutlaka sonunun getirilmesi gerektiğini söyledi. Artık sözün bittiği bir yerde olduklarını ifade eden Durman, terörün yok edilmesi, kökünün kurutulması için herkese kendi alanında görevler düştüğünü kaydetti.

Durman, Türk insanına Allah'ın vergisi olan millet, vatan sevgisini en yüksek seviyede yaşayan bir toplum olduğunu belirterek, ülkeyi bölmeye kimsenin gücü yetmeyeceğini vurguladı.

ÜNİVERSİTE TEKBİRLERLE İNLEDİ

Durman'ın konuşmasından sonra öğrenciler kampüs içinde ellerindeki dev Türk bayrakları ile birlikte sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasınca kızlı-erkekli binlerce öğrenci "Ya Allah bismillah, Allahü ekber" sesleriyle kampüs alanını inletti.

"Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Her Türk asker doğar", "Kahrolsun PKK", "Hepimiz Mehmediz PKK'ya yeteriz", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Türk-Kurt kardeştir, ayıranlar kardeştir", "Apo'nun p... yıldıramaz bizleri", "Analar ağlıyor, yüreğimiz yanıyor", "Meclis'te PKK istemiyoruz", "Ne mutlu Türküm diyene" şeklinde sloganlar atıldığı eylem olaysız sona erdi.

Öğrenciler, jandarma minibüsü önünden geçerken askere sevgi gestörisinde bulundu.

Bu arada protesto eylemini takip eden yerel bir televizyonun muhabirliğini yapan Turgay Balkan, üzüntüden bayıldı. Balkan'a ilk müdahaleyi SAÜ rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman ve öğretim üyeleri yaptı. Ambulansla hastaneye kaldırılan Balkan'ın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

MERSİN ÜNİVERSİTESİ SENATOSU: "GÜN BİRLİK BERABERLİK GÜNÜDÜR"

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca Piyade Taburu'na Kuzey Irak'tan sınırı geçen teröristlerce düzenlenen hain saldırının ardından açıklama yapan Mersin Üniversitesi Senatosu, terör örgütünün yurttaşları birbirine düşürmeyi hedeflediğine dikkat çekti.

Yayınlanan bildiri de terör lanetlenirken, "Ülkemizi bölmeyi amaçlayan hain terör örgütünün Hakkari Dağlıca Mevkii'nde gerçekleştirdiği kalleş saldırılarda, milletimizin güvenliğini sağlamakla görevli 12 askerimizin şehit edilmesi hepimizde derin bir acı ve üzüntü yaratmıştır. Ayrılıkçı terör örgütünün son günlerde tırmanan bu hain saldırılarıyla toplumumuzun birlik ve beraberliğini bozmak amacı güttüğü açıktır. Terör örgütünün yurttaşlarımızı birbirine düşürmeye yönelik eylemlerine karşı olmak hepimizin ortak görevi ve sorumluluğudur. Gün, birlik ve beraberlik günüdür. Bu saldırılara karşı verilecek en anlamlı yanıt, kardeşlik duygularına zarar vermeden akıl ve sağduyu ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmektir." denildi.

MÜSİAD BAŞKANI BOLAT: " BÖLÜCÜ TERÖRÜN OYUNUNU BOZALIM"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Başkanı Dr. Ömer Bolat, bölücü teröristlerce gerçekleştirilen son kanlı saldırıların kirli ve sinsi bir oyunun parçası olduğuna dikkat çekerek, "Teröre verilecek en anlamlı cevap birleşme ve birlikte hareket ederek bölücü terörün oyununu bozmaktır." dedi.

MÜSİAD Başkanı Bolat, yaptığı yazılı açıklamada, Hakkari'de önceki gece meydana gelen hain saldırıyı şiddetle ve nefretle lanetlediklerini, şehit askerlerimize rahmet, ailelerine ve acılı milletimize başsağlığı dilediklerini belirtirken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hainlere layık oldukları cevabı en sert şekilde vereceğinden emin olduklarını söyledi. Terörist eylemlerin amacının toplumum birlik ve beraberliğini bozmak olduğuna işaret eden Bolat, Halkımız haklı tepkisini ortaya koyarken, sağduyusunu asla kaybetmeden, terörün gerçek niyetinin farkında olarak hareket etmeli, kışkırtmalara karşı uyanık ve şuurlu olmalıdır. Bölücü teröristlerle, vatanına ve milletine yürekten bağlı vatandaşlarımızı ayırt edebilmelidir. Terörün tetiklediği duygularını kontrol edebilmeyi başarmalı, 'kardeşlik hukukunu' zedeleyici tutumlardan kaçınmalıdır." diye konuştu.

HÜKÜMETİN, ASKERİMİZİN ALACAĞI TÜM KARARLARIN YANINDAYIZ

Tezkerenin ardından, geniş çaplı bir askeri operasyon dahil tüm alternatiflerin masada olduğu bu olağanüstü kritik dönemde, tüm çekişmeleri bir kenara bırakıp adeta tek yürek-tek millet olmak gerektiğini vurgulayan Bolat, hükümetin kısa-orta ve uzun vadeli stratejik kararlar geliştirme sürecine pozitif katkıda bulunulması gerektiğini ifade etti. Bolat, şöyle konuştu: "Terörle mücadele konusunda parti ayrımı, dernek ayrımı, zihniyet ayrımı olmadan milletçe kenetlenmeli, dimdik ayakta olmalıyız. Bu anlamda hükümet ve asker birlikte hareket etmeli, terörist saldırıların, Türk milletini, devletini ordusu ile daha bütünleştirmekten öteye gidemeyeceğini tüm dünyaya göstermeliyiz."

MERSİN'DE 6 KİŞİ ASKERLİK ŞUBESİNE GİDEREK, ASKERE ALINMALARI İÇİN DİLEKÇE VERDİ

Mersin'in Gülnar ilçesinde askerlik şubesine giden 6 kişi, "Vatan uğruna canımızı vermek için emir ve görüşlerinize hazır olduğumuzu bildiririz" diyerek, askere alınmaları için dilekçe verdi. Gülnar Orman İşletme Müdürlüğü'nde çalışan, Sadık Kafadar, Mesut Dişli, Kamil Doğan, Ahmet Bal, Hamdi Topbaşlı ve Gazi Aziz Özdemir, Gülnar Askerlik Şubesi'ne askere alınmaları için dilekçe verdi.

-''SALDIRI KARŞISINDA TAM BİRLİK VE BÜTÜNLÜK''-

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan da, tezkere kararının bir an önce uygulanmasını ve Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon gerçekleştirilmesini istedi. Özcan, yaptığı yazılı açıklamayla, ''Türk Eğitim-Sen olarak 23 Ekim tarihinde, hain saldırıyı protesto etmek için öğretmenlerin bir ders saatini PKK terör örgütüne ve onun hain saldırılarına ayırmasını istediklerini'' bildirdi.

Türkiye Yol-İş Sendikası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada ise, sendikanın ''TBMM'nin verdiği yetkinin en uygun zamanda kullanılmasını'' talep ettiği kaydedildi. Açıklamada, tüm siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ile kurum ve kişilerin emperyalist güçlerin vatana yönelik bu saldırısı karşısında tam bir birlik ve bütünlük içinde hareket etmesi gereği vurgulandı.

ORMAN İŞÇİLERİNİN KADRO KUTLAMASI SADE TÖRENE ÇEVRİLDİ

Denizli'nin Tavas ilçesinde kadroya alınan geçici orman işçileri için düzenlenecek eğlence, sade bir törene dönüştü. Hakkari'de 12 askerin şehit edilmesi üzerine eğlence programı iptal edilerek, işletmeye ait lokalde sade bir tören düzenlendi.

Tavas ve Kale ilçelerinde mevsimlik çalışan 44 orman işçisinin kadroya alınması dolayısıyla düzenlenen törene Haber İş Denizli Temsilcisi Halil Turan ve Tavas Orman İşletme Müdürü Ertuğrul Tekşen katıldı. Haber İş Temsilcisi Turan, şehit haberleri sebebiyle eğlence programının sade bir törene dönüştürüldüğünü söyledi.

MHP'Lİ NALCI: "HÜKÜMETTEN CESUR ADIMLAR BEKLİYORUZ"

Hakkari'de meydana gelen terörist saldırıdan sonra artık sınır ötesi harekatın kaçınılmaz olduğunu kaydeden Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin zaman kaybına tahammülü olmadığını belirtti.

Nalcı, Hakkari'de Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı PKK teröristlerince yapılan saldırı sonucu 12 kahramanın şehit olmasının tüm Türkiye'yi derinden sarstığını ve Türk milletini büyük bir üzüntüye boğduğunu kaydetti. 8 askerin de hala kayıp olduğunu belirten Nalcı, ''Türk milletinin başı sağolsun. Aziz şehitlerimize Yüce Tanrı'dan rahmet, yakınlarına sabır ve metanet niyaz ediyorum. Yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum" dedi.

ATO BAŞKANI AYGÜN'DEN 12 GÜNLÜK IŞIK KAPAMA EYLEMİ YAPMA ÇAĞRISI

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, terör örgütü PKK'nın Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca mevkiinde gerçekleştirdiği saldırıyı protesto etmek amacıyla 12 şehit için 12 gün boyunca 1 dakikalık ''ışık kapatma eylemi'' yapılması çağrısında bulundu.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların, bugünden itibaren saat 21.30'da ışıklarını 1 dakika süreyle açıp kapamalarını istedi.

Saldırıyı kınayan Aygün, ''resmi ve özel kuruluşların, ev ve işyerlerinin, milli birlik ve beraberliğin sembolü olan Türk bayrağı ile donatılması'' çağrısı yaptı.

''BU SALDIRILAR, TERÖRE KARŞI TÜRK MİLLETİNİN MÜCADELE AZİM

VE KARARLILIĞINI YILDIRAMAYACAKTIR''

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, Hakkari'deki saldırıyı kınadı.

Dernek genel başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, terör örgütünün son bir ayda yaptığı hain saldırılarda 30'a yakın şehit verildiği belirtilerek, bu saldırıların, teröre karşı Türk milletinin mücadele azim ve kararlılığını yıldıramayacağı kaydedildi.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ: ''KARARLILIĞIMIZI VE BİRLİKTELİĞİMİZİ GÖSTERELİM''

ANKARA (A.A) - 22.10.2007 - Türkiye Barolar Birliği, kararlılık ve birlikteliğin gösterilmesi durumunda, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve ulusunun hain saldırıları defedecek güçte olduğunu bildirdi.

Türkiye Barolar Birliği'nden, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca mevkiinde askeri tabura düzenlenen saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.Açıklamada, ''Türkiye Cumhuriyeti devleti ve ulusunun bu hain saldırıları defedecek güçte olduğu'' vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

''Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün bunlar karşısında kafa karışıklığı, kararsızlık ve çaresizlik olarak yorumlanabilecek görüntüler içinde olması üzücüdür. 60 bini aşkın avukat, 78 baro ve Türkiye Barolar Birliği olarak, doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve ulusuna yönelik bu saldırı karşısında günün, ulusal birlik ve beraberlik günü olduğunu haykırıyoruz. Ulusumuza bu saldırının bir amacının bizi birbirimize düşürmek olduğunu hatırlatıyor, herkesi sakin olmaya ve ulusal çıkarların etrafında birleşmeye çağırıyor, şehitlerimize rahmet, tüm ulusumuza başsağlığı, gazilerimize şifalar diliyoruz.''

''UŞAK OĞLUMA SAHİP ÇIKTI. HEPSİNE HAKKIMI HELAL EDİYORUM''

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki çatışmada şehit düşen Uşaklı Asteğmen Mehmet Bozkuş'un babası İsmail Bozkuş, ''Uşaklı hemşehrilerim oğluma sahip çıktı. Hepsine hakkımı helal ediyorum'' dedi.

İsmail Bozkuş, Uşak'taki evinde yaptığı açıklamada, teröre lanet etti. Uşaklı hemşehrilerinin oğluna sahip çıktığını belirten şehit babası, ''Binlerce kişi, evimin önünde oğlumu selamladı. Hepsine hakkımı helal ediyorum'' diye konuştu.

Şehidin fotoğraflarına sarılarak öpen ve gazetelerde yer alan haberleri gösteren İsmail Bozkuş, oğlunu bu vatana yetiştirdiğini söyledi.

Bu arada şehidin evinin önünden geçen vatandaşlar, ''Mehmedin anası, bizim de anamız'', ''Uşak şehidine sahip çıkıyor'', ''Türk-Kürt kardeştir, PKK kalleştir'', ''Apo'ya idam'', ''Barzani'nin kellesini istiyoruz'', ''Uşak, Mehmedi unutmayacak'' sloganları attı.

Şehit Asteğmen Mehmet Bozkuş'un anne ve babasının ise kalabalığa alkışlarla destek verdiği, ancak ayakta zor durdukları gözlendi.

GÜNFED BAŞKANI MEHMET DEMİR: ''ŞEHİTLERİMİZ BAĞRIMIZA KOR GİBİ DÜŞTÜ''

Güneydoğu Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Federasyonu (GÜNFED) Başkanı Mehmet Demir, şehitlerin Türk halkının bağrına kor gibi düştüğünü bildirdi.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, Hakkari'de 12 erin şehit edilmesi ve 16 erin yaralanmasıyla sonuçlanan hain ve alçak saldırıyı nefretle kınadığını belirtti.

Saldırıların bölgenin normalleşmesinin ve demokratikleşmesinin istenmediğinin göstergesi olduğunu ifade eden Demir, şunları kaydetti:

''Devlet Güneydoğuya hizmet götürdükçe bölgedeki saldırıların arkasındaki güçlerin maksatlarını daha iyi tahlil etmek mümkün. Türkiye'yi bölmek parçalamak isteyenler, halkın arasına atmak istedikleri ayrılık tohumları tutmayınca hezeyana kapılıyor.

Önceki günkü eylem sabır sınırlarımızı zorlasa da yine bizim tavsiyemiz öfkeyle kalkıp zararla oturmamalıyız. Şehitlerimiz bağrımıza kor gibi düştü. Tüm halkımıza ve yöneticilerimize itidal ve temkin tavsiye ediyoruz.''

CİHAN / AA/ ANKA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber