Garanti'den kart sahibini çökerten adım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisarlı bir Garanti Bankası kredi kartı kullanıcısı, 30 YTL'lik üyelik bedelinin iadesi için başurdu. Garanti Bankası, tüketicinin lehine karara itiraz etti ve 230 YTL tahsil ettirdi.

30 YTL İSTEDİ, 230 ALDILAR

Özlem Koç, Afyonkarahisarlı bir vatandaş. Garanti Bankası'nın kredi kartını olan BonusCard kullanıcısı.

Medyada çıkan kredi kart bedellerinin iade edildiğine dair haberleri okuduktan sonra bir dilekçe vererek Afyonkarahisar Valiliği Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'nın 22 Mayıs 2007 tarihinde mahkemeye 2007/336 kararının iptalini istiyor.

Dosyayı inceleyen mahkeme, 30 YTL'lik yıllık üyelik bedelinin bankadan alınıp tüketiciye iadesine karar veriyor. Karar Özlem Koç'a 8 Ağustos'ta tebliğ ediliyor.

Verilen kararda, "Tüketici Sorunları Hakem Heyetince sözöleşmenin standart sözleşme olduğu, tüketicinin müzakere imkanı bulunmadığı, sözleşmedeki şartın tüketici aleyhine dengesizlik yarattığı ve iyi niyet kurallarına aykırı olduğu kabul edilerek ücretin iadesine karar verildiği tesbit edilmiştir^" deniyor.

İşte ne oluyorsa bu tarihten sonra oluyor. Özlem Koç, birçok tüketici gibi hukuki yollardan hakkını arayıp sonuca ulaşmanın mutluluğunu yaşadığı günlerde mahkemeden bir davet geliyor.

Garanti Bankası, alınan mahkeme kararına itiraz ediyor ve kararın iptalini istiyor.

Mahkeme, 1 Ekim 2007'de bu kez farklı bir karar alıyor.

Kararda bu kez Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nün 12.Şubat 2007 tarih ve 2007/2 sayılı genelgesine gönderme yapılıyor. Bu genelgeye göre, ""09.12.2006 tarihli Resmi Gazetde yayınlanan mevduat ve kredi faiz oranları ve katılma hesapları kar ve zarara katılma oranları ile kredi işlemlerinde faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler hakkında tebliğin 4. maddesinde, "bankalarca, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırları serbestçe belirlenir" hükmüne atıfta bulunuluyor.

Kararda, "alınan ücret sözleşmede belirtilen sınırlar içinde kalmaktadır" denilerek Tüketici Hakem Heyetinin aldığı kararı bozuyor.

Özlem Koç için daha acısı ise, bu karardan sonra ortaya çıkıyor. Mahkeme, Özlem Koç'tan avukatlık bedelini de iistiyor. Garanti Bankası'nın avukatına 200 YTL ödemeye mahkum ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber