KKTC üniversitelerine giriş de zorlaştırıldı

Haber Giriş : 24 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KKTC'deki üniversitelere bu yıl ÖSYM öğrenci yerleştirecek. Eskiden ÖSS puanı düşük öğrencilerin bile başvurabildiği KKTC üniversiteleri, artık ÖSS'den en az 185 puan almış öğrencileri alacak.

KKTC üniversiteleri için "merkezi ön kayıt" dönemi başladı. Bu sene ilk defa uygulanan sisteme göre, KKTC'de okumak isteyen öğrenciler, Türkiye'de olduğu gibi merkezi yerleştirmeye tâbi tutulacaklar. Başvurular için ÖSS'den "en az 185 puan" almış olma şartını koyan ÖSYM, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapacak. Böylece KKTC'deki üniversitelere giriş sistemi Türkiye'ye uyarlanırken, KKTC üniversitelerine düşük puanla öğrenci alma dönemi de kapandı. Merkezi yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar ek yerleştirme ile kapatılacak.

Başvurular internetten

Önceki yıllarda doğrudan üniversitelere önkayıt yaptırabilen öğrenciler artık ÖSYM'ye başvuracak. 8 Eylül'e kadar alınacak başvurular, ÖSYM'nin internet sayfasından (www.osym.gov.tr) elektronik ortamda yapılacak. Posta yoluyla ve ÖSYM'ye şahsen yapılacak başvurular geçersiz sayılacak. YÖK'ten yapılan açıklamada, elektronik ortamda yapılacak olan başvurudaki bilgiler ile 2004 ÖSS başvurularında verilen bilgilerin aynı olması gerektiği belirtildi. Adaylar, 2004 ÖSS Kılavuzu'nda yer alan üniversitelerden 5'ini tercih edecek. Merkezi önkayıt ile yerleştirme başvurusu yapan adayların ayrıca, 2004 ÖSYS Ek Yerleştirme işlemlerine de başvurabileceği bildirildi.

Puan barajı 185

YÖK, Türkiye'deki üniversitelere merkezi yerleştirmede geçerli olan puan barajını KKTC'ye de uyguladı. KKTC üniversitelerinin ön lisan programlarına ÖSS'den en az 160, 4 yıllık fakültelerine ise en az 185 puan olan adaylar başvurabilecek. Yerleştirme işlemi, adayların tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğüne göre yapılacak. Böylece KKTC üniversitelerine giriş esasları Türkiye ile uyumlu hale geldi. Merkezi ön kayıt sisteminin KKTC'deki yükseköğretimin kalitesini yükselteceğini savunan bir YÖK yetkilisi, eski sistemde ÖSS'den düşük puan alan öğrencilerin bile ön kayıt başvurularının yapıldığını söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber