Sanayiye doktoralı araştırmacılar yetiştirilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından başlatılan 'Tekstil ve Deri Sanayi Doktora Programı' projesiyle sanayiye doktoralı araştırmacılar yetiştiriliyor.

Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Duran, Türk tekstil, deri ve konfeksiyon sanayiinin, bir taraftan moda, marka ve pazarlama dağıtım ağları oluşturma konularında gerekli yapı değişikliklerini yaparken, diğer taraftan da çok fonksiyonlu ve akıllı giysiler, ev tekstilleri, yüksek performanslı teknik tekstiller ve deriler gibi bilgi yoğun mamullerin üretilmesinde sözsahibi olması gerektiğini belirtti.

Duran, "Bütün bu süreç, uzun süreli ve çokdisiplinli araştırma çalışmalarını gerektirmektedir. Dolayısıyla yapılması gereken ilk şey, Türk tekstil ve deri sanayisinin bu konudaki eksikliklerini gidererek, bilgi yoğun tekstil ve deri ürünlerinin araştırılıp geliştirmesini yapabilecek arge uzmanları yetiştirmektir" dedi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenen sanayi doktora programıyla sanayi yatkınlığı yüksek ve sanayiyi yakından tanıyan doktoralı araştırmacılar yetiştirilmesinin planlandığını açıklayan Prof. Dr. Duran, "Bu doktoralı araşırmacılar sayesinde tekstil ve deri sanayisinin arge yetkinliği yükseltilerek, üniversite ile sanayi işbirliğinin daha verimli hale getirilmesi hedeflenmektedir. Yine bu kapsamda tekstil, deri ve hazır giyim sektörü için hayati önem taşıyan bilgi yoğun, yenilikçi ürünlerin araştırılıp geliştirilmesi için gerekli altyapı oluşturulabilecektir." şeklinde konuştu. Proje kapsamında maddi desteklerle kurulacak akıllı sınıflar (telekonferans ağı) sayesinde bilgi yoğun tekstil ürünleri konusunda EÜ'de verilecek ders, seminer ve konferansların Türkiye'deki diğer 10 tekstil mühendisliği bölümünde aktif olarak takibinin sağlanabileceğini belirten Duran, şunları söyledi:

"Projenin süresi üç yıl olup 2007 için ayrılan pay 2 milyon, toplam 7 milyon YTL'dir. Önümüzdeki üç yıl boyunca tekstil mühendisliği için her yıl 10, deri mühendisliği için her yıl üç öğrenci olmak üzere 39 lisans mezununa, yüksek lisans şartı aranmadan doktora yaptırılacaktır. Bütün tekstil mühendislerine, diğer mühendislik dallarından mezun olup tekstil sanayisinde deneyim kazanmış olanlara, fen fakültelerinin fizik ve kimya bölümü mezunlarına açık olan sanayi doktora programına öğrenci kabulü, EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönergesi'ne uygun olarak yapılacaktır."

Tekstil mühendisi olmayan adayların, sözkonusu doktora programına kabulü halinde bir yıl süreli Tekstil Mühendisliği Bilimsel Hazırlık Programı'nda kendileri için öngörülen lisans derslerini alıp başarılı olması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Kerim Duran, "Doktora öğrenimi sırasında bir elemanı destekleyecek kurum veya kuruluş, en az 4.5 yıl burs ödemeyi taahhüt eder ve öğrenciyle sözleşme imzalanır. Öğrenci, doktorasını tamamladıktan sonra burs veren firmada çalışmak zorundadır. Ayrıca doktora süresince vaktinin en az yüzde 25'ini burs veren firmada geçirmekle yükümlüdür" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber