Körfez'deki esrarengiz madde yayılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmit Körfezi ve Yalova Çınarcık açıklarında deniz yüzeyinde ortaya çıkan beyaz sıvı tabakadan oluşan kirliliğin deniz canlıları için tehlikeli olup, toplu balık ölümlerine neden olabileceği belirtildi. Asıl tehlikeli olan durum ise bu maddenin Marmara Denizi'ne yayılmaya başlaması.

İlk incelemede kirliliğin sucul ortamlarda yaşayan ve tek hücreli mikroskobik bitkisel organizmaların aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkmasından şüphe ediliyor. Denizden alınan numuneleri inceleyen Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezinden (TÜBİTAK-MAM) aynı kirliliğin uzun süredir Adriyatik Denizi'nde meydana geldiğine dikkat çekti.

Geçen hafta İzmit Körfezinde ortaya çıkan daha sonra Yalova Çınarcık açıklarında bol miktarda görülen deniz yüzeyindeki sıvı tabakanın deniz canlıları için tehlikeli olabileceği ifade edildi.

Denizden alınan numuneleri inceleyen TÜBİTAK-MAM, laboratuar çalışmalarının tam olarak sonuçlanmadığını ancak ilk bulguların sucul ortamlarda çoğalan tek hücreli canlılar olmasından şüphe edildiğini belirtti. TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Mehmet Önder Yetiş, "Mukuslu kütlesel yapının sucul ortamlarda yaşayan tek hücreli mikroskobik bitkisel organizmalardan zamansız aşırı çoğalması ve bunu takip eden biyolojik döngünün sonucunda ortamda çözünmüş organik maddenin artmasıyla oluştuğu düşünülmektedir." dedi. Bu oluşumda, bakterilerin de önemli rol oynayabileceği varsayımları bulunduğunu aktaran Yetiş, "Bu durum deniz canlıları için tehlikeli olup, toplu balık ölümlerine neden olabilmektedir." açıklamasını yaptı. Son yıllarda gözlenen farklı iklimsel özelliklerin de bu yapının oluşumunda etken olabileceği tahmininde buluna Yetiş, "TÜBİTAK MAM tarafından yapılan pek çok araştırma sonuçlarından, karasal kaynaklı organik yükün ortamın özümleme kapasitesinin üstünde olduğu ve Körfez ekosistemini ve buna bağlı olarak su kalitesini olumsuz etkilediği bilinmektedir.

İzmit Körfezi'nde gözlenen mukuslu oluşumun yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Ancak, bu tür oluşumların karmaşık mekanizmalarını anlayabilmek ve sistemdeki farklı değişimleri de gözlemleyebilmek için, Körfez'de zamana bağlı izleme çalışmalarının devam etmesi gerekmekte." değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber