Gizli tehlike: Hepatit B

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2007 19:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, Hepatit B hastalığının dünyada yaygın olarak görülen bulaşıcı hastalıklardan birisi olduğunu belirtti.

Altın Kayısı Oteli'nde, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu ve İnönü Üniversitesi'nden Doç.Dr. Murat Aladağ'ın katıldığı konferansta Hepatit B hastalığı anlatıldı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, "Hepatit B Türkiye'de yaklaşık 4,5 milyon kişinin enfekte olduğu gizli tehlikedir"dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yaklaşık 10 kişiden birinin Hepatit B virüsü taşıdığına dikkat çeken Profesör Saltoğlu, "Genellikle 20-49 arası yaş grubunda sık görülen virüs, özellikle karaciğeri tutuyor, zaman içinde kronikleşmesi durumunda karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor"şeklinde konuştu.

Hepatit B hastalığının dünyada yaygın olarak görülen bulaşıcı hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çeken Saltoğlu, Hepatit B'nin, kan ve vücut sıvılarıyla bulaştığını; çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla, hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşmayla ve steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan; diş tedavileri, kuaförlerde ustura-manikürle, kulak delme, toplu sünnet, kan kardeşliği, aynı enjektör ile birden fazla kişiye iğne yapılmasıyla bulaşabildiğini belirtti.

Ayrıca, hastalıklı bir kişiyle aynı evi paylaşanların risk grubunda olduğunu dile getiren Saltoğlu, güvenilir ve etkili bir hepatit B aşısının 25 yıldır var olduğunu, yapılacak bir aşıyla Hepatit B'den korunabilineceğini söyledi.

Hepatit B virüsü taşınıp taşınmadığını anlamak için doktora başvurarak basit bir test yaptırılabileceğine işaret eden Saltoğlu, "Hepatit B virüsü taşıyıcısı ve hastalarının aile bireylerinin hepatit B aşılarının Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlık Ocaklarında ücretsiz olarak yapılıyor. Ayrıca, Hepatit B taşıyıcısı kadınların gebe kalıp, bebeklerini emzirebileceklerini ancak, doğumda bebeğe derhal aşı ve özel bir serum yapılması gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Konferansta,İnönü Üniversitesi'nden Doç.Dr. Murat Aladağ, Hepatit B ile hastalığıyla ilgili bilgiler verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber