Bronşit hastalarına kış uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2007 17:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bronşiti olanların normal sağlıklı kişilere göre kış mevsiminde solunum yolu rahatsızlıklarına daha çabuk yakalandıkları belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kış mevsimi dolayısıyla süreğen hastalığı olan bronşitli hastaların mevsimsel olarak artmış bazı risklerle karşı karşıya olduklarını söyledi. Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte soba ve kalorifer gibi ısınma araçlarına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Prof. Dr. Özlü ?Buna bağlı olarak gerek ev, büro gibi iç mekanlarda gerekse dış atmosfer havasında kirlilik oluşmaktadır. Bu kirlilik, normal sağlıklı kişilerde sorun oluşturmayacak bir düzeyde bile olsa KOAH ve astım bronşitli kişilerde önemli rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Kışın havaların soğuk ve yağışlı seyretmesi nedeniyle, günün büyük bir kısmı kapalı alanlarda geçirilmektedir. Ev, mağaza, büro ve kahvehane gibi kapalı mekanlarda kişilerin ev tozu akarlarına, küf mantarlarına, ısınma veya pişirme amaçlı yakıtların koku ve dumanlarına ve sigara dumanına maruz kalma yoğunlukları artmaktadır. Bu da bronşitli hastaları sıkıntıya sokabilir? dedi.

Soba zehirlenmeleri açısından da bronşitli hastaların dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özlü ?Çünkü, bu hastalar, sağlam kişilere göre çok daha kısa sürede karbonmonoksit zehirlenmesinden zarar görebilirler. Lodoslu, ters rüzgarlı havalarda sobaların yakılmaması ve soba yanık halde uyunmamasına özen gösterilmelidir? diye konuştu.

Kış mevsiminin grip, soğuk algınlığı, bronşit ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyonlarının salgınlar yaptığı bir mevsim olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tevfik Özlü ?Bronşiti olanlarda, solunum yollarının bu infeksiyöz hastalıkları, normal sağlıklı kişilere göre hem çok daha sık görülmekte, hem de daha ağır seyretmektedir. Araya giren solunumsal infeksiyonlar nedeniyle eskiden beri mevcut hastalıklarında alevlenmeler meydana gelmekte ve almakta oldukları tedavi yetersiz kalabilmektedir. Bu bakımdan, özellikle yaşlı, astımlı, KOAH'lı kişilerin kış mevsimi içerisinde her zamankinden daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu hastalar kış mevsimi girmeden önce yıllık grip aşılarını yaptırmış olmalıdırlar? şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bronşit hastalarının yaşadıkları kapalı ortamların dış atmosfer havasının temiz olduğu saatlerde düzenli olarak havalandırılması gerektiğine dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

?Buralarda sigara içilmemeli, soba kullanılıyorsa boru ve bacalar belirli aralıklarla temizlenip iyi drenaj sağlanmalı, kalorifer ve sobaya bağlı olarak oluşan kuruluğu gidermek üzere oda havası nemlendirilmeli, ev tozu, mantar ve haşerelerle uygun şekilde mücadele edilmeli, grip salgınları sırasında olabildiğince toplumla, kalabalıklarla temastan kaçınılmalı ve kirli havalarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Dış atmosferin kirlenmesini önlemek için kaloriferlerin doğru teknikle yakılması, kaliteli yakıt kullanılması, araçların egzoz kontrollerinin düzenli olarak yapılması gibi önlemler alınmalıdır. Bu tedbirlere rağmen durumlarında her zamankinden farklı olarak kötüleşme hisseden hastaların, hekimlerine başvurmaları ve tedavilerinin güncelleştirilmesi gerekmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber