Türkiye'de her yıl 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2007 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Türkiye'nin Akciğer Kanseri Haritası" projesi, Türkiye'de her yıl 20 bine yakın kişiye akciğer kanseri tanısı konulmasının beklendiğini, bunun baş sorumlusunun da sigara olduğunu ortaya koydu.

Türk Toraks Derneği'nin Akciğer ve Akciğer Zarı Kanserleri Çalışma Grubu tarafından 2005 yılında 9 ilde başlatılan projenin ilk sonuçları basın toplantısıyla açıklandı.

Çalışma Grubu Başkanı ve Proje Sorumlusu Doç. Dr. Tuncay Göksel, çalışma kapsamında Türkiye'nin 7 bölgesini temsilen İzmir, Bursa, Antalya, Sivas, Erzurum, Trabzon ve Diyarbakır'da belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içinde yeni olguları (insidans), İstanbul ve Ankara'da ise görülme sıklığı ve bunu etkileyen etkenleri (epidemiyoloji) incelediklerini söyledi.

2005 yılında yeni akciğer kanseri tanısı almış 50-60 yaş aralığında 7 bin 300 hastanın incelendiğini kaydeden Göksel, buna göre erkeklerde yılda yeni hasta görülme hızının yüz binde 42, kadınlarda ise 4,8 olarak belirlendiğini ifade etti.

Çalışmaya göre en fazla yeni akciğer kanseri görülen ilin İzmir, en az görülen kentin ise Diyarbakır olarak belirlendiğini ifade eden Göksel, "Yine iller içinde akciğer kanseri olan erkek en fazla İzmir'de, kadın ise Sivas'ta tespit edildi" diye konuştu.

Proje kapsamında Çernobil'den sonra kanser olgularının arttığı iddia edilen Karadeniz bölgesinde akciğer kanseri açısından Trabzon ölçeğinde belirgin bir artış izlenmediğini kaydeden Göksel, özellikle Türkiye'de bazı bölgelerde sıva ve badana malzemesi olarak kullanılan ve solunum yoluyla alınması halinde akciğer kanserine neden olan çevresel asbeste maruz kalmanın da ayrı bir sorun olduğunun ortaya konulduğunu bildirdi.

Göksel, asbestli toprağa maruz kalmanın en yüksek olduğu iller arasında ilk sırayı yüzde 43,6 ile Sivas'ın aldığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber