Kırmızı pasaport tarihe karıştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Atalay, yeni dönem pasaportları tanıttı. Diplomatik pasaportlar siyah, lacivert pasaportlar da bordo renge dönüştürüldü

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, önümüzdeki yıl kullanılmaya başlanacak olan yeni pasaportları TBMM'deki bütçe görüşmelerinde üyelere tanıttı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce AB'ye uyum kapsamında pasaportların yenilenmesi projesi tamamlandı. Pasaport sahiplerinin tüm kişisel bilgilerinin çip halinde yer alacağı yeni pasaportlar barkod sistemine uygun hale gelecek.

Optik okuyucular

Pasaport görevlileri giriş ya da çıkış yapan kişilerin pasaport bilgilerini bilgisayara işlemek yerine, yeni pasaportları optik cihazlardan geçirecekler.

Pasaport almak için sadece nüfus cüzdanı yeterli olacak. Yeni düzenlemeyle yeşil ve gri hizmet pasaportları aynı rengini korurken, lacivert pasaport kullanan Türk vatandaşları bordo renkli yeni pasaportlarını kullanacak. Aynı düzenlemede, diplomatik kişilere verilen kırmızı pasaportlar da tarih olacak. Diplomatik kişiler yeni sistemde siyah renkli pasaport sahibi olacak.


Devlet hem kırmızı hem de çipli pasaport dağıtacak

Kadir ERCAN / ANKARA

Mayıs 2008'den itibaren, çipli ve kırmızı pasaport dönemi başlıyor. Devlet bugüne kadar lacivert olan umuma mahsus lacivert pasaportları artık kırmızı olarak basacak. Üstelik pasaportların süresi 10 yıl olacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kapağında çip bulunan AB standartlarına uygun yeni pasaportları TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine gösterdi. Bakan Atalay, yeni pasaportlar 2008 ortalarından itibaren verilmeye başlanacak" dedi. Eskiden sıradan vatandaşa verilen, 'Umuma Mahsus' ve lacivert renkli pasaportlar, Mayıs 2008'den itibaren kırmızı olacak. Eskiden diplomatlara ve milletvekillerine verilen kırmızı renkli diplomatik pasaportlar ise siyah olacak. Memurlarına verilen yeşil pasaport uygulaması sürecek. Yurtdışına görevli giden memura verilen gri pasaport uygulaması da sürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber