Güneydoğu'da 53 bin kız çocuğu eğitimle buluştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

UNICEF ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen "Haydi Kızlar Okula Kampanyası" kapsamında 4 yıl içerisinde Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman'da yaklaşık 53 bin kız çocuğu eğitime kazandırıldı.

UNICEF ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 2003 yılında ilköğretim çağında olan 6-14 yaş kız çocuklarından eğitim sistemi dışında kalan, okulu terk eden ya da devamsızlık yapan öğrencilerin yüzde 100 okullaşmalarının ve eğitimde cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması amacıyla hayata geçirilen "Haydi Kızlar Okula Kampanyası" sayesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde binlerce kız çocuğu eğitimle buluştu.

Bölgede okullarda öğretmenlerden oluşturulan komisyonlar, ilçe ilçe, köy köy, mezra mezra, ev ev dolaşarak kız çocuklarını okula kazandırmak için aileleri ikna etmeye çalışıyor.

Çok çocuklu olup da ekonomik gücü yetersiz olduğu için çocuklarını okutmadığını söyleyen ailelere kampanya kapsamında giyim ve kırtasiye yardımı yapılıyor.

Diyarbakır

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü kampanya sorumlusu Şahin Demirkol, kampanya sayesinde bugüne kadar 20 binin üstünde kız çocuğunu eğitimle buluşturduklarını söyledi.

Yoğun çalışmalar sayesinde her yıl okula gitmeyen kız çocuğu oranında düşüş olduğunu ifade eden Demirkol, şöyle dedi:

"Okula kayıtlarda sıkıntı çekmiyoruz. Artık okula devamları sağlamak için çalışma yürütüyoruz. Daha çok 5. sınıftan 6. sınıfa geçişte kırılmalar oluyor. Bunun nedeni de ailelerin ekonomik sorun yaşamasından kaynaklanıyor. Biz de çocukların okula devamını sağlamak için ailelere çeşitli yardımlar yapıyoruz.

Okula gitmeyen çocuk oranı düşüyor. Bu oran sıfır oluncaya kadar çalışmalarımız sürecek. Kampanya kapsamında gelen yardımları daha çok kız çocuklarının okula yönlendirilmesi için kullanıyoruz. Daha önce aileler (Kayıt yapsak ne olur. Kız çocuklarının okumasına ne gerek var) diyordu. Artık böyle düşünen ailelerin sayısı azaldı. Artık maddi sıkıntılar ön plana çıkmaya başladı. Bunu da yapılan yardımlarla gidermeye çalışıyoruz."

Batman

Batman Milli Eğitim Müdürü Şinasi Soyer de kampanyanın başladığı 2003 yılında kentte okumayan 11 bin 960 kız çocuğunun tespit edildiğini, her geçen yıl okula devam etmeyen öğrenci sayısında önemli ve anlamlı bir azalmanın görüldüğünü kaydetti.

Batman açısından kampanyanın önemli bir sonuç verdiğini, 2003 yılında okullaşma oranının kız öğrencilerde yüzde 80 iken, bu yıl yüzde 88,4'e çıktığını vurgulayan Soyer, kampanya sayesinde 9 bin 431 kız çocuğunun okula kazandırıldığını bildirdi.

Okula gitmeyen çocukların ailelerinin ikna edilmesinden sonra çocukların ekipler tarafından okula kayıtlarının ve okul takiplerinin yapıldığını anlatan Soyer, hedeflerinin yüzde 100 okullaşma oranını yakalamak olduğunu belirtti.

Şırnak Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik de kampanya kapsamında 2 bin 535 kız çocuğunun okula kazandırıldığını, artık okullarda kız erkek sayısının hemen hemen aynı düzeye geldiğini söyledi.

Siirt'te toplam 8 bin 755 ve Mardin'de de 11 bin 810 kız çocuğunun, kampanya süresince kayıtları yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber