Sigara ömründen kaç yıl çalıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketicileri Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) tarafından yapılan araştırmada sigara içenlerin diğerlerinden ortalama on ile on beş yıl daha az yaşadıklarını belirlendi.

Rusya'da son 20 yılda nüfusun her geçen yıl 700 bin azalmasına karşın sigara tüketiminin iki katına çıktığı uyarısını yapan kurum, tedbir almaları konusunda yetkilileri uyardı. Rusya Federasyonu genelinde büyük çaplı bir araştırma gerçekleştiren kurum Rus erkeklerin yüzde 65'inin, kadınların da yüzde 30'unun sigara içtiğini belirledi.

Sigara tüketimi de ülke genelinde son 20 yılda 200 milyardan, 413 milyar adete çıktı. Sigara alışkanlığı olanların yüzde 50'si, 18 yaşından önce sigaraya başlıyor. Rusya'da tiryakiler günde ortalama 20 adet sigara tüketiyor.

Gençler arasında sigara tüketiminin hızla arttığına değinen Rospotrebnadzor raporunda "Sigara fiyatları hayli düşük. Rusya'da sigara fiyatları dünya ortalamasının çok altında. Diğer tüketim ürünlerinin yanında çok ucuza alınabilen sigara genç nüfusun daha fazla tüketmesine neden oluyor." denildi. 15-19 yaş arasında genç grubun son 20 yılda yüzde 40 daha fazla sigara içmeye başladığına değinilen raporda, "Bu gruptaki gençler günde ortalama 7-12 adet arasında sigara tüketiyor. Bu grupta 3 milyon genç sigara ile tanışıyor. Okullarda yaptığımız araştırmaya göre bu gruptaki erkeklerin yüzde 75'i ve kızların da yüzde 64'ü sigara kullanıyor." bilgisine yer verildi.

"SİGARA DEĞİL, BÖCEK İLACI"

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketicileri Koruma Kurumu kurumu hazırladığı raporda sigaranın 4 binden fazla kimyasal madde içerdeğini belirterek "Nikotin bunların içinde bilinen en etkili zehir. Nikotin tarımda böcek ilacı olarak kullanılıyor. Bağımlılık yapan bu zehir insan hareketlerinin kontrolünü güçleştiriyor. Sigara içtikten sadece 7 dakika sonra bu zehir beyne ulaşıyor. Sigara kanser vakalarının birinci nedeni olan kanserojen maddesi içeriyor. Her çeşit kanserden hayatını kaybedenlerin üçte biri sigara nedeni ile bu hastalığa yakalanmış oluyor. Sigara tüketim esnasında akciğerlere yeterli oksijen ulaşmadığı için en büyük risklerden birisi de kronik bronşit rahatsızlıklarının oluşması. Kan yapısında meydana gelen değişiklikler nedeni ile buna bağlı onlarca rahatsızlık ve hastalıklara karşı direnç gücü azalıyor." denildi.

Tüm dünyada yılda 5 milyon insan sigara nedeni ile hayatını kaybettiğine işaret edilen raporda, "Akciğer kanserinden ölenlerin yüzde 90'ı, bronşit ve ona bağlı hastalıklar nedeni ile ölenlerin yüzde 75'i, kalp yetmezliği nedeni ile ölenlerin yüzde 25'i, sigaradan bu hastalığa yakalananlardan oluşuyor. Sigara kullananlar diğerlerinden on ile on beş yıl daha az yaşıyor." bilgisi yer aldı.

Yayınlanan raporda pasif içicilerin de aynı şekilde tehdit altında olduğu, bundan da en fazla çocukların etkilendiği uyarısı yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber