Milyon YTL'lik vurgunun arkasından gümrük müşavirliği şirketi çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da gümrük müşavirliği olarak faaliyet gösteren, ithalat yapan firmaları yakın takibe alarak Gümrük Giriş ücretleri ve vergi ödemelerini olduğundan farklı göstermek suretiyle haksız kazanç sağlayan bir şebeke ortaya çıkarıldı. Olayla ilgili incelemesini tamamlayan polis ekipleri, bu yöntemle devlete ödenmesi gereken 1 milyon 200 bin YTL yerine 646 milyon YTL ödenerek geri kalan 554 milyon YTL'nin devletten kaçırıldığını belirledi. Sahte Fatura ve Gümrük Giriş Beyannameleriye gerçekleştirilen vurgun şebekesinde 2 gümrük müşaviri de bulunuyor. Firmalara verilen sahte dekontlarla birlikte şebekenin 1 Milyon YTL'lik vurgun yaptığı tahmin ediliyor.

Yurt dışından ithalat yaparak Türkiye'ye bilgisayar parçaları, elektronik eşyalar getiren firmalar, korsan gümrük müşavirliklerinin oyunuyla dolandırılınca Mali Polis ekipleri olaya el koydu. İhbarı değerlendirerek inceleme yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Kadıköy'de faaliyet gösteren bir gümrük müşavirliği firmasını takibe aldı. Yaklaşık 11 ay süren teknik inceleme ve takibin ardından müşavirlik şirketinin nasıl bir yöntemle hem firmaları, hem de devleti dolandırdığı ortaya çıktı. İncelemede müşavirlik şirketinin ithalat yapan firmadan, gümrük bedelini yüksek göstererek normalin üzerinde ücret talep ettikleri belirlendi. Firmadan aldıkları paranın büyük kısmını kendi hesaplarına geçiren zanlılar, firmaya da sahte "ödendi dekontu" vererek devlete ödeme yapıldığını göstermiş oldu. Diğer taraftan da devlete ödenmesi gereken vergiler de bildirim düşük tutulduğu için ödenmemiş oldu. Böylece hem firmalar, hem de devlet büyük zarara uğratılmış oldu. Müşavirlik firmasının devlete ödemesi gereken vergi miktarı toplamının 1 milyon 200 bin YTL olduğu ancak bu miktarın 646 milyon YTL'sinin ödendiği geri kalan 554 milyon YTL'sinin vurgun yapıldığı belirlendi. firmalara verilen belgeler üzerinde yapılan oynamalarla birlikte şebekenin 1 Milyon YTL'ye yakın vurgun gerçekleştirdikleri tahmin ediliyor. Sadece son bir yıl içinde yapılan işlemleri takibe alarak bu boyutta bir vurgunu ortaya çıkaran polis, aynı yöntemle başka dolandırıcılıkların da yapılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Müşavirlerden birinin A, yani imza yetkisi olan karne; diğerinin de B tipi gümrük karnesine sahip olduğu belirlendi. B tipi gümrük karne sahibi Ergin A'nın şirketin yöneticisi olduğu ve denetleme görevi yaptığı tespit edildi. Zanlılar ile birlikte 48 adet değişik kurum ve şirkete ait mühür ve kaşe, firmalar adına düzenlenmiş çok sayıda ithalat belgesi ve fatura, 2 adet bilgisayar, 1 adet diz üstü bilgisayar, 2 adet elektronik daktilo, 1 adet Scanner ve 2 adet flas bellek ve bilgisayar CD'sine de el konuldu.

Yapılan operasyonunun ardından gözaltına alınan 9 zanlı emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kadıköy Adliyesi'ne sevk edildi. Öte yandan polis, ithalat ihracat yapan firmaların aracılık işlemlerini yaptırdıkları şirketleri iyi seçmelerini, resmi işlemlerini mutlaka ilgili makamlardan takip etmeleri gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber