'Kalp kirizinde erken yapılacak müdahele hayat kurtarıyor'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2007 16:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Acıbadem Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Heper, kalp krizi geçiren hastaların hastaneye geç getirildiklerini, oysa erken yapılacak müdahale ile hayat kurtarmanın mümkün olduğunu söyledi. Dr. Heper; "İlk iki saat içinde kalp krizine neden olan pıhtıyla tıkanmış damar açılırsa, hastaların yüzde 70'inde belirgin bir hasar kalmıyor. Üç saat sonra damar tıkanıklığı giderilen kişilerde ise çoğunlukla belirgin bir hasar kalıyor." uyarısında bulunuyor.

Kalp kirizi vakaalarında hiç bir sağlık yardımı almayanların en az yüzde 30'unun hastaneye veya doktoruna ulaşamadan hayatını kaybettiğini belirten Dr. Heper, şu belirtilere dikkat edilmesini önerdi: "Göğüs ağrınız olduğunda veya göğüs ağrısı olan bir insan gördüğünüzde ağrının şiddetinin çok önemli olmadığını hatırlayınız. Hemen doktora başvurunuz. Özellikle göğüsteki rahatsızlık ile birlikte bulantı, terleme, cildin soğuk olması veya soluk renkli olması gibi belirtiler varsa, bu rahatsızlık çok ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bir kalp krizi bile olabilir. Bu nedenle ağrı ve eşlik eden diğer şikayetlerin şiddetine bakmadan acilen tıbbi yardım aramanız gerekebilir. Bu durumda ya doktorunuza telefon ediniz veya 112'yi arayın. Hastaya aspirinin dokunup dokunmadığını sorarak, sakıncası yoksa bir aspirin çiğnetmeniz son derece yararlı bir ilk yardım girişimi olacaktır. Bunun dışında doktora danışmadan veya en azından bir EKG çekilmeden ilk yardım olarak dil altı nitrat (İsordil veya benzeri hap ve kalp spreylerini) kullanmayınız. Bunlar ağır tansiyon düşmelerine neden olarak tehlikeli olabilir. Bu arada her göğüs ağrısı da kalp hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmıyor. Göğüs ağrısının bir çok nedeni bulunuyor. Bu nedenlerin sadece bazıları kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Orta ve ileri yaştaki kişilerde hipertansiyon ve kalp hastalıklarının görülme sıklığının arttığını belirten Dr. Heper, kireçlenme denilen dejeneratif eklem hastalıklarının veya kronik bronşit gibi akciğer hastalıklarının görülme sıklığında da artış olduğunu söylüyor. Bu durumda göğüs ağrısı olanların, ağrıları olduğunda, hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneren Dr. Heper, şöyle konuştu: "Ağrı sırasında yapılacak olan bir EKG (kalp elektrosu), bazı kan incelemeleri ve bedensel muayene ile acil bir kalp hastalığının diğer nedenlerden ayrılması sağlanabilir. Eğer göğüs ağrıları kısa süreli ve doktora gittiğinizde ortadan kaybolmuşsa, yapılan muayene ve EKG de (kalp elektronuzda) herhangi bir bulgu yoksa, kalp hastalığının olup olmadığını anlamak için bir kardiyoloji uzmanı tarafından muayene gerekebilir. Burada yapılacak olan incelemelerle, ağrının bir kalp hastalığına bağlı olup olmadığı anlaşılır. Kalp dışı göğüs ağrılarının da bir sağlık sorununun belirtisi olduğunun unutulmaması, tanı ve tedavilerinin geciktirilmemesi gerekir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber