Bürokrasinin gözü bu makamda...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 19 Kasım 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ecevit Hükümeti döneminde Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü görevinden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) ?ilk başkan? olarak terfi eden Yusuf Günay'ın 6 yıllık görev süresi bugün sona eriyor.

Günay'dan boşalacak 100 milyar dolarlık enerji piyasasının ?patron koltuğu? için bürokrasinin tepe noktalarında büyük bir yarış yaşanıyor. Yarışta iki müsteşar, bir müsteşar yardımcısı ve bir de başkan yardımcısı çekişiyor.

4 ADAY VAR

Dünyanın en kritik sektörleri arasında en üst sıralara yükselen enerji sektörünü Türkiye'de düzenleyip denetlemekle görevlendirilen EPDK Başkanlığı için 4 bürokrattan birinin atanması bekleniyor. İsimleri öne çıkan adaylar; Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, Enerji Bakanlığı eski Müsteşarı Sami Demirbilek, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Yardımcısı Abdülkadir Akça ve EPDK İkinci Başkanı Yusuf Tülek şeklinde sıralandı. Adaylar arasında daha önce ismi geçen DPT eski Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir'in Sosyal Güvenlik Kurumu'na asaleten atanması nedeniyle listeden çıktığı ifade edildi.

ŞANSLAR EŞİT KARAR BAŞBAKAN'IN

EPDK için yarışan adaylar arasında koltuğa en yakın ismin kim olduğu konusunda kesin bir görüş belirmedi. Adalet Müsteşarı Kasırga'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi Rizeli olmasının şansını yükselttiği ifade edilmekle birlikte, bürokrasi içerisinde ?Kasırga hukuk kökenli bir bürokrat. Bu nosyon Rekabet Kurulu gibi bir kurum için çok isabetli olabilirdi. Ancak EPDK başkanının hukuktan daha fazla teknik bilgi donan ımına ihtiyacı ola cak? yorumları yapılıyor. Diğer adaylardan Demirbilek ve Gülek'in sektör deneyimi, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunu Akça'nın da eğitim yönünü avantaja çevirip çeviremeyeceği önümüzdeki günlerde netleşecek. Kritik önem taşıyan EPDK Başkanlığı için son kararı doğal olarak Başbakan Erdoğan verecek. Başbakan'ın, bu dört aday dışında başka bir ismi atamasının ?sürpriz? olacağı ifade ediliyor.

ÜYELİKLER DE BOŞALIYOR

EPDK'da Günay ile birlikte Kurul Üyeleri Cengiz Kıral ve Muzaffer Keleş'in de görev süreleri doluyor. Bir başkan ve iki üyenin görev süresinin sona ermesiyle birlikte 9 kişilik EPDK'nın üye sayısı 6 kişiye inecek. Önümüzdeki günlerde başkanla birlikte iki üyenin de atanması bekleniyor. Yeni başkan atanıncaya kadar EPDK'yı ikinci Başkan Yusuf Tülek vekaleten yönetecek.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber