Mikrokrediden aldığı 500 milyonla iş kurup kızlarını üniversiteye gönderdi

Haber Giriş : 01 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'da mikrokrediden 500 milyon lira kredi alan ev hanımı Hediye Buğdaycı, kendi tasarladığı süs eşyalarını satarak iki kızını dersaneye gönderdi.

Kızlar da annelerinin fedakarlığını karşılıksız bırakmadı. Perihan İngilizce öğretmenliğini, Hatun ise kimya bölümünü kazandı.

Fakir ailelere destek amacıyla 18 Temmuz 2003'te başlatılan mikrokredi uygulaması Diyarbakır'ın Bağlar semtinde oturan 10 çocuk annesi 42 yaşındaki Hediye Buğdaycı'nın hayatını değiştirdi. Şimdiye kadar 850 kadını iş sahibi yapan Mikrokredi Projesi'nden 500 milyon lira kredi alan Buğdaycı süs eşyası ve çeyiz yaparak ailesini geçindirmeye başladı. Anne Buğdaycı el işlerini tuhafiyecilere satarak çocuklarını üniversiteye hazırladı. Hediye Buğdaycı'nın kazandığı parayla dersaneye gönderdiği kızları Perihan, Dicle Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği'ne; Hatun, Sütçü İmam Üniversitesi Kimya Bölümü'ne girmeye hak kazandı.

Kredi mikro, işlevi makro

Buğdaycı çiftinin 10 çocuğundan 6'sı okula devam ediyor. Sadece babanın geliri evin geçimine ve çocukların eğitimine yetmeyince anne Hediye Buğdaycı kredi almak için müracaat etmiş. Aldığı 500 milyon lira ile süs eşyası yapmak için malzeme almış. Günde 3-4 parça süs eşyası yapan Buğdaycı, aile bütçesine aylık 300 milyon lira katkıda bulunduğunu söylüyor. Pazarlamada sıkıntı yaşanmaması halinde aylık ortalama bir milyar lira gelir elde edebileceğini anlatan Buğdaycı şöyle konuşuyor: "Eşimin aldığı ücretle çocuklarımızı dersaneye gönderemiyorduk. Geçen yıl mikrokrediyi duyunca almaya karar verdim. Aldığım 500 milyon lirayla gençliğimde yapımını öğrendiğim süs eşyası üretmeyi planladım. Bunun için malzeme alarak süs eşyası ve çeyiz yaptım. Eşyaları tuhafiyecilere satarak kazandığım parayla büyük kızım Hatun'u Sur Dersanesi'ne yazdırdık. Hatun'un gayretini gören dersane, seviye tespit sınavında dereceye giren Perihan'ı da ücretsiz okuttu. Her iki kızım da üniversite kazandı."

Anne Hediye Buğdaycı, "Ben okuyamadım, kızlarım okusun istedim." derken, Yabancı Dil Sınavı'nda (YDS) 361 puanla il sekizincisi olan ve Dicle Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği'ni kazanan Perihan Buğdaycı, üniversiteyi kazanmalarını ?ailede bir ilk' olarak nitelendiriyor. Annelerinin desteği olmasaydı okuyamayacaklarını belirten Perihan, ?Dersaneye gönderme fikri annemindi. Aldığı parayı kullanıp ürettiği eşyalarla bizi dersaneye gönderdi. Biz de annemizi mahcup etmedik.? diyor.

Türkiye'de pilot şehir seçilen Diyarbakır'da geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Mikrokredi Projesi bir yılını doldurdu. Kredinin amacı ?fakirin fakiri' olarak tanımlanan insanların kendi işlerini kurmasına yardımcı olmak. Mikrokrediler maddi imkanı kısıtlı olan bayanların yetenekleri olan bir alanda iş yapmaları için 500 milyon lira nakit olarak veriliyor. Kredi daha sonra taksitler halinde 15 artı 1 milyon olarak toplatılıyor. Kredinin geri ödemesi 34 hafta sürüyor.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ve Diyarbakır AK Parti Milletvekili Aziz Akgül, geçen yıl 850 kadına 460 milyar lira kredi verdiklerini söyledi. Akgül, kredinin geri dönüş oranını ise ?yüzde 100' olarak açıkladı. Akgül, ?Bu krediyi alan kadınlarımızı bir kahraman olarak görüyorum. Çünkü alınlarının teriyle çalışarak ve borçlarını zamanında ödeyerek projeyi bugüne getirmişlerdir.'' diye konuştu.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber