Türkiye-İran Elektrik Anlaşması İmzalandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2007 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye ve İran Amerika'nın itirazına karşın enerji alanındaki işbirliğini genişletmeye karar verdi ve ilk olarak elektrik anlaşması imzaladı. Anlaşmaya İran adına imza koyan Elektrik Bakanı Perviz Fettah, Türkiye ve İran'ın 'bağımsız iki ülke' olarak anlaşma imzalamasından bazı çevrelerin rahatsız olabileceğini ancak onların da 'gerçeği kabul etmek durumunda' olduklarını söyledi. Enerji Bakanı Hilmi Güler de, iki ülke arasındaki yatırımların eskilere dayandığını belirtirken "Ülkemizin çıkarları herşeyin üstündedir" diye konuştu.

İranlı Bakan Fettah, Ankara'ya gelerek Türkiye ile enerji işbirliğini genişletmek için bir haftadır Ankara'da olan İran heyetinin, Enerji Bakanlığı'nda yaptığı çalışmaları sonlandırdı. Enerji Bakanı Hilmi Güler ve İranlı Bakan Fettah, bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından yaptıkları ortak basın açıklamasıyla iki ülkenin elektrik anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

Enerji Bakanı Güler İranlı muadili Fettah'la Hoy-Başkale-Van hattının geliştirilip, kapasitesinin artırılmasını görüştüklerini, Doğu Beyazıt-Bazargan hattı üzerinde yapılacak çalışmaların detaylandırıldığını, Türkiye-İran arasında Nahçıvan üzerinden yapılacak elektrik alışverişi için kurulacak hatta ilişkin çalışmaların netleştirildiğini anlattı. Güler, Fettah'la imzalanan elektrik anlaşması gereğince her biri 2 bin megawatt kurulu güçte iki adet İran tarafında, bir adedi de Türkiye tarafında olmak üzere 3 adet termik elektrik santrali kurulacağını söyledi. Anlaşma uyarınca Türk işadamları, İran'da toplam 10 bin megawatt gücünde hidroelektrik santrali de yapacak. İletim hatlarının altyapısını devletin oluşturacağını, santrallerin de özel sektör şirketleri tarafından kurulacağını anlatan Bakan Güler, barajların seçiminin ve yatırım modelinin iki ay içinde belirleneceğini, üçüncü ayda Tahran'da özel firmaların da katılımıyla elektrik anlaşmasını uygulamaya sokacak paket anlaşmalara imzaların atılacağını söyledi.

Fettah: "Gerçeği Kabul Etsinler"

Güler'den sonra söz alan İranlı Bakan Fettah, anlaşmadan kimi çevrelerin rahatsız olabileceğini ancak Türkiye ve İran'ın ülkelerinin çıkarlarını düşünerek hareket ettiğini söyledi. Fettah, anlaşmanın iki ülke çıkarlarına zarar verecek nitelikte olmadığına inandığını belirtirken, "Anlaşmadan rahatsız olacak çevreler de bu gerçeği kabul etsinler" dedi. Anlaşmaların kağıt üste kalmayıp, pratiğe geçeceğine inandığını belirten Fettah, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'a gönderme yaparak Türkiye-İran ilişkilerinde hiçbir sınırlamanın sözkonusu olmadığını öne sürdü.

Enerji Bakanı Hilmi Güler de, anlaşmaya Amerika'nın karşı çıktığının hatırlatılması üzerine, Türkiye-İran arasındaki yatırımların bir geçmişi olduğunu söyledi ve "Ülkemizin çıkarları her şeyin üstündedir. Bu çalışma da bir reaksiyon olarak alınmamalı. Bu bir aksiyondur" dedi. Güler, Türkiye ile İran'ın enerji alanında yeni işbirliği anlaşmalarına imza atacağını belirtirken, iki ülke arasında doğalgazda işbirliği anlaşmasının da yakında imzalanacağını söyledi. Amerika nükleer programını öne sürerek İran'ın güvenilir bir kaynak olmadığını iddia etmiş ve Türkiye'nin İran'la enerji işbirliği yapmamasını istemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber