Stresin en etkili ilacı ılık banyo

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2007 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi psikoloğu Nadide Nergiz, ''en stresli anda bile duşa girmenin, kişiye ilaç kadar olumlu etki yaptığını'' bildirdi.

Nergiz, hastanenin konferans salonunda halka yönelik düzenlenen ''Stresle başa çıkmanın yolları'' konulu konferansta, stresin, sadece yetişkinler değil, bebek ve çocukları bile etkileyen, hemen hemen her bireyin yaşadığı bir ruhsal sorun olduğunu belirtti.

Stresin, duyguların vücutta yaptığı tepkiler olduğunu vurgulayan Nergiz, aile sorunları, gürültülü kent yaşamı, hava kirliliği, iş yaşamındaki güçlükler, geçim sıkıntısı ve buna benzer birçok sorunun stresi, stresin de çok sayıda fizyolojik rahatsızlığı beraberinde getirdiğini bildirdi.

Psikolog Nergiz, nedeni belirlenip, çözümü yoluna gidilmeyen stresin, ilerleyen dönemlerde başta depresyon olmak üzere daha büyük ruhsal sorunlara yol açabileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

''Stresi engellemek mümkün değil, ancak alınacak küçük tedbirlerle şiddeti azaltılabilir. Bunların başında düzenli beslenme, düzenli uyku ve ılık banyo gelir. Stresli bir anda ılık bir duşa girmek, kişide en az ilaç kadar olumlu etki yapar. Ancak, Türkiye'de, Avrupalılar kadar sık sık duşa girme alışkanlığı yok. Öncelikle kişi her sabah duş yaparak güne başladığında daha zinde, sağlıklı ve iş yaşamında başarılı olur. Akşam eve dönüşte girilecek duş ise günün yorgunluğunu ve stresini atmaya yarar. Bunun yanı sıra gevşeme egzersizleri, derin nefes alınması da stresin giderilmesine katkı sağlar. Bir arkadaşla yapılan sohbet de kişide strese neden olan sorunu gidermeye yardımcı olur.''

Psikolog Nergiz, günümüzde halen psikoloğa ya da psikiyatra giden kişilere ''deli'' gözüyle bakılması gibi kötü bir yanılgı olduğuna işaret ederek, ''Oysa, nasıl böbreğimiz, karnımız ya da dişimiz ağrıdığında doktora gidiyorsak, psikiyatri tedavisi almak da o kadar önemlidir'' dedi.

Stresin son dönemlerdeki seyrinin yeme bozukluğu ve obezite ile kendini gösterdiğine işaret eden Nergiz, bu sorunların da başta kalp damar hastalıkları olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini ifade etti.

Hastane Başhekimi Dr. Bülent Demirbek ise hastanenin konferans salonunda her 15 günde bir kez verilen ve her defasında farklı bir konunun seçildiği konferanslarla halkı ruh sağlığı hastalıkları konusunda bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Dr. Demirbek, katılımcılara, ''Çevrenizdeki dostlarınızı, akrabalarınızı ve komşularınızı bu konferansları dinlemeye yönlendirin'' çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber