'Köye dönüş' için konut projesi başlattılar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çorum'un Kargı ilçesinde bir dernek, büyük şehirlerde yaşayan hemşerilerinin tekrar köylerine dönmelerini sağlamak amacıyla toplu konut projesi başlattı. İlk olarak İstanbul'da yaşayan 20 aile için düşünülen 'Köyümüze Dönelim' projesi kapsamında yapılacak konutların temeli atıldı.

Kargı Saraçlar Divanı Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği (Sar-Der), İstanbul'a göç veren ilçede örnek bir toplu konut projesine imza atıyor. 'Köyümüze Dönelim' isimli toplu konut projesi kapsamında, İstanbul'da yaşayan 20 ailenin kalacağı evlerin temel atma töreni yapıldı. Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar, Sar-Der Başkanı Şahin Yağcı, yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşların katıldığı törende kurban kesilerek dualar edildi.

Köyden kente göçü tersine çevirmek için 'Köyümüze Dönelim' projesini başlattıklarını açıklayan dernek başkanı Şahin Yağcı, yapacakları çalışmalarla kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Büyük şehirlerde yaşayan hemşerilerini tekrar köye getirmeyi istediklerini ifade eden Yağcı, projenin Türkiye'ye örnek teşkil etmesini istedi.

Köylüye köyünde sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen dernek başkanı Yağcı, "Yarım asırdan bu yana Anadolu'nun her köşesinden büyük şehirlere göç devam ediyor. Buna karşın Anadolu'nun şirin köyleri ve ilçeleri neredeyse boşaldı. Özellikle ülkemizin geleceği olan gençler büyük şehirlerde işsiz, güçsüz, sefil ve perişan haldeler. Oysa bu nüfus bir iki büyük şehre toplanmak yerine doğdukları yerde kalabilse ve kalmalarını sağlayacak olanaklar sağlanabilse göç bu kadar hızlı olmayacak ve ülkemizin her köşesi aynı oranda gelişecek. Bunun için 'Köyümüze Dönelim' projesini başlattık." dedi.

Hazırlık döneminin ardından toplu konut projesini uygulamaya koyduklarını dile getiren Şahin Yağcı, İstanbul'da yaşayan dernek üyesi 20 ailenin köyüne dönmeye ve ortaklaşa satın alınan araziye ev yaptırarak Kargı'da yaşamaya karar verdiklerini açıkladı. Devletin KÖYDES projesi ile köylerin altyapı sorunlarını iyileştirilmeye çalıştığına değinen Yağcı, şunları söyledi: "Burada sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşüyor. 'Köye dönüş' projeleri üretilip hayata geçirilebilir. Büyük şehirlerin rahatlamasına katkı sağlayacak bu tür projelere, devletimizin kayıtsız kalmayacağını umuyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber