Borsada bahar havası esiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 12:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dünkü alımların devamıyla yükselişini sürdürdü.

ABD'de konut kredisi krizinin tam olarak bittiği düşünülmese de, ABD Merkez Bankası'nın (FED) 11 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantısıda 50 baz puana kadar faiz indirimine gidebileceği beklentisi İMKB dahil tüm dünya piyasalarına bahar havası yaşatırken, bugün de endeks güne alıcılı bir başlangıç yaptı. En yüksek 53769 puanı gören İMKB 100 Endeksi, seansı 304.57 puan artışla 53507.39 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0.57 oranında değer kazandı.

Dün, Citigroup ile Bank of America'nın birleşmeleri yönünde tavsiyede bulunduğu söylentileri ve daha da önemlisi FED Başkan Yardımcısı Donald Kohn'un FED'in üçüncü faiz indirimini destekleyeceği yönünde algılanan açıklamaları ile ABD borsaları başta olmak üzere tüm dünya borsalarında yukarı yönlü hareketleryaşandı. ABD borsaları iki günlük hareketi ile 2003 yılından bu yana gözlenen en büyük artışı kaydederken, ABD dışında Latin Amerika ve Asya borsalarında da benzer yükselişlerin yaşanmış olması, bu sabah açılışta İMKB'de olumlu havanın devamını sağladı.

Yurtiçinde reformların en önemli ayağı olarak değerlendirilen Sosyal Güvenlik Reformu'nun bu yıl bitmeden tamamlanacak olması,önümüzdeki dönemde kredi notu artışlarını da sağlayabilecek bir gelişme olarak değerlendirilirken, bu yöndeki ilk sinyal yapılan açıklama Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR tarafından gelmesi de olumlu algılandı.

Carry trade pozisyonları ile birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarına ilginin artmasının ardından yurtiçinde gözlenen toparlanma devam ederken, alternatif piyasalardaki hareketler de izleniyor.

Piyasada başta Avrupa borsaları ve ABD endeks kontratları olmak üzere uluslararası piyasaları izlemeye devam eden İMKB, FED Başkanı Ben Bernanke'nin saat 01:00'de yapacağı konuşması öncesinde ABD'de bugün revize edilecek olan üçüncü çeyrek GSYIH ve açıklanacak yeni ev satışları verilerini takip ediyor.

Mali Endeks 81032.57 puan ile (%0.58)469.65 puan artarken, Sanayi Endeksi (%0.55)214.77 puan değer kazanarak 39252.84 puan oldu. Hizmet Endeksi 32692.22 puan ile (%0.45)148.01 puan artışkaydetti.

Birinci seansta işlem hacmi 698.569.143 YTL olarak gerçekleşti.

Günün ilk yarısında en yoğun işlem gören hisseler İş Bankası C, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası ve Doğan Holdingoldu.

Demisaş, Ülker Gıda, Burçelik, Doğuson Boru ve Ford Oto sabah seansında en çok yükselen kağıtlar olurken, en fazla değer yitiren hisseler ise Eminiş Ambalaj, Vakıf Risk Sermayesi, İnfotrend B TipiYatırım Ortaklığı, Şeker Piliç ve Öz Finans Faktoring oldu.

İlk seansta işlem gören 339 hissenin 70'i dünün altında, 165'i üzerinde, 104'ü ise aynı seviyede kapandı.

En fazla değer kazanan endeksler, Bilişim, Metal Eşya, Teknoloji, Ulaştırma ve Gayrimenkul olurken, Yeni EKonomi, Elektrik, Spor, Turizm ve Tekstil düşüş kaydeden sektörler oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber