Rektörü kim fişledi?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gül'e 'Rektör adayının eşi türbanlı' notu iletilmiş. Notu ileten YÖK değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün rektör atamalarıyla ilgili açıklaması Ankara'yı karıştırdı. Gül'ün Pakistan'a giderken kendisine Yüksek Öğretim Kurulu'ndan (YÖK) gelen dosyada bir rektör adayına ilişkin 'Karısı kara çarşaflıdır' şeklinde bir not bulunduğunu, araştırdığında ise bu kişinin bekâr olduğunu söylediği yolundaki haberler dünkü gazetelerde yer aldı. Bunun üzerine dün bir açıklama yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, böyle bir not yazmadıklarını söyledi. Teziç'ten hemen sonra Gül de bir açıklama yaptı ve "Bilgi notunun YÖK'ten geldiğini ifade etmedim" dedi. Bu açıklamalarının ardından Ankara'da 'Bilgi notunu kim gönderdi?' tartışması başladı.

Gül'ün Pakistan'a giderken Osmangazi Üniversitesi'ndeki rektör atamasını kastederek yaptığı açıklama dünkü gazetelere şöyle yansıdı: "YÖK'ten üç isimin bulunduğu bir dosya geldi onay için. Adaylardan biri hakkında bilgi notu vardı. 'Şucudur, bucudur. Karısı kara çarşaflıdır. Fakülteye her gün gelir, hocaları tehdit eder. 'Dehşete düştüm. Olsa olsa 'Eşi başörtülüdür' diye düşündüm. Talimatı verdim. Araştırdılar 'adam bekâr' dediler. Bir yanlışlık vardır, belki boşanmıştır. Bir daha bakın dedim. Sonra 'Hiç evlenmemiş' dediler. Cumhurbaşkanlığı makamına böyle bir dosya geliyor, düşünün."

'Sadece iki evrak var'

Bu açıklama Ankara kulislerini karıştırırken dün bir basın toplantısı düzenleyen Teziç, rektör adaylarıyla ilgili Çankaya Köşkü'ne gönderilen dosyada sadece iki evrak bulunduğunu söyledi. Teziç, şu bilgiyi verdi: "Giden evraklar iki kalemden oluşur. Bir tanesi gizli oylamanın sonuçları, tutanak deriz. İkincisi burada rektör adaylarının kısa akademik özgeçmişi yer alır. Zaten üyeler de oylamada bu hususları dikkate almışlardır. Bunun dışında bugüne kadar YÖK'ten hiçbir aday hakkında bu biçimde ek bir not gitmemiştir. Buradan adayın eşi ile ilgili bir bilgi notu niteliğinde evrak Çankaya Köşküne hiçbir biçimde iletilmemiştir. Bu salonda hiçbir rektörün eşi ile ilgili ek bilgi ihtiyacı hiçbir zaman hissetmedik."

'Karşılıklı gülüştük'

Teziç, 25 Eylül'de yaptıkları görüşmede, bu olayın Gül tarafından kendisine anlatıldığını belirterek şöyle konuştu: "'Dedi ki bakın rektör atamaları ile ilgili gelen evraklar arasında birinci değil, ikinci sırada olanı atadım çünkü idari anlamda daha deneyimli biri diye'... 'O arada eşinin başının örtülü olduğu şeklinde bir not vardı' dedi. Ben biz bu tür şeylere itibar etmeyiz dedim. Şunu da ekledi. 'Adamda üstelik bekârmış' gülüştük karşılıklı. Basında yer alan haberin, bir esasa dayanmadığını belirtmek istiyorum. Aklıma bilgiyi nereden aldınız sorusunu sormak gelmedi. Kendisi YÖK'ten geldi şeklinde bir ifade hiç kullanmadı."

Gül, Teziç'in ardından Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Gazetecilerle görüşmemde bir rektör adayı hakkındaki asılsız ihbar örneğini verirken, bilgi notunun YÖK'ten geldiğini ifade etmedim. Sohbette, yürürlükteki rektör atama sürecinin sakıncalarına dikkat çekmek istedim. Adaylar hakkında ortaya asılsız iddialar atılabildiğini, hatta bunların Cumhurbaşkanlığı makamına kadar ulaşabildiğini vurguladım. Bilgi notunun YÖK'ten geldiğini ifade etmedim. Bu olayın YÖK ile hiçbir bağlantısı yoktur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber