'Diş travmaları ihmale gelmez'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 11:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Trafik kazalarında veya çocukların oyun oynadıkları sırasında meydana gelen diş travmalarının ihlame gelmeyeceğini belirten uzmanlar uyarıyor; "Sürekli diş yerinden çıkmışsa en kısa sürede yapılacak müdahale ile dişin uzun yıllar ağızda kalması sağlanır."

Uzmanlar, "Dişin kök kısmına dokunulmadan düştüğü yerden alınmalıdır. Kök kısmındaki liflere diş yuvasına yerleştirildiğinde iyileşmeyi sağlayacağından zarar vermemeye dikkat edilmelidir." dedi

Bursa İl Sağlık Müdürülğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Diş Tabibi Nagihan Bedir, dişlere gelen travma sonrası vakit geçirmeden dişhekimine gidilmesi gerektiğini söyledi. Nagihan Bedir, dişhekiminin vakanın durumuna göre uygun tedaviyi yaparak dişin sağlıklı olarak ağızda kalmasını sağlayabileceğini kaydetti.

Bedir şöyle devam etti; "Kaza sonucu süt dişi yerinden çıkmışsa alttaki sürekli diş germine zarar vereceğinden tekrar yerine yerleştirilmez. Ancak sürekli diş yerinden çıkmışsa en kısa sürede yapılacak müdahale ile dişin uzun yıllar ağızda kalması sağlanır. Dişin kök kısmına dokunulmadan düştüğü yerden alınmalıdır. Kök kısmındaki liflere - diş yuvasına yerleştirildiğinde iyileşmeyi sağlayacağından - zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Diş kuron kısmından tutularak suyla yıkanmalı; serum fizyolojik, olmadığı durumlarda süt veya temiz su içine konarak en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir. Diş hekimi dişi yuvasına yerleştirerek takibe alır ve dişin uzun yıllar ağızda kalması sağlanır. Travma sonrası diş soketten çıkmamış ancak kırılmışsa dişte ağrı olmasa bile dişhekimine gidip muayene olunmalıdır. Dişi çürüklere karşı koruyan en dış tabakası kırıldığında altında kalan dentin kısmı içinde bulunan kanalcıklar nedeniyle dişi soğuk ve sıcağa karşı hassaslaştırır. Diş hekimi tarafından uygun tedavi uygulanarak diş koruma altına alınır. Diş kırıklarında kırılan parçayı bulup hekime götürmek de önemlidir. Uygun endikasyon olduğunda, kırık parça dişe yapıştırılarak estetik görüntü sağlanmış olur."

Travma gören dişlerde zamanla renkleşme olabileceğini anlatan Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Nagihan Bedir, bu durumun diş sinirinin nekroz olduğunu gösterdiğini belirtti. Kanal tedavisi yapılarak ölmüş olan sinir dokusunun alındığını ve yerine kanal dolgu maddesi konduğunu kaydeden Bedir, "Aksi taktirde ölmüş sinir içinde bulunan mikroorganizmalar kök ucuna ilerleyerek apse odağı oluşturur ve yüz şişer; tedavi süreci uzar, zorlaşır. Travma etkisiyle diş içeri doğru gömülebilir. Hemen çekimi gerekmez, dişin tekrar yerine sürmesi beklenir. Düşme ve çarpma sonrası vakit kaybetmeden dişhekimine muayene olmak, sorunun çözümlenerek dişimizi uzun yıllar daha kullanabilmemizi sağlar. İlk aşamada ortaya çıkmayan problemler zamanla ortaya çıkabilir. Travma geçirmiş bir diş rutin olarak kontrol edilmelidir. En iyi yol göstericimizin diş hekimleri olduğunu asla unutmamalıyız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber