Bilgisayarı elbisede taşımaya az kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemer ve ceketle kullanılabiliyor, otomotivden sağlığa, itfaiyeden uçak yapımına kadar çeşitli işkollarında işe yarıyor. Gelecek yıl tamamlanacak 'Giyilen bilgisayar' projesi endüstriyel ortamdaki işleri kolaylaştıracak

Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen, 48 ortaklı WearIT@Work (Giyilebilen Bilgisayar) projesiyle bilgisayarlar, endüstriyel ortamlardaki kıyafetlere entegre edilecek şekilde tasarlanmaya başlandı.

Sistemin, giyilebilen başlık, kemer olarak takılabilen taşınabilir bilgisayar, sensör yüzeyli eldiven gibi parçaları var.

500 gram ağırlığında

Kemer ve ceket gibi aksesuarlarla kullanılabilen en fazla 500 gram ağırlığındaki sistem, gösterge, kamera, bilgisayar, alıcı ve güç kaynağından oluşuyor. Gelecek yıl tamamlanacak projenin, otomotivden sağlığa, itfaiyeden uçak yapımına kadar çeşitli işkollarında yaygın kullanılması bekleniyor.

İki yıl önce onaylanan proje gelecek yıl tamamlanacak. Projenin Türkiye'deki tek ortağı olan Mobilera Bilişim ve İletişim Teknolojileri'nin en önemli rolü, sistemin çekirdeğini oluşturan haberleşme servislerinin tasarımında ve geliştirilmesinde alıyor. Giyilebilen bilgisayarlar, rahat kullanımları, anlaşılır yazılımları ve esnek özellikleriyle çalışanların kolayca adapte olabileceği aygıtlar.

Yeni bilgisayarlar sık eleman değişimi yaşanan otomotiv sektöründe yeni elemanların eğitimindeki sorunları çözecek, hastanelerde teşhis ve tedavide, doktorların hastane personeliyle rahat, hızlı ve hatasız her türlü iletişiminde, tüm işlemlerin sesli ve görüntülü olarak dijital kayıt altına alınmasında kullanılacak.

Yangında da işe yarıyor

Giyilebilen bilgisayar, uçak ve helikopterlerde çalışanları sesli ve görüntülü komutlarla yönlendirecek, çalışanın yaptığı işlemleri kaydedecek. İtfaiye teşkilatında uygulandığındaysa, yoğun duman ve sıcaklık gibi görüş alanı düştüğü koşullarda kullanıcıyla merkezin bağlantısını devam ettirecek.

Giyilebilen bilgisayarlar çeşitli sensörlerle geliştirilen donanımlarla çalışıyor. Kullanıcının hareketleri, ortam koşulları ve bilgileri algılanıyor ve karar verme ve yorumlama uygulamalarıyla anlamlı bilgilere dönüştürülerek giyilebilen ekipmanlara aktarılıyor.

Ekranı gözde taşıyor

Donanımlar arasında, ekran görüntüsünün gözlük şeklinde gözün önüne getirilmesini sağlayan giyilebilen başlık, kemer olarak takılabilen taşınabilir bilgisayar, otomotiv sektöründe kullanılan sensör yüzeyli eldiven gibi parçalar var.

Üç beş yıl sonrasının teknolojilerinin geliştirildiği işbirliklerini destekleyen AB Çerçeve programları katılımcılarına teknolojik işbirliği konsorsiyumlarına giriş hakkı tanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber