Hamilelikte ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ağız ve diş sağlığı konusunda, kadınların hamilelik ve emzirme dönemlerinde daha dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi Diş Hekimi Dr. Eyüp Akbaş, hamile kadınların bu dönemde beslenmelerine dikkat etmeleri halinde diş sorunları ile karşılaşmayacaklarını söyledi. Akbaş, hamilelik döneminde de diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini kaydetti.

Diş hekimlerinin, hamilelik süresince hamile kadında meydana gelen fizyolojik ve ruhsal değişikliklerin bilincinde olduğunu belirten Akbaş, "Bu bilinçten hareketle genellikle diş hekimi anne ve bebeğini stres ve muhtemel bir bakterimi riski altına sokmamak için acil tedaviyi gerektiren durumlar dışında müdahale etmez ve çürük kontrolü gibi ertelenemez tedavileri , en uygun zaman ve koşullar altında,hasta stresini en aza indirgeyerek, çalışma süresini de kısa tutarak gerçekleştirir." dedi.

Akbaş, anne adaylarında hamilelik dönemlerinde oluşan fizyolojik ve ruhsal değişikliklerin ağız ve diş sağlığına yansıması ve yine bu dönemde yapılabilecek işlemlerle ilgili olarak şunları dile getirdi: "Annelerde hamilelik dönemlerinde farklılaşan hormon salgılanması beraberinde bazı olumsuzlukları da getirmektedir. Mesela tükürük salgılanmasının artışı kalitesini düşürmektedir, kimyası değişen tükürük, diş ve dişetleri ile ilgili olarak fonksiyonunu yerine getiremeyeceğinden, diş taşlarında ciddi oranda artışlara sebebiyet vermekte ve bunun sonucunda dişi taşıyan kemiklerde erimeler ve dişeti çekilmeleri olabilmektedir.

Ayrıca ağız dokusunda meydana gelen major değişikliklerden sayılabilecek; dişetinde damarlaşmanın artması ile beraber dişetlerinde şişme, kızarıklık ve kanamalarla karakterize olan gebelik gingivitisi oluşmakta. Bunun kontrol altına alınamaması halinde de doğrudan gebelikle alakası olmayan ve özellikle papiller dişeti, lokal irritanlara karşı şiddetli bir reaksiyon verir ve gingiva tümörü adı verilen lezyonlar oluşabilmektedir. Gebelik gigivitisi;bakteriplağı ve diğer lokal etyolojik faktörlerin ortadan kaldırılması ve ağız hijyeni eğitimi ile rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Genellikle gingival tümörler doğum sonrasına kadar bırakılırlar.Hamileliğin başlangıcında oluşan mide bulantıları ile birlikte mide suyunun ağıza kadar gelmesi ile ağızda asidik ortam oluşması ve annenin düzensiz beslenmeleri ve dişlerin fırçalanamaması diş çürümelerini artıracaktır."

Hamileliğin ilk 3 ayının çocuğun organlarının oluşum dönemi olduğunu hatırlatan Akbaş, müdahalenin ikinci 3 aylık döneme bırakılmasının doğru olacağını ifade etti.

"DİŞ UYUŞTURMA, TEKİM, DOLGU HAMİLELİĞİN İKİNCİ 3 AYINDA YAPILMALI"

Bu dönemde yapılabilecek bir müdahaleye anne hazır ise stresten ve korkularından arınmış ise müdahale yapılabilabileceğini vurgulayan Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İkinci 3 aylık dönem müdahalelerin daha rahat yapılabileceği dönemdir. Bebek organları oluşmuştur,anne jinekoluğuna danışarak, korkularını da üzerinden atmış olarak ertelenemez durumda olan diş tedavilerini ve peryodik bakımlarını yaptırabilir. Üçüncü 3 aylık dönem artık doğuma yaklaşma dönemidir, müdahale mecburiyeti varise kontrollü müdahale yapılabilir.

Anneler gebeliklerinde, önceden diş hekimlerine mutlaka gitmeliler, ağızlarında tedavilik herhangi bir şey varsa yaptırmalıdırlar. Anne adayları hamilelikleri döneminde, hekimleri dişi uyuşturmak, çekim, dolgu yapılması, diş taşlarının temizlenmesi gibi müdahaleleri yapmayı düşünüyorsa, anneler korkularını yenmiş bir vaziyette bu işlemleri yaptırabilmelidirler."

"SÜT ÜRÜNLERİ, SEBZE, BALIK VE TAVUK ETİ TÜKETİLMELİ"

Akbaş, anne adaylarının bu dönemde dikkat etmeleri gereken bir diğer hususu ise şöyle açıkladı: "Bu dönemde dengeli beslenme çok önemlidir. Özellikle bebeğin ve annenin ihtiyacını duyduğu kalsiyum ve A,C,D vitaminlerinden zengin süt ve süt ürünleri ve yeşil sebzeler ile balık ve tavuk eti ile beslenmelidirler. Anne adayları özellikle tatil günlerinde ve gece oluşan ağrılarında Güllük ağız diş sağlığı merkezine çok rahatlıkla gidebilirler. Zira mahalli basında belirtildiği gibi, idarenin özverili çalışması sonucu gebelerde ve diğer organik rahatsızlığı olan hastalara ağız ve diş sağlığı merkezlerinde yapılacak müdahalelerle ilgili olarak yapılan eğitim çalışmaları ve bunlarla ilgili olarak oluşturulan birimler, hastaların buraya rahatlıkla gitmesini sağlamıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber