Çalık, Sabah Gazetesine 1.1 milyar dolar verdi, gözler TMSF'ye çevrildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2007 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun süredir tartışmalara neden olan ve yapılıp yapılmayacağı merakla beklenen Sabah-atv ihalesi dün gerçekleşti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Sabah-atv'nin satışı için düzenlediği ihalede tek katılımcı olan Çalık Grubu şirketlerinden Turkuaz Radyo Televizyon 1 milyar 100 milyon dolar teklif verdi. Alınan teklif, Fon Kurulu'nun onayına sunulacak. Bugün toplanması beklenen Fon Kurulu'nun pazarlık yapma hakkı bulunuyor. Turkuvaz'ın söz konusu teklifi, peşin bedel olarak sunuldu. TMSF Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık, ?Açık artırma aşamasında en azından biraz daha, sizden 10 milyon dolar daha bir teklif alsak'' dedi.

TURKUVAZ FİYATI ARTIRMADI

Çalık Holding Hukuk Müşaviri Serhat Demir ise bu konuda gerekli değerlendirmeyi yaptıklarını, bunu kapalı zarfla sunduklarını ifade ederek, ?Oradaki 1 milyar 100 milyon dolar fiyatıyla bağlı durumdayız'' yanıtını verdi. Bunun üzerine Fethi Çalık, ?Biz de 1 milyar 100 milyon dolarlık teklifi kabul ediyoruz ve bunu onaylamak üzere Fon Kurulu'na arz edeceğiz. Nihai kararı Fon Kurulu verecek'' dedi. atv-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü içerisinde, atv Televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır, Pas, Fotomaç gazeteleri, Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport ve Hukuki Perspektifler dergileri bulunuyor.

?TEKLİF OLUMLU'

İhalede danışmanlık yapan Garanti Yatırım'ın İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, Ağustos ayında varlığa ilişkin değerin 986 milyon dolar olduğunu belirterek, verilen teklifin çok olumlu olduğunu söyledi. Ar, ?Dört aydır dünyada birçok banka değer kaybetti, fonlanma maliyetleri yükseldi. Bu tip satışların değerleri de etkileniyor. Dört ay öncesinin değerlerinde bir ihale sonucu TMSF adına iyi bir sonuç? dedi.

Turkuvaz: Ticari olarak baktık

İHALE sonrası grup adına açıklama yapan Çalık Holding Hukuk Müşaviri Serhat Demir, reklam ve medya sektörlerinde çok ciddi büyüme yaşandığını belirterek, ?Grubumuz bunu tamamen ticari olarak değerlendirdi. Medya üzerinde siyasi yetki kullanma düşüncemiz yoktur? dedi. CHP lideri Baykal'ın ?Sabah-atv Başbakan'ın damadının şirketine gidiyor? eleştirisini değerlendiren Demir, ?Şartnameyi aldığımız 15 Kasım'dan bu yana mali, hukuki ve ticari açıdan değerlendirmeleri yaptık. Bunun dışındaki gelişmeler tamamen bizim dışımızdaki tartışmalardır? dedi. Yabancı ortaklık düşünmediklerini belirten Demir, Turkuvaz'ın Çalık'ın mutlak kontrolünde olan bir şirket olduğunu söyledi.

Bundan sonra ne olacak?

İHALE 3 şekilde sona erdirilebilir. Fon Kurulu, ya teklifi vereni pazarlığa çağıracak veya ihaleyi iptal edecek ya da fiyatı onaylayacak. Onaydan sonra ise teklif, Rekabet Kurulu ve RTÜK'e görüş almak için gönderilecek. Fon Kurulu, son kararını bundan sonra verecek. Bazı çevreler, ihaleye tek firmanın katılmasının Rekabet Kanunu'na aykırı olduğunu öne sürüyorlar.

TMSF, Sabah ve atv'ye 1 Nisan 2007'de el koydu

TMSF, 1 Nisan 2007'de Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu (Turgay Ciner) şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimlerini devralmıştı. Karar, Bilgin ile Ciner arasında gizli protokolün ortaya çıkması ve TMSF'nin yanıltıldığının anlaşılmasına dayandırılmıştı. Daha sonraki süreçte Kanal 1 Ciner'e geri verilmişti. Bu arada Çalık Grubu'nun 2006 sonu itibarıyla aktif büyüklüğü 2.3 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. 15 bin kişiyi istihdam eden grup, enerji, tekstil, inşaat, ticaret ve finans sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Çalık'ın Samsun-Ceyhan Boru Hattı projesinde İtalyan Eni ile ortaklığı var.

İhale Kemal Uzan'ın eski yalısında yapıldı

RTL'in de ortağı olduğu Marma şirketi ile Nurol Holding dün mesai saati bitimine kadar teklif vermeyerek ihaleye katılmayacaklarını bildirmelerine rağmen, ihale salonunda üzerinde Marma ve Nurol Grubunun şirketi NC yazılı ihale bayraklarının hazır tutulduğu görüldü.

Teklifin kapalı zarfta içine konduğu şeffaf kutunun kapağı bulunmadığı için zarf, kutu testereyle kesilerek çıkarıldı.

Zarfın açılmasından sonra İhale Komisyonu Başkanı Fethi Çalık iki kez 10 milyon dolarlık artırım istemesine rağmen Çalık Grubu temsilcileri artırım yapmayı kabul etmedi.

İhale Kemal Uzan'ın yalısı olarak da bilinen Ahmet Afif Paşa Yalısı'nda yapıldı. MSF'nin Uzan Grubu'nun borçlarına istinaden 2004 yılında el koyduğu Ahmet Afif Paşa Yalısı, daha önce üç kez satışa çıkarılmış, ancak alıcı çıkmadığı için 2006 Ekim ayında 12 milyon 875 bin YTL bedelle TMSF tarafından satın alınmıştı. TMSF'nin, yalıyı yakında yeniden satışa çıkarması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber