Türk halkının yüzde kaçı fiş topluyor?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk halkının yüzde kaçı vergi iadesi için fiş toplamaktan vazgeçti? Yüzde kaçı hala idade var sanıp fiş topluyor? İşyerlerinin yüzde kaçı istemeden fiş veriyor?

MasterCard tarafından altı ayda bir düzenlenen ve Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex Araştırmasının sonuçları açıklandı.

MasterIndex araştırmasına göre, Türk Halkı'nın yüzde 78'i artık vergi iadesi almak amacı ile fiş toplanmadığının farkında. Halkın yüzde 10'luk kısmı halen vergi iadesi almak için fiş toplandığını zannederken, yüzde 12'sinin konu ile ilgili bir fikri bulunmuyor.

İŞ YERLERİNİN YÜZDE 64'Ü İSTEMEDEN FİŞ VERİYOR

Vergi iadesi almak için fiş toplanmasının kalkması ile gündeme gelen konulardan biri de iş yerlerinin yeni duruma karşı yaklaşımları olmuştu. MasterIndex Araştırmasına göre, Türk halkı iş yerlerinin büyük çoğunluğunun (yüzde 64) tüketiciler talep etmeden fiş verdiğini söylüyor. Sadece yüzde 10'luk bir kesim işyerlerinin fiş vermediğini, yüzde 3'lük bir kesim de iş yerlerinin istendiği taktirde fiş verdiğini belirtiyor.

HALKIN YÜZDE 28'İ FİŞ İSTEMEKTEN VAZGEÇTİ

MasterIndex Araştırmasına göre halkın çoğunluğu (yüzde 47) vergi iadesi için zorunlu olsa da olmasa da fiş almaya devam ederken, yüzde 28'lik bir kesim vergi iadesi nedeniyle fiş toplama zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla fiş toplamaktan vazgeçtiğini ifade etti.

Araştırma sonuçları ile ilgili yorumda bulunan MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece "Vergi iadesi ilgili fiş toplama konusunda halkın büyük çoğunluğunun bilince sahip olduğunu görmek sevindirici. Halkımız zorunluluk nedeniyle değil kayıtlı ekonominin gelişimine katkıda bulunmak için ısrarla fiş almaya devam etmeli. Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede özellikle kredi kartı ve banka kartı kullanımı büyük önem taşıyor. Bu tür ödeme sistemleri ile gerçekleştirilen tüm işlemler kayıt altına alındığı için ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber