Nanoteknoloji tekstilde yeni ufuklar açacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2007 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkan Vekili Mehmet Özmen, nano teknolojinin Türk tekstil sektörüne yeni ufuklar açacağını belirtti.

Özmen, ''Nanoteknoloji ve Tekstilde Uygulamalar'' konulu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türk tekstil sektörünün, yeni teknolojileri takip ederek rekabet gücünü artırmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Tekstilin Türkiye ekonomisinin en önemli sektörü olduğunu kaydeden Özmen, ''Tekstil sektörü, makine imalatı, kimya, plastik, ambalaj, ulaştırma ve hizmetler gibi sektörlerin gelişmesini sağlamış, ilimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınmasında ana imalat kolu olmuştur'' dedi.

Son 10 yıllık süreçte dünya tekstil piyasasına giren üretim maliyeti düşük ülkelerin, sektörde imalat yapan firmaları yeni arayışlara yönelttiğine dikkati çeken Özmen, bu süreçte tüketici taleplerinin de değiştiğini, tüketicilerin kullandıkları tekstil ürünlerinde farklı özellikler aramaya başladığını ifade etti.

Özmen, son 10 yılda tekstil ürünlerinin kullanım alanlarının da arttığını ve farklılaştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Su geçirmeyen kumaş, yangına dayanıklı elbise, koku yapmayan ve terletmeyen giysiler, karanlıkta ışığı yansıtan elbiseler, üretimi yapılan farklı tekstil ürünlerine örnek verilebilir.

Hem ucuz maliyetle imalat yapan dış piyasadaki rakiplerimizle rekabet edebilmemiz hem de tüketicinin farklı taleplerine cevap verebilmemiz için her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de en son teknolojiyi takip etmemiz, hatta üretiminde önder olduğumuz konularda en son teknolojiyi oluşturmalıyız. Bunun için de Ar-Ge ve inovasyona önem vermeliyiz.''

Özmen, son yıllarda nanoteknolojinin pek çok sektörde farklı imalat çeşitleri ile günlük hayata girmeye başladığını, nanoteknolojinin tekstil sektöründe de kullanımının önem kazandığını belirtti.

''Bu teknoloji tekstil sektöründe de yeni ufuklar açacaktır. Nanateknoloji geleceğin imalat teknolojilerinden biridir'' diyen Özmen, tekstil sektörünün bu teknolojiyi kullanarak ürün çeşitliliğini ve rekabet gücünü artırabileceğine dikkati çekti.

Toplantıda, Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Kireçci, nanolif üretiminin tekstil sektöründe kullanımına ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber