700 asker, 5 kilometre içeri girdi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 18 Aralık 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

700 asker, 5 kilometre içeri girdi

Ümit KOZAN- Can HASASU / DHA

TÜRK Hava Kuvvetleri'nin pazar günü Kuzey Irak'daki PKK kamplarını yerle bir etmesinden sonra, bugün de Hakkari'nin Derecik kesiminde sınırdan sızmaya çalışan teröristlere Mehmetçik ağır darbe vurdu. Kuzey Irak'daki bazı kaynaklar bugünkü operasyonda 700 askerin sınırdan 5 kilometre içeri girdiğini ileri sürdü, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ?Türk ordusunun sınırı ihlal etmesini kınıyoruz'' açıklaması yaptı.

Pazar günü Türk savaş uçaklarının, PKK'nın yıllardır Kuzey Irak topraklarında yuvalandığı Kandil Dağı ile Zap, Avaşin ve Hakurk kaplarını yerle bir etmesinden sonra bu sabaha karşı erken saatlerde Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Derecik kesiminde PKK'ya yönelik geniş kapsamlı operasyon başlatıldı.

Sınırdan sızma hazırlığı yapan PKK'lılar, 2 saat kadar süren çatışmada püskürtüldü ve takibe alındı. Çatışmada teröristlerin ağır kayıp verdiği belirtildi.

IRAK'A GİRİLDİĞİ İDDİASI

Bu arada sıcak takip sırasında Türk askerlerinin Irak'a girdiği ileri sürüldü. Bazı yabancı ajanslar sınırdaki birliklerin Irak topraklarına birkaç kilometre girdiğini duyurdu. Kuzey Irak'taki bazı internet siteleri ise, 700 kadar askerin, Irak topraklarına 5 kilometre kadar girdiğini, Hakurk yakınlarındaki Sidekan kasabasına doğru ilerlediğini ileri sürdü.

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Hükümeti'nde peşmerge güçlerinden sorumlu bakan Cabbar Yaver kendisine telefonla ulaşan DHA muhabirine, sınır kesiminde gece yarısı Türk askerlerinin PKK'lı teröristlerle çatışmaya girdiği bilgisinin kendilerine de ulaştığını söyledi.

Mehmetçiğin sınırı geçtiğine ilişkin ellerinde kesin kanıt bulunmadığını belirten Cabbar Yaver, ?Bu bölge bizim kontrolümüz dışında. Sınırın sıfır noktasında sınır muhafız birliklerimiz bulunmadığı için daha kesin bilgi alamadık'' dedi.

BÖLGESEL YÖNETİMDEN KINAMA

Irak Kürdistan Demokrat Prtisi'nin sözcüsü Peyamner adlı internet sitesi, bazı kaynaklara dayanarak, Türk birliklerinin sınırı Begijni Deresi'nden geçip Kuzey Irak'a girdiğini ve Şaneşan, Gali Raş ve Tedale köylerine yerleştiğini ileri sürdü.

Kürdistan Bölge Başkanlığı Divanı Başkanı Fuat Hüseyin de aynı internet sitesindeki habere göre, gelişmeler üzerine bir kınama yayımladı. Fuat Hüseyin, ?Türk ordusunun sınır ihlalini kınıyoru. Anlaşılan Türkiye sorunlarını Kürdistan Bölgesi sınırlarına taşımak niyetinde'' dedi.

MİLLİYET

Reuters ve Associated Press haber ajansları, 300 Türk askerinin geceyarısı Irak'ın kuzeyine girdiğini duyurdu. Bölgesel yönetim ''işgal''i kınarken, Türkiye'den henüz bir açıklama gelmedi.

Reuters'ın üst düzey bir Iraklı askeri yetkiliye dayandırdığı haberine göre, hafif silahlı Türk askerleri Irak'ın Galireş bölgesinin 2-3 kilometre içlerine ilerledi.

Üst düzey bir Türk askeri yetkilinin sözlerini de aktaran Reuters, buna göre, Türk askerlerinin Irak'ta PKK ile sınırlı bir çatışmaya girdiğini bildirdi.

Reuters'ın "flaş haber" olarak duyurduğu iddiayla ilgili olarak, Türk makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

AP: "Türk askerleri Irak'ta"

Associated Press haber ajansı da, Kürt güvenlik güçlerinin sözcüsüne dayandırdığı haberinde, Türk askerlerinin Irak'ın yaklaşık 3 kilometre içlerine ilerlediğini duyurdu.

Ajans, bir Türk yetkilinin de "Askerler hala Irak'ta" sözlerini aktardı.

AP, Türk ordusunun Erbil kentinin 120 kilometre kuzeyindeki bir bölgede bulunduğunu kaydetti.

Barzani'nin internet sitesi

Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı internet sitesi de, peşmerge komutanına dayanarak, Türk askerlerinin Bradost bölgesinden Kuzey Irak'a girdiğini yazdı.

Habere göre, Türk askerleri sabaha doğru Sidekan ve Hakurk tarafından Irak topraklarına girdi.

Sitede, 700 Türk askerinin Irak'a girişinin sürdüğü kaydedildi.

Bölgesel yönetim kınadı

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim ise, Türkiye'nin 'işgal'ini kınadığını açıkladı.

Bölgesel yönetimin başkanlık divanı başkanı Dr. Fuad Hüseyin, "İşgali kınıyoruz. Türkiye, sorunu Irak Kürdistanı'na taşımak istiyor" dedi. Hüseyin, sınırı geçen Türk askeri sayısını ise bilmediğini söyledi.

Üst düzey bir Iraklı askeri yetkili de, "Bence bu kısıtlı bir işgal ve genişlemeyecek" dedi.

Yaver: "Çatışma oldu"

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Cabbar Yaver de, bu sabah bir grup Türk askerinin İran-Irak sınırının kesiştiği Galireş bölgesine girdiğini söyledi.

Yaver, "Türk askerinin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon düzenlemek için Türkiye, İran ve Irak sınırının kesiştiği Sidekan ilçesinin Galireş bölgesine girdiğini öğrendik. Bu bölge dağlık bölge olduğu için peşmerge birliği burada bulunmuyor. Ancak sınır muhafızlarından aldığımız bilgilere göre sabaha karşı silah sesleri duyulmuş. Bunu Türk askerinin PKK'lılarla çatışmaya girmiş oldukları yönünde yorumluyoruz. Detaylı bilgi henüz almış değiliz" dedi.

Kandil Dağı bombalandı

Genelkurmay Başkanlığı, 16 Aralık'ta, Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağı'nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tespit edilen PKK'ya ait hedeflerin, Türk Hava Kuvvetleri savaş uçaklarının uyguladığı geniş kapsamlı bir hava harekatı ile vurulduğunu bildirmişti.

Böylece TSK, PKK'ya karşı tarihinin en geniş kapsamlı hava operasyonuna imza attı.

Kuzey Irak harekatında birçok gelişmiş savunma teknolojisi ilk defa kullanıldı. Operasyon sırasında modernize edilmiş F-4 2020 ve F-16'lar bölgede birlikte görev yaptı.

Irak'tan operasyona kınama gelirken, ABD, PKK terörüyle mücadele için herşeyin yapılması gerektiği açıklamasında bulundu.

Terörle mücadele kapsamında, sınır ötesinde ilk nokta operasyon ise, 1 Aralık tarihinde yapılmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı, ''Irak sınırları içinde 50-60 kişilik PKK'lı terörist gruba müdahale edildiğini'' duyurmuş ve ''İhtiyaç olursa bölgeye diğer unsurlarla müdahale edilecektir'' demişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber