8 bin 500 polis alınacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Aralık 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avukatın gelene kadar susma hakkına sahipsin

Hollywood filmlerinden tanıdık olduğumuz bu uyarıyı, artık Türk polisi de yapacak. İşte Emniyet Genel Müdürü Köksal'ın teşkilatla ilgili BUGÜN'e yaptığı açıklamalar.

İstanbul'da Nijeryalı Festus Okey'in gözaltında ölümü, İzmir'de Baran Tursun adlı gencin, "dur ihtarına" uymadığı gerekçesiyle polis tarafından açılan ateşle başından vurulması, İstanbul'da polise direnen bir gencin yine atılan tekme sonucu öldüğüne ilişkin iddialar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, yapılan yeni çalışmayı BUGÜN'e açıkladı. Müdürlük olarak geniş kapsamlı yeni bir kurum içi eğitim seferberliği başlatacaklarını belirten Köksal, "Üniversiteler ve TÜBİTAK ortak hazırladığımız projeler var. Mesela, suçlulara müdahaleye yönelik standart oluşturulması yönelik çalışma var" diye konuştu.

STANDARTLAR BELİRLENECEK

Standardın belirlenmesinin ardından uygulamaya konulacağını belirten Köksal, "Yani, polis olaya müdahale ederken nasıl müdahale edecek. Bunun standardını geliştirip, müdahale şeklini ortaya koyacağız. İşte o zaman istenmeyen olayların önüne geçeceğiz. İstanbul'daki polis farklı, Edirne'deki farklı, Ankara'daki farklı davranamayacak. Türkiye'nin her yerinde gözaltına alınma işlemi aynı olacak" dedi Gözaltına alınma işlemlerinde, ABD'de olduğu gibi polisin artık vatandaşlara haklarını okumasının da yer aldığını belirten Köksal, "Standardın içinde polisin vatandaşa davranışından, haklarının okunmasına kadar her şey olacak. Bir kişi nasıl gözaltına alınacak? Hangi durumlarda ve hangi sanıklara kelepçe takılacak? Ne şekilde müdahale edilecek? Hangi durumlarda orantısız güç kullanımı olacak? Bunlar bir bütün olarak ele alınacak. Bu proje geliştirildikten sonra bir taraftan meslek içindeki polislerimizi eğitirken, diğer yandan bu standart polis okullarında ders olarak okutulacak" şeklinde konuştu.

HAKLARI TEK TEK OKUNACAK

Buna göre, artık Türkiye'de de polis insanları gözaltına alırken, ABD'de olduğu gibi haklarını yüzüne okuyacak ve Hollywood filmlerindeki polislerin zanlıları gözaltına alırken sıraladıkları, "Susma ve avukat talep etme hakkına sahipsin. Söyleyeceğin her şey aleyhine delil olarak kullanılabilir. Mahkemeler tarafından ispatlanmadıkça suçsuzun" repliğini gerçek hayatta uygulayacak. "Biz suç işlendikten sonra suçluyu bulup aydınlatmada, Türk polisi olarak çok iyi bir noktadayız" diyen Köksal, "İnterpol'ün rakamlarına göre, suç işlendikten sonra suçluyu bulup olayı aydınlatma konusunda Türkiye yüzde 62'lik bir başarı oranına sahip. Bu Almanya'da yüzde 54, Avusturya'da yüzde 34, Kanada'da yüzde 28" dedi. Suç ve suçluyla mücadelede teknolojik yatırımlara da ağırlık verileceğini kaydeden Köksal, şunları söyledi: "Özellikle son yıllarda yaptığımız yatırımlarla, kriminal laboratuvarımız, hemen hemen dünyanın en gözde laboratuvarı oldu. Bize eğitime geliyorlar ya da biz oralarda laboratuvar kuruyoruz. Netice itibariyle suç işleniyor çözümünü buluyoruz. Ama, şimdi konsept değiştiriyoruz. Diyoruz ki, suçu işlenmeden önleyelim. Onun için güven timleri projesi, suçu işlemeden önleme projesidir. Ve nitekim kapkaçı yakalamak değil düşürmek önemliydi ve düştü."

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Emniyet Genel Müdürlüğü olarak trafiğin ardından uyuşturucuyla mücadele konusunda da çok geniş kapsamlı bir kampanya başlatacaklarını duyuran Köksal, şöyle devam etti: "Uyuşturucuda iki noktada çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Birincisi, ülkemiz aslında uyuşturucu yönünde hedef değil transit bir ülke. Birincisi, son yıllarda yakalamalar sayesinde transit ülke olmaktan çıkma noktasındayız. AB'deki birçok toplantıda Türkiye'nin bu başarısından övünerek bahsediliyor. İkincisi artık, içeride kalanların da önlenmesi, yani sokak satıcılarının önlenmesi. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Kampanyayı yakında bakanımız açıklayacak."

8 BİN 500 POLİS ALINACAK

Köksal, bir yandan akıllı sınıflar aracılığıyla polislerin eğitimini artırırken diğer yandan da, 2008 yılında üniversite mezunu polis alımına devam edeceklerini belirterek, "Bu sene 8 bin 500 üniversite mezunu polis almayı planlıyoruz. Böylece polislikte eğitim seviyesini yükselteceğiz" dedi.

Düzgün KARADAŞ/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber