Paralı eğitime yargıdan örnek karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 20:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Adana Tepebağ Lisesi'nde 3 YTL Kimlik Parası Vermeyen Öğrencileri Okula Almayan Sivil Polislere ve Okul İdaresine Tepki Gösteren Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven BOĞA'ya Verilen Para Cezası Adana 1. İdare Mahkemesi'nden Döndü. Mahkeme Heyeti ?Eğitim Ve Öğrenim Hakkı Engellenen Öğrenciye Yardım Etmek Eğitimciye Yüklenmiş Bir Ödevdir? Diyerek Cezayı İptal Etti.

Adana'da yargı örnek bir karar verdi. Öğrencilerin eğitim ve öğretim hakkının engellenemeyeceğini somut olarak ortaya koyan hukuk, öğrencilerini koruyan sendikamız şube başkanı Güven BOĞA'ya verilen cezayı iptal etti.

28 Kasım 2006 tarihinde Tebebağ Lisesi önünde ?okulda güvenlik amacı' ile bulunan sivil polisler, idarecilerle birlikte kimlik parası karşılığı 3 YTL ödemedikleri için 100'e yakın öğrenciyi okula almamıştı. Okul önünde duran idarecilere 3 YTL ödemeyi yapan öğrencinin okula alınması ödeme yapamayanların okul dışında tutulması uygulamasına olay günü tepki gösteren okulun Biyoloji öğretmeni ve Sendikamız Şube Başkanı Güven Boğa ve öğrenciler, polisin coplu saldırısına maruz kalmıştı. Olaylar yerel ve ulusal birçok basına yansımış, olayın ardından okul önünde görevli sivil polis okuldan çekilmiş, Şube Başkanımız Güven BOĞA hakkında ise soruşturma açan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ?Öğrencilerin eğitim ve öğretim hakkını aramak adına görevlilerle tartışmak ve kargaşaya neden olmak? nedeniyle maaşından para kesme cezası verilmişti.

Olay Nasıl Gerçekleşmişti?

?2006-2007 Eğitim Öğretim Döneminde Adana-Tepebağ Lisesi'nde okul yönetimi güvenliği sağlamak adına "kimlik kartı" uygulaması başlattı. Okul yönetimi öğrencilere üzerinde fotoğrafının ve nüfus bilgilerinin olduğu kimlik kartı veriyor. Her şeyin para ile alınıp-satıldığı günümüzde bu kartın da bir fiyatı var. 3 YTL. Artık öğrenciler kapıdaki polislere "öğrenci kimlik"ini göstererek içeri girecek.

Bu uygulamanın hayata geçirildiği 28 Kaım 2006 Salı günü kimlik kartı olmayan öğrenciler okula alınmazken, para verip kart alan öğrenciler içeri alındı. Öğrenciler sabah okullarına gireceği sırada kapıdaki sivil polis ve idareciler kartı olmayan öğrencileri engelledi. Öğrencileri okula almayan polisler, zaman zaman kapıda biriken öğrencilere coplarla müdahale ederek okul kapısında bekletti. Durumu fark edip olay yerine gelen okulun öğretmenlerinden ve aynı zamanda sendikamız şube başkanı Güven Boğa öğrencilerin içeri girmesinin engellenemeyeceğini belirtip öğrencilerin içeri alınması gerektiğini savunurken tartışma çıktı. Tartışma sonrasında ise polisler şube başkanımıza ve bekleyen öğrencilere coplarla saldırmış, yaşanan arbedenin ardından ise okul yönetimi ve polisler öğrencileri içeri almak zorunda kalmıştı. ?

Son Durum ve Hukukun Zaferi

Bu olayın ardından haklıyken haksız duruma düşürülen Şube Başkanı, verilen cezaya itiraz etmek amacıyla verilen cezayı mahkemeye taşımıştı.

Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan mahkemede, Şube Başkanından kesilen ücret kesintisinin faizi ile birlikte geri ödenmesine karar verildi. Mahkemenin verdiği kararda eğitim ve öğretim hakkı elinden alınan öğrenciye yardım etmesinin eğitimcinin / öğretmenin görevi olduğu vurgusu yapıldı.

Öğrencilerinin eğitim hakkını engellemesine karşı durmak için öğretmenin dersini bırakıp olaya müdahale etmesinin hukuka aykırı bir durum olmadığını aktaran mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi;

?Davacının dersini yarıda bırakarak eğitim ve öğrenim hakkı kısa bir süre de olsa engellenen öğrencilere yardım amaçlı olarak okulun kapısına gitmesi fiilinin bir mazeret olarak değerlendirilmesinin hakkaniyete uygun olacağı kanaatine varılmış olup bu halin mazeret olarak değerlendirilmeyip öğrencilerin eğitim ve öğretim hakkını engellediği gerekçesiyle tevhiden bir ders ücreti maaş kesim cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber