Sosyal Güvenlik taraflarla tartışılacak

Haber Giriş : 27 Aralık 2007 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, sosyal güvenlik reformuyla ilgili yeni düzenleme hakkında gündemde sıkça yanıltıcı haberlerin yer aldığını savunarak, "Bu konudaki ilgili Bakan Sayın Faruk Çelik Bakanlar Kurulu'ndaki açıklamasını daha yapmamıştır. Bu konu ilerleyen günlerde tüm sosyal kesimlerle bir araya gelip, tartışılmadan Türkiye'nin gündemine getirilmeyecektir" dedi.

Çağlayan, Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) düzenlediği "Yılın Verimli İşçi-İşveren, İş Kadını ve İş Adamı Ödül Töreni"ne katıldı. Törende ayrıca TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve MPM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deryal de yer aldı.

Bakan Çağlayan törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2001 krizine kadar rekabete ve verimlilik kavramına ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Çağlayan, "Çünkü verimlilik kelimesinin ne olduğu, ne anlama geldiği toplumumuz tarafından anlaşılmadı. Son 30-35 senesini yüksek enflasyonla geçirmiş bir ülkede zaten verimlilik kelimesinin tartışılması dahi olmazdı" dedi. Çağlayan, AKP iktidarı olarak verimliliğin ve rekabetin artırılması noktasında nitelikli eleman istihdamına önem verdiklerini kaydetti.

-"VERİMLİLİK KAVRAMI 2001 KRİZİYLE DAHA İYİ ANLAŞILDI"

Çağlayan, verimlilik kavramının 2001 krizinden sonra 2002'de AKP ile çok daha iyi anlaşıldığını söyledi. AKP Hükümetinin ekonomide önemli kazanımlara imza attığını vurgulayan Çağlayan, "2001 krizi olmasaydı ben inanıyorum Türk işçisi, işadamı ve iş kadını verimlilik kavramını anlamakta hala çok geç kalacaktı. Türk insanının kavrama kabiliyeti çok yüksektir ama yeterli ona doğru politikayı doğru metodoloji ile doğru zamanda verelim" diye konuştu. 2001 krizinin ortaya çıkardığı sorunları unutmamak gerektiğini belirten Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi işvereni ile işçisiyle yüksek katma değer sağlayan ve bunu ihraç eden yüksek istihdam sağlayan bir Türkiye'den bahsediyoruz. Bu yeterli mi, yetmez. İş bundan sonraki yeni yapılacak olan sanayi stratejisi ve sanayi politikasıyla Türkiye'nin rekabet gücünün daha fazla arttırılması, daha fazla istihdam ve yatırım sağlanması, daha fazla ihracat yapılıyor olmasının sağlanmasıdır. Bu konuda ortaya konulacak sanayi politikası teşvik sistemiyle de desteklenecek. Böylece büyümenin sürdürülebilirliği sağlanacaktır."

-ÇAĞLAYAN'DAN YÖK'E ÇAĞRI

Çağlayan, nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi noktasında YÖK'e çağrıda bulundu. Eğitimle ilgili doğru politikaların gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Çağlayan, "İnsana yatırım yaparak verimliliği artıracağız. İstihdam Hükümetin değil, Türkiye'nin meselesidir. YÖK ilerleyen dönemlerde hangi alanlarda istihdama ihtiyaç olduğunu, üniversitelerin hangi bölümlerinden mezun verilmesi konusunda araştırma yapsın. Arz ve talebin hangi noktada kesişmesi gerektiğine bakılsın" dedi.

Teknoloji ve insan yapısının verimliliğin iki bacağı olduğunu belirten Çağlayan, işsizlik meselesindeki problemin milyonlarca nitelikli eleman arayan ve buna karşın milyonlarca insanın boş olduğu bir sistem nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti. Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyet tarihinde görmediği doğrudan yabancı yatırımı ülkesine çekmektedir. Bu makro ekonomi ve siyasi istikrarla sağlandı. Diğer iftihar edilecek bir konuda Grundig'i Koç firması koçlar gibi satın alıyor. Bu örnekler ekonomimizin doğru yolda olduğunun göstergesidir. Tüm amaç Türkiye'nin zenginleşmesidir."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'da konuşmasında, verimliliğin küresel dünya düzeni ile hız kazandığını, kim en verimli ise onun bu sistemde kalabildiğini kaydetti. Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesine sokmayı hedeflediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu hedef için tüm Türkiye'nin birlikte çalışması gerektiğini kaydetti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise konuşmasında, sektörde üretimi sürdürebilir kılmanın verimlilikle sağlanacağını kaydetti. Bayraktar, "Ülkemizde genelde verimsiz bir yapı mevcuttur. Dünyadaki gelişmiş tarım ülkeleri ile rekabet edilebilmesi için yüksek verimlilik sağlanmalıdır. Bu bakımdan sektörün yeniden yapılandırılması, tarımsal yatırımların artırılması gerekmektedir" dedi. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber