Milli Eğitim Bakanı Çelik'ten Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik TV 24'teki Ankara Masası programına katıldı. Sayın Çelik programda; gazeteci Ardan Zentürk ve Şamil Tayyar'ın; sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasındaki farklar, acil öğretmen ihtiyacı sayısı, bazı bölümlerden hiç atama yapılmamasının nedeni, boşta olan öğretmenler için MEB'in neler yapmayı planladığı, öğrenci affı ve yönetici atamalarına ilişkin sorularını cevapladı. Açıklamaları görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Aralık 2007 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik TV 24'teki Ankara Masası programına katıldı.

Program yöneticilerinden Şamil Tayyar ve Ardan Zendürk ile Bakan Çelik arasındaki, diyalogu yayımlıyoruz..

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN İL DIŞI TAYİN HAKKI OLACAK

Ardan Zentürk:Sözleşmeli öğretmen atamalarına ilişkin çok sayıda soru bizlere ulaşıyor. 27 başlıktaki farkları içeren bir metin elimde bulunuyor. İşte il dışı tayin hakları yok, idareci olamıyorlar, müfettiş olamıyorlar... Farkların nedenleri nelerdir? Bu farkları azaltmak için neler yapılabilir?

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Şimdi sizin kanaıl adı nedir? TV 24... Bir de NTV var. İkiniz de haber kanalısınız. Ama biriniz TV 24 biriniz NTV'dir. Yani aynı işi yapmanıza rağmen aranızda farklılıklar bulunmaktadır.

27 fark şeklindeki metinler doğru değildir. Dünyanın her tarafından farklı çalışma şekilleri vardır. Gidin Avrup'ya bakın. Eğer orada biri ben haftanın iki günü çalışmak istiyorum derse onunla sözleşme yapılmaktadır.

Sözleşmeli olarak çalışan arkadaşlarımız memnun değillerse kadrolu olma hakları vardır. Neredeyse her kadrolu öğretmen atamasında, atananların üçte birini sözleşmeli öğretmenler oluşturmaktadır.

Biz sözleşmeli öğretmen çalıştırmasaydık, şuan bir çok öğretmen arkadaşımız boşta olurdu.

Bir diğer husus ise sözleşmeli öğretmenlere il dışı tayin hakkı verilmediği iddiasıdır. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Kadrolu öğretmenler bile adaylıklarını doldurmadıkları sürece il dışına tayin isteyememektedir. Biz sözleşmeli öğretmen atamalarına daha yeni başladık. Bu arkadaşlarımız daha 2 yıllarını doldurmadılar. Sözleşmeli olarak çalışan öğretmen arkadaşlarımız kadrolu öğretmenler gibi belirli bir süreyi doldurduğunda il dışı tayin haklarına sahip olacaktır.

ACİL ÖĞRETMEN AÇIĞI 2 BİN

Şamil Tayyar:Sayın Bakanım öğretmen açığı var mı?

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Biz daha önce 25 bin öğretmen açığı var demiştik. Alımlarla beraber bu sayı 12 bin 800'e indi. Ancak 10 bin sözleşmeli öğretmen ataması daha yaptık. Dolaysıyla şuan acil öğretmen ihtiyacı 1-2 bine indi. Ancak emekli olan öğretmenlerimiz var. Bunların yerine yeniden atama yapılacak. 2008 yılında da yine öğretmen ataması yapacağız.

Bizim en büyük sorunumuz norm kadro fazlasıdır. Bakın örneğin 7 bin fizik öğretmenine ihtiyacınız olduğunuz düşünün ve sistemde 8 bin öğretmen olduğunu varsayın. Bin fizik öğretmeni norm kadro fazlası demektir. Bu arkadaşlar boşta mı peki.. Hayır biz de bu arkadaşları fen bilgisi derslerine sokmaktayız.

NEDEN FRANSIZCA ÖĞRETMENİ ATANMIYOR?

Şamil Tayyar: Bize neden Frnasızca öğretmeni atanmadığına dair sorular ulaşmaktadır.

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Bakın Sayın Tayyar... Burada 5 spikere ihtiyaç var değilmi... Siz buraya 15 kişi atarsanız ne olur? Olmaz değilmi? Şimdi bizim okullarda Fransızca öğretmeni ihtiyacı yok. Bize soruluyor: Neden Fransızca öğretmeni almıyorsunuz? Nasıl alalım. İhtiyaç yokki...

10 tane ihtiyaç varken 15 tane atama yapılması doğru bir yaklaşım değildir.

BOŞTA OLAN MEZUNLAR İÇİN YÖK'LE GÖRÜŞECEĞİZ

Şamil Tayyar: Ama burası özel sektör.. Devlet değil...

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Devlet her mezunu istihdam eden bir işveren değildir. İllahi tüm mezunlar alınacak ise bunu yerine işsizlik sigortası yaptırılır bu daha uygun çözüm olur.

Ancak biz bu sorunun çözümü için YÖK'le görüşeceğiz. Bu mezunları, 180 bin mezunu farklı alanlara yölendirebilirmiyiz, bunları konuşacağız ve tartışacağız... Bir de bu sorun sadece öğretmenlik mezunlarıda yaşanmamaktadır. Ziraat fakültesi mezunları da İBBF mezunları da boştadır.

Bakın bankacılık sektörü 2000'li yıllarda büyük bir kriz geçirmişti. Şuan kendini toparladı. 2008 yılında çok büyük sayılarda bankacı alınacağı belirtilmektedir. İşte "boşta olan gençleri" bu tür alanlara yönlendirebilir miyiz, bunları masaya yatıracağız.

BOŞTA OLANLAR SERTİFİKA PROGRAMLARI İLE YÖNLENDİRİLECEK

Şamil Tayyar: Peki bu nasıl olacak sayın bakanım?

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Bakınız Teknik Eğitim Fakültesi var.. Bu mezunları artık öğretmen yapamıyoruz. Çünkü ihtiyaç yok okullarda. Diğer yandan bu arkadaşlar teknisyen desen teknisyen değil, mühendis desen mühendis değil... Bir örnek vereyim ülkenin her tarafına doğalgazla döşendi. Beri taraftan inşaat sektörü büyük bir atılım gösterdi. İşte düzenlenecek bir setfika programı iel bu türden ihtiyaç oluşan alanlara bu bölüm mezunlarının yönlendirilebilmesi mümkün olabilir.

Bakın 27 AB ülkesinin her yıl 1,5 milyon ülke dışından istihdama ihtiyacı vardır. Artık dünya küresel bir hale gelmektedir. Benim inşaat şirketim yurt dışından ihale alabilmektedir. Bizim mezunlar da bu yöne kanalize edilebilir.

Bunları sadece örnek olarak veriyorum.

Yükseköğretim bütün dünyada büyüyor. 1980 yılında 50 milyon üniversite mezunu varken bu sayı 2000 yılında 100 milyona çıkmıştır. 2050 yılında 200 milyon olacağı tahmin edimektedir.

Bizim mezunlarımıza "Biz niye iş bulamadık değil, biz neden girşimci olamadık?" sorusunu sordurmak ve bu düşünsel alt yapıyı vermnek gerekmektedir.

ÖĞRENCİ AFFI ÇIKACAK MI?

Şamil Tayyar: Öğrenci affı çıkacak mı?

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Bizim, öğrenci affı çıkarılacağına ilişkin bir taahhüdümüz bulunmamaktadır. Aflar sistemi dejenere ediyor. Ancak kapsamlı bir çalışma yapılması talimatını verdim. Bu af talebinde bulunmanın temel nedeni nedir? Bunlar daha önceki aflardan yararlanıp başarısız olan kişiler midir? Bu çalışma sonuçlandığında bir değerlendirme yapacağız. Ancak arka arkaya çıkarılan aflar sistemi dejenere etmektedir.

Af başarısızlığı teşvik eder.

YÖNETİCİ ATAMALARI NE DURUMDA?

Şamil Tayyar: Yönetici atamaları sorulmakta sayın bakanım...

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Bu konuda çalışıyoruz. Geçen gün bir toplantı yaptık. Bu konu gündemimizde...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber