Uzmanlar obeziteye karşı uyardı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'ın Muradiye ilçesinde 27 kilogram olan 2 yaşındaki Muhammed'in durumunu inceleyen uzmanlar, obezite hastalığı konusunda çeşitli uyarılarda bulundular.

Günümüzde obezitenin görülme sıklığının gittikçe arttığına dikkat çeken uzmanlar, bunun en başlıca sebeplerinden birinin yaşam tarzlarının değişmesi, televizyon ve bilgisayarların giderek günümüz yaşantısında fazla yer alması, fiziksel aktivitenin kısıtlanması ve hazır gıdaların özellikle çocukların beslenmesinde büyük yer tutmasından kaynaklandığını belirttiler.

Van Özel Divan Hayat Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Özcan, çocuklarda obezitenin özellikle yaşamın ilk yıllarında ve ergenlik dönemine geçişlerde artış gösterdiğini söyledi. Dr. Özcan, "Erişkinlerde görülen obezitenin yüzde 30'luk kısmının çocukluk çağından geldiği saptanmıştır. Genel olarak Türkiye'de çocuklarda obezite sıklığı yüzde 5 ile 10 civarında değişmektedir. Obezitenin tedavisinde çocuğun normal fizyolojik büyümesini devam ettirebilecek nitelikte uzun vadeli ve kalıcı tedavi düzenlenmelidir.

Tedavinin temel parametresi diyettir. Diyet tedavisinde çocuğun boy yaşına göre kalori ayarlanmaktadır. Kilo verdirici, hızlı ve çok düşük kalorili diyet tercih edilmemektedir. Çünkü çocuklar büyüme çağında oldukları için, bu şekilde verilen diyet büyümeyi etkiler. Bundan dolayı diyet tedavisi bilinçli yapılmalıdır. Bir diğer konu ise diyet tedavisine ilave destek olan egzersizdir. Çocukların mutlak suretle sportif faaliyetleri arttırılmalıdır. İlaç tedavisi erişkinlerde kullanılmaktadır fakat, çocuklarda yan etkisi olduğu için önerilmemektedir" dedi.

OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE İLK ALTI AY ANNE SÜTÜ ÇOK ÖNEMLİDİR

Dr. Ahmet Özcan, obezitede tedavi olmakla birlikte şişmanlığın önlenmesinin de çok önemli olduğunu söyledi. Dr. Özcan, obezite oluştuktan sonra tedavisinin çok zor olduğunu belirterek, "Çocuklarda şişmanlığın önlenmesi, bebeklik ve çocukluk çağında korunmayı sağlamak için annelerin gebelik döneminden başlayarak düzenli bir diyet tedavisi uygulaması gerekir. Özellikle annede şeker hastalığı varsa, kan şekeri mutlak suretle kontrol altına alınmalıdır. Çünkü şeker hastalığı olan annede bebeklerin çok kilolu doğduğu ve doğumdan sonra bir takım problemlerle karşılaştıkları kaçınılmaz bir gerçektir.

Bebeklik döneminde ise şişmanlığın önlenmesi için yapılması gereken en önemli konu anne sütüdür. İlk altı ay anne sütü obezitenin önlenmesinde en önemli tedavi parametrelerden biridir. Bebeklerin ilk altı ayda sadece ve sadece anne sütü almaları gerekir. Altı aydan itibaren ek gıdalara başlanmalı ama anne sütü 24 aya kadar devam etmelidir. Altı aydan sonra bebeklerde başlatılan ek gıdalarda tatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Ek besinlerde ise kaşık ve bardak tercih edilmeli, biberon kullanılmamalı. Biberon hem anne sütünü olumsuz etkilemekte hem de fazla besin almasına neden olmaktadır" şeklinde konuştu.

Özel Divan Hayat Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hicran Aslan ise yaptığı açıklamada, 2 yaşındaki Muhammed'in kilolarının çok fazla olduğunu ve bunun ileriki yıllarda büyük problemlere sebebiyet verebileceğini söyledi. Hicran Aslan, 27 kilogram olan 2 yaşındaki Muhammed'in 15 kilogram fazlalığı bulunduğunu belirterek, "Çocukluk yaşlardaki obezite son yıllarda en çok rastlanılan konulardan biridir. 2 yaşında olmasına rağmen 27 kilogram olan Muhammed'in böyle devam etmesi halinde ileriki yaşlarda kalp rahatsızlığı, kroner kalp hastalığı, tipiki diyabet, eklem ve kemik rahatsızlığı gibi sorunlarla karşılaşabilir.

Burada öncelikle ailenin beslenme hakkında eğitim alması gerekir. Aile, çocuklarının nasıl beslenmesi, ne sıklıkla beslenmesi gerektiğini öğrenmeli. En önemlisi bir uzman kontrolünde Muhammed'in zayıflaması gerekiyor. Şuan ailenin yapması gereken su kullanımını arttırmalı, azar azar, sık sık beslenme uygulamasını yapmalı, yağlı gıdalardan uzak durmalıdır. Muhammed için yapılması gereken en önemli şey bir diyetisyen kontrolüne girmesidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber